Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αίγιο - Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Γερμανίδας Edit Engelmann, «Σταφίδα και Καριοφίλια»

Αίγιο - Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση το...

Το κοινό καλωσόρισε εκ μέρους του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ο πρόεδρος Δημήτρης Φιλιππάτος

Ενώπιον πολυπληθούς και εκλεκτού ακροατηρίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18/2/2015 η παρουσίαση του βιβλίου της Γερμανίδας συγγραφέως Edit Engelmann με τίτλο «Σταφίδα και Καριοφίλια», που παρουσιάζει τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) κατά την περίοδο από το 1750 έως το 1850, εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας και το κοινό καλωσόρισε εκ μέρους του Δ.Σ. ο πρόεδρος Δημήτρης Φιλιππάτος.

Την παρουσίαση έκανε η φιλόλογος-ιστορικός Βάνα Μπεντεβή, η οποία εστίασε κυρίως στα ιστορικά γεγονότα που διατρέχουν όλο το βιβλίο, καταθέτοντας μάλιστα πως αρκετά εξ αυτών ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Αποσπάσματα με ιδιαίτερο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον διάβασε ο μεταφραστής του βιβλίου στα ελληνικά, πρέσβης επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, κάνοντας και εύστοχες παρατηρήσεις.

Επίσης, η νεαρή φιλόλογος Αγγελική Καπράλου ανάγνωσε κομμάτια από αυτούσιες ιστορικές πηγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, όπως τη Διακήρυξη του Αχαϊκού Διευθυντηρίου, τον Όρκο των Φιλικών, τη γνώμη του Λόρδου Μπάυρον για τον Ανδρέα Λόντο και το γράμμα του Ηγουμένου του Μεγάλου Σπηλαίου Δαμασκηνού προς τον Ιμπραήμ. Τέλος, η συγγραφέας Edit Engelmann μίλησε για το έργο της, συζήτησε με το κοινό και απάντησε σε ερωτήσεις.

Στην τελική αξιολόγηση του βιβλίου, η κυρία Μπεντεβή το χαρακτήρισε ως σημαντική ιστορική μελέτη, που για 1η φορά παρουσιάζει όλη την ιστορία του τόπου κατά την εκατονταετία 1750-1850, αξιοποιώντας νέα στοιχεία και χρησιμοποιώντας πάνω από 160 βιβλιογραφικά λήμματα, κυρίως από γερμανικά και αγγλικά κείμενα (εφημερίδες, κείμενα πολεμικών ανταποκριτών, σημειώσεις περιηγητών και φιλελλήνων της εποχής).

Αξιοσημείωτο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού να προμηθευτεί το βιβλίο, το οποίο δεν κυκλοφορεί ακόμα ευρέως και διατίθεται μόνο μέσω της ιστοσελίδας amazon.com. Μάλιστα, ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος που ήταν παρών στην εκδήλωση, εξέφρασε την πρόταση να γίνει μαζική παραγγελία του βιβλίου εκ μέρους του Δήμου.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης (εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου), η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, ο Γ.Γ. του Δήμου Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου κ. Στράτος Βαρδάκης, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας κ. Παναγιώτης Μαρινόπουλος, εκπρόσωποι της τελωνειακής και λιμενικής αρχής κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture