Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Σοκολατομαχίες σε δρόμους και πολυκατοικίες – Με 60.000 κομμάτια θα μας γλυκάνουν οι σοκολατορίχτες στο φετινό Καρναβάλι – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα:Σοκολατομαχίες σε δρόμους και πολυ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Πολλά είδη γλυκισμάτων θα πετάξουν οι σοκολατορίχτες

Ο σοκολατοπόλεμος αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό του Πατρινού Καρναβαλιού με μακραίωνη ιστορία. Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής έρχεται η ώρα της πιο γλυκιάς στιγμής του Καρναβαλιού. Η ώρα της σοκολάτας και τον σοκολατοριχτών. Μάλιστα πολλοί θεωρούν γούρικη τη σοκολάτα του Καρναβαλιού και πραγματικά δίνεται η μάχη της σοκολάτας. Της πεταλάτης, της βενταλάτης , ανάλογα με τον τρόπο ρίψης τους, που καθορίζεται από το βάρος τους.

Αυτές τις μέρες ωστόσο ολοκληρώνεται και η μάχη των σοκολατοριχτών, για τη συγκέντρωση των σοκολατών και των άλλων γλυκισμάτων.

Φέτος οι σοκολατορίχτες θα ρίξουν περίπου 1,5 τόνο σοκολάτας που αντιστοιχεί σε περίπου 60.000 κομμάτια, όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Περικλής Δημητρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Σοκολατομαχίες».

«Σοκολατομανίες», «Σοκολατοδρομίες» «Σοκολατοπαίχτες» και ο «Σύλλογος Σοκολατοριχτών», που είναι και ο πρώτος Σύλλογος Σοκολατοριχτών που ιδρύθηκε.το 1991, οι οποίοι συνεργάζονται.

 

«Φέτος έχουμε συγκεντρώσει 1,5 τόνο σοκολάτας και 60.000 με 65.000 περίπου κομμάτια, εκ των οποίων τα 15.000 περίπου κομμάτια τα δίνει ο Δήμος. Επίσης συμμετείχαμε και στην παρέλαση του Καρναβαλιού των Παιδιών την περασμένη Κυριακή, όπου πετάξαμε 7.500 κομμάτια σοκολάτας, εκ των οποίων ο Δήμος μας είχε δώσει 2.500 κομμάτια. Δώσαμε μια γεύση και στους μικρούς καρναβαλιστές για να μαθαίνουν το έθιμο από μικρή ηλικία. Έχουμε καλή συνεργασία με την καινούργια δημοτική αρχή και φέτος πετάξαμε σοκολάτες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και στην τελετή έναρξης. Πρέπει ο σοκολατοπόλεμος να διατηρηθεί και να δημιουργηθεί μια σοκολάτα ειδικά για το καρναβάλι», σημειώνει ο κ. Δημητρόπουλος.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά υπάρχει και σοκολάτα που αναγράφει Πατρινό Καρναβάλι.

Aπό το σημείο συγκέντρωσης των σοκολατών

Aπό το σημείο συγκέντρωσης των σοκολατών

Aπό το σημείο συγκέντρωσης των σοκολατών

Την Κυριακή στο τέλος της παρέλασης οι σοκολατορίχτες θα παρελάσουν με τρία άρματα. Και όποιος προλάβει! Μάλιστα , όπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος, από τις πολυκατοικίες δίνεται πραγματικά μάχη για τις σοκολάτες του Πατρινού Καρναβαλιού. « Στις πολυκατοικίες για να μην μας κουράζουν πολλές φορές μας κατεβάζουν μια ωραία ομπρέλα, στην οποία βάζουμε σοκολάτες. Άλλες φορές μας κατεβάζουν κουβάδες ή και τελευταία μας κατέβασαν μια κουβέρτα με τέσσερα μανταλάκια. Βέβαια υπάρχει και το άλλο. Όταν τις ανεβάζεις στους πάνω ορόφους, οι από κάτω τις παίρνουν. Πραγματικές σοκολατομαχίες».

 

Οι τεχνικές

Υπάρχουν πολλά είδη ριξίματος. «Υπάρχει το δρομάτο με την απλή σοκολάτα των 25 γραμμαρίων, η μπαλκονάτη σοκολάτα που ξεκινά από 45 γραμμάρια και προορίζεται για τα μπαλκόνια και φτάνει μέχρι τον 2ο όροφο. Επίσης υπάρχει η μεγάλη σοκολάτα των 85 και 100 γραμμαρίων, που έχει εκλείψει λόγω κρίσης, η οποία φτάνει μέχρι 4ο και 5ο όροφο. Ως προς τους τρόπους ριξίματος υπάρχει το επίσης το βενταλάτο, όπου πετάς 3-4 σοκολάτες μαζί σαν βεντάλια, το διπλό βενταλάτο , όπου τις ρίχνεις με τα δύο χέρια. Τώρα αν έχεις κάποιον άχτι παίρνεις δύο μαζί και τις πετάς πεταλάτες, (γέλια) αλλά αυτό είναι επικίνδυνο, δεν γίνεται».

 

Η ιστορία του σοκολατοπόλεμου

Στα 1899 είναι η πρώτη φορά που ρίχνονται σοκολάτες, και μάλιστα ιταλικές, στο καρναβάλι της Πάτρας.

Αυτός ήταν και ο πρώτος «επίσημος» σοκολατοπόλεμος στο Πατρινό Καρναβάλι.

Οι καρναβαλιστές αλλά και οι επισκέπτες λατρεύουν τον σοκολατοπόλεμο καθώς πιστεύουν ότι τους φέρνει γούρι, το πιάσιμο μιας σοκολάτας.

Μέχρι την δεκαετία του 1940, ο «πόλεμος» της σοκολάτας ανάμεσα στους καρναβαλιστές σε άμαξες και στους Πατρινούς που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους, καλά κρατεί.

 

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 το έθιμο γνωρίζει ημέρες δόξας, αφού καθιερώνεται στους καρναβαλικούς χορούς και η ρίψη σοκολάτας ανάμεσα στους θαμώνες των κέντρων δίνει και παίρνει.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980 το έθιμο φθίνει. Στα τέλη του ’80 δημιουργούνται σύλλογοι Πατρινών με κέφι και αγάπη για τον σοκολατοπόλεμο, οι οποίοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν μέχρι σήμερα ζωντανό το έθιμο.

Ο Περικλής Δημητρόπουλος μας γλύκανε

Ο Περικλής Δημητρόπουλος μας γλύκανε

Ο Περικλής Δημητρόπουλος μας γλύκανε

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις