Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο δρόμος για τον πρώτο έλληνα αστροναύτη ανοίγει απο την Πάτρα

Ο δρόμος για τον πρώτο έλληνα αστροναύτη...

Επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μακιός

Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού και ερευνητικού περιβάλλοντος που θα ανοίξει τον δρόμο για τον πρώτο έλληνα αστροναύτη σε βάθος δεκαπενταετίας αποτελεί τον πλέον φιλόδοξο στόχο του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, γνωστότερου ως si-Cluster του Corallia! Και μπορεί η Corallia να έχει έδρα την Αθήνα, ωστόσο έχει τις ρίζες της στην Πάτρα, αφού επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μακιός.

Το 64% των μελών του si-Cluster ασχολείται με ηλεκτρονικά συστήματα, το 24% εφαρμογές παρακολούθησης και επιτήρησης και το 12% με τα διαστημικά υλικά. Το 73% των εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, το 24% στην Πάτρα και το 3% στην Κεντρική Μακεδονία.

Ένας από τους στόχους του 2015 είναι η επέκταση του si-cluster και στον κλάδο της ρομποτικής, που θα αποτελέσει την τέταρτη θεματική επικέντρωση της συστάδας των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το si-Cluster βάζει μπρος τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού επιταχυντή για διαστημικές τεχνολογίες, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (EZA). Η προκήρυξη, η οποία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον EZA, αναμένεται βγει στον αέρα κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο την προσέλκυση από πέντε έως δέκα startups.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε το μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster και επικεφαλής για τη Στρατηγική του Corallia κ. ΧόρχεΣάντσες, το si-cluster βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επιλογής δύο διαστημικών αποστολών, στο πλαίσιο των οποίων θα «φορεθούν» και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες διαστήματος εφαρμογές και συστήματα μικροηλεκτρονικής που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

Το si-Cluster αποτελεί ίσως το πλέον high-tech συλλογικό εγχείρημα που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όχημα «Curiosity» που εξερευνά την επιφάνεια του Άρη χρησιμοποιεί για τη συμπίεση των εικόνων που συλλέγει τους αλγορίθμους μίας ελληνικής εταιρείας: της AlmaTechnologies.

Πέντε καινοτόμα προγράμματα

Ήδη τα μέλη του si-Cluster τρέχουν πέντε σημαντικά συνεργατικά έργων έρευνας και ανάπτυξης, που υπόσχονται την δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών. Δύο από αυτά στην Πάτρα.

- Το συνεργατικό έργο Menelaos (MicroSensorTechnologiesforNavigationSpaceApplications), αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος πλοήγησης βασισμένο σε αδρανειακούς και οπτικούς αισθητήρες, που θα είναι σε θέση να προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση ενός κινούμενου σώματος με εφαρμογή κατά κύριο λόγο σε οχήματα εξερεύνησης (rovers) ή δορυφόρους. (Φορείς: ΤheonSensors, Prisma, IridaLabs, Analogies, Epos, ESS και ISIHellas, Microlab/ΕΜΠ, APEL/Πανεπιστήμιο Πατρών ερευνητικό ινστιτούτο ISI/Αθηνά).

- Το συνεργατικό έργο Bliss (PhotonicIntegratedCircuitsBasedonRad-hardFiberOptics), το οποίο έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό, την πειραματική ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη δοκιμή μίας εξαιρετικά καινοτόμου ηλεκτρονικής διάταξης, η οποία θα συνδυάζει φωτονικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, με ευφυή και αποδοτικό τρόπο, για αεροδιαστημικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων (Φορείς: Inasco, ΤheonSensors και PNETLabs του Πανεπιστημίου Πατρών).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις