Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ετοιμάζεται για επιστροφή στην αγορά η περίφημη μπύρα Μάμος, της ομώνυμης ζυθοποιίας που έγραψε ιστορία στην Πάτρα- Δείτε πώς ξεκίνησαν όλα και σπάνιες ΦΩΤΟ

Ετοιμάζεται για επιστροφή στην αγορά η π...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η οικογένεια Μάμου ήταν γνωστή οικογένεια βιομηχάνων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα

Η εκ νέου δημιουργία και  επανακυκλοφορία της  «Μπύρας Μάμος» στην αγορά, προκειμένου να γίνει και πάλι συνώνυμη με την, ελληνικής παραγωγής, αυθεντική γεύση μπύρας, όπως στο παρελθόν, όταν η Πάτρα κερνούσε ένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα της, είναι ο στόχος των απογόνων της περίφημης οικογένειας Μάμου, που έγραψε ιστορία στην πρωτεύουσα της Αχαϊας.

Η οικογένεια Μάμου ήταν γνωστή οικογένεια βιομηχάνων στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Η καταγωγή της οικογένειας ήταν αρχικά η Μάλτα από  όπου μετοίκησαν στην Ζάκυνθο, όπου η οικογένεια διατηρούσε εργοστάσιο κατασκευής αμαξών, αλλά έπειτα ανέπτυξε αξιόλογη βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα από το 1863 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 κυρίως στην Πάτρα και στην Αθήνα.

 

Στο site της εταιρείας, στο οποίο φιλοξενούνται σπάνιες φωτογραφίες από το εργοστάσιο της Πάτρας σημειώνεται:

"Με πολύ δουλειά και αγώνα θα επιδιωχθεί  η υλοποίηση του οράματός μας που δεν είναι άλλο από την εκ νέου δραστηριοποίηση  της «Ζυθοποιίας Μάμος» και η επανάκτηση της προτίμησης του καταναλωτικού κοινού στην  ιστορική " Μπύρα Μάμος "".Μπύρας, η οποία θα παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες, σύμφωνα με τις οικογενειακές μας συνταγές, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών πλέον των 60 ετών ζυθοποίησης  χρησιμοποιώντας παράλληλα,  σε όλα τα στάδια  της παραγωγικής διαδικασίας, σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την επίτευξη του αρίστου δυνατού ποιοτικού αποτελέσματος.

Στόχος και φιλοδοξία μας,  στο πλαίσιο της ευγενούς  άμιλλας και του υγιούς ανταγωνισμού,  η «Ζυθοποιία Μάμος» να αποτελέσει και πάλι το μέτρο για υψηλής ποιότητας δημιουργίες μπύρας." συνεχίζει το σημείωμα των απογόνων και καταλήγει:

"Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, αισιοδοξούμε, οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε.

Εκτιμούμε ότι ο κλάδος της ελληνικής ζυθοποιίας, μετά από τρία χρόνια θα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Θα έχει δεχθεί τον αντίκτυπο της δραματικής μείωσης του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ζύθου στη χώρα μας. Η μπύρα ήταν και θα παραμείνει λαϊκό ποτό.

Λαμβάνοντας υπόψη το πιο πάνω πλαίσιο πιστεύουμε, παρόλα αυτά, ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για την είσοδο στην αγορά νέων παραγωγών που θα είναι γνώστες της κουλτούρας της μπύρας και της διαδικασίας για την ποιοτική παραγωγή της. Παραγωγοί που θα σέβονται τον καταναλωτή και θα δεσμεύονται επώνυμα για την ποιότητα των προϊόντων τους. Μεταξύ αυτών θα επιδιώξουμε να είναι και η Ζυθοποιία Μάμος."

Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

. Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

. Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

. Το μηχανοστάσιο, 1950-1952

Από τα εγκαίνια του ζυθοποιείου, 1909

Από τα εγκαίνια του ζυθοποιείου, 1909

Από τα εγκαίνια του ζυθοποιείου, 1909

Περίοδος κατασκευής τού εργοστασίου, 1908

Περίοδος κατασκευής τού εργοστασίου, 1908

Περίοδος κατασκευής τού εργοστασίου, 1908

Ο ζυθοποιός Πέτρος Μάμος, ιδρυτής τής εταιρείας «Εργοστάσιον

Ο ζυθοποιός Πέτρος Μάμος, ιδρυτής τής ετ...

Ο ζυθοποιός Πέτρος Μάμος, ιδρυτής τής εταιρείας «Εργοστάσιον

Πέτρος Μάμος (1880 – 1957)- H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ

Υπήρξε  ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος  ζυθοποιός   (απόφοιτος της Ζυθοποιητικής  Ακαδημίας του Μονάχου).

Για την απόκτηση πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εμπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιία και ζυθοποιία, τόσο πριν την έναρξη  των  σπουδών του, όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιίο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (περίχωρο του Μονάχου) Bier – Brauerei des Benedictiner Klosters Andechs, το οποίο ήταν φημισμένο για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε και από 09.04.1901-30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G.  στο Freiburg.

Τον Οκτώβριο του 1901  ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του μικρού ζυθοποιίου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα κατά το διάστημα της απουσίας του στην Γερμανία, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο  για την υπό τη δική του επίβλεψη  και φροντίδα δημιουργία της μπύρας "Μελαχρινή Μάμος".

Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερμανία όπου καταρχήν ανέλαβε τη διεύθυνση του Εργοστασίου Ζυθοποιίας των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler)  στο Bad Brueckenau της Βαυαρίας ενώ στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε   να προσληφθεί, 16.09.1906, στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία, Buergerliches Braeuhaus Pilsen ως Βυνοποιός .

Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε  διευθυντικές θέσεις σε σημαντικούς  και φημισμένους την εποχή εκείνη  εκπροσώπους  - βιομηχανίες  ζυθοποιίας  των δύο σπουδαιότερων   «Ευρωπαϊκών  Σχολών  Ζύθου»,  Γερμανική και Τσέχικη, του άνοιξε το δρόμο και τον βοήθησε  να κάνει  πραγματικότητα  το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά  σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του  τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας   μπύρα εξαιρετικής ποιότητος.

Τη δυνατότητα αυτή του την προσέφερε η συνεργασία με τον Αλβέρτο Άμβουργερ  συνιδρυτή - συνιδιοκτήτη  του φημισμένου σταφιδεξαγωγικού Οίκου Άμβουργερ & Σια με αποτέλεσμα το 1908 την ίδρυση της « Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας», εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, εξαιρετικά επωφελής/κερδοφόρα τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

Ο Πέτρος Μάμμος, αναγνώριζε  ότι χωρίς την ουσιαστική συμβολή των συνεργατών του, υπαλληλικό  και εργατοτεχνικό προσωπικό, δεν θα ήταν δυνατή η συνεχής  ανοδική πορεία της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό είχε καθιερώσει πρωτοποριακές σχέσεις συνεργασίας παρέχοντας  στους συνεργάτες του  πρόσθετες αμοιβές και κίνητρα όπως την παροχή στους προϊσταμένους των διαφόρων τμημάτων του εργοστασίου, δωρεάν χρήση κατοικίας για αυτούς και τις οικογένειές τους  σε κατοικίες που είχε κατασκευάσει εντός ή πέριξ του εργοστασίου, δωρεάν  κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ .

Διοικώντας την επιχείρηση με διορατικότητα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και με σεβασμό στον καταναλωτή, πέτυχε να  διευρύνει συνεχώς τη διείσδυση της Μπύρας Μάμος στην αγορά με αποτέλεσμα το 1920 μέσω συνεχών επενδύσεων σε βιομηχανοστάσια και τεχνολογικό εξοπλισμό η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου να φτάσει τις 2.000.000 οκάδες ζύθου.

Ανέπτυξε εκτενή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ‘'Συνδέσμου των εν Πάτραις Βιομηχάνων’' που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1918 και του οποίου προήδρευσε κατά τη διετία 1922 - 1923.

Εορτασμός Πάσχα, 1920

Εορτασμός Πάσχα, 1920

Εορτασμός Πάσχα, 1920

Το άρμα τής ζυθοποιείας για το πατρινό καρναβάλι, 1952

Το άρμα τής ζυθοποιείας για το πατρινό κ...

Το άρμα τής ζυθοποιείας για το πατρινό καρναβάλι, 1952

Άποψη του εργοστασίου, 1911

Άποψη του εργοστασίου, 1911

Άποψη του εργοστασίου, 1911

Εορτασμός Πάσχα, 1952

 Εορτασμός Πάσχα, 1952

Εορτασμός Πάσχα, 1952

Το αμαξοστάσιο της εταιρείας, 1920

 Το αμαξοστάσιο της εταιρείας, 1920

Το αμαξοστάσιο της εταιρείας, 1920

Εορτασμός Πάσχα, 1920

Εορτασμός Πάσχα, 1920

Εορτασμός Πάσχα, 1920

. Εορτασμός για την παραγωγής τής ποιότητας Triumphato

. Εορτασμός για την παραγωγής τής ποιότη...

. Εορτασμός για την παραγωγής τής ποιότητας Triumphato

Η οικία της οικογένειας Μάμμου στην Πάτρα- Φωτό από τη Bικιπαίδεια

Η οικία της οικογένειας Μάμμου στην Πάτρ...

Η οικία της οικογένειας Μάμμου στην Πάτρα- Φωτό από τη Bικιπαίδεια

      • Οι απόγονοι της οικογένειας, δημιούγησαν τηην ιστοσελίδα mamos.gr για να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ιστορικής αλήθειας, όσον αφορά στο ρόλο των διαφόρων Ζυθοποιών και Ζυθοποιίων στη δημιουργία και ανάπτυξη του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας όπως και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

      • Να δώσουν τη δυνατότητα στους νεότερους να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή και την ποιότητα της Ζυθοποιίας Μάμος. Να γίνει αναγνωρίσιμο από τους νεότερους το σήμα "Μάμος".

      • Να υπερασπιστούν και να προβάλουν το έργο των προγόνων τους.

      Διαφήμιση "Μάμος" στην πλ. Γεωργίου της Πάτρας το 1960

      Διαφήμιση "Μάμος" στην πλ. Γεω...

      Διαφήμιση "Μάμος" στην πλ. Γεωργίου της Πάτρας το 1960

      Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

      Αγορά