Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Πώς οι νέες τεχνολογίες και η τηλεϊατρική σώζουν ζωές σε δυσπρόσιτες περιοχές – Η περίπτωση της Ερυμάνθειας

Αχαΐα: Πώς οι νέες τεχνολογίες και η τηλ...

Σύγχρονοι μέθοδοι διάγνωσης στην υπηρεσία των ασθενών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Αχαΐας είναι μεγάλα κι έχουν πολλές φορές καταγραφεί, συνήθως με δυσάρεστες αφορμές. Παρά τις δυσλειτουργίες και τις περικοπές όμως που έχουν ως αποτέλεσμα το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, οι κάτοικοι της Ερυμάνθειας και της Κλειτορίας έχουν έναν σύγχρονο σύμμαχο στο πλευρό τους.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που εφαρμόζει γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να επισκέπτονται το Κ.Υ. και να πραγματοποιούν δωρεάν 5 βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα ένα καρδιογράφημα ή μια σπιρομέτρηση, οι οποίες με τη σειρά τους αποστέλλονται, μέσω του δικτύου της Vodafone σε ειδικευμένους Ιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Οι ειδικευμένοι Ιατροί παρέχουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση άμεσα και γρήγορα, με τον ίδιο τρόπο.

Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Ερυμάνθειας χρειάζεται να διανύσουν μέχρι και 40 χιλιόμετρα μέχρι να φθάσουν στο πλησιέστερο Νοσοκομείο. Με τη βοήθεια όμως του προγράμματος τηλεϊατρικής η γενική γιατρός του Κέντρου Υγείας έχει τη δυνατότητα να τους παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χωρίς να μετακινηθούν από το χωριό τους.

Εξοπλισμένη με 5 φορητές και εύχρηστες συσκευές η γενική γιατρός του Κέντρου Υγείας, επισκέπτεται τους ασθενείς ακόμα και στο σπίτι τους, εάν χρειαστεί, και τους κάνει σπιρομέτρηση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπως και μέτρηση του ζαχάρου, της πίεσης και των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

Στη συνέχεια στέλνει τις εξετάσεις στους καρδιολόγους και στους πνευμονολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και λαμβάνει άμεσα τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση. Τα ιατρικά δεδομένα και οι εξετάσεις του κάθε ασθενή καταγράφονται σε έναν ηλεκτρονικό φάκελο ιατρικού ιστορικού.

«Με το πρόγραμμα τηλεϊατρικής εμείς οι γιατροί που στελεχώνουμε την πρωτοβάθμια υγείας μπορούμε να προλαμβάνουμε, να διαγιγνώσκουμε, να θεραπεύουμε και να παρακολουθούμε ασθενείς κυρίως με χρόνιες νόσους όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης, η κολπική μαρμαρυγή, η στεφανιαία νόσος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αυτό ακριβώς είναι το εντυπωσιακό: ότι ακόμα και χρόνια κατάκοιτοι ασθενείς, ή ο ασθενής της τρίτης ηλικίας που δύσκολα μετακινείται, μπορεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι να έχει υψηλής ποιότητας ιατρικές παροχές. Εντελώς δωρεάν», δήλωνε πρόσφατα η γιατρός του Κ.Υ. Ερυμάνθειας, Ερωφίλη Γιαννοπούλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η οποία ασχολήθηκε με το θέμα.

«Με αυτόν τον τρόπο κάθε στιγμή έχουμε συγκεντρωμένες όλες τις ιατρικές παραμέτρους, με τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε τόσο την πορεία νόσου του ασθενή όσο και την ανταπόκρισή του στις θεραπευτικές μας παρεμβάσεις», συμπληρώνει.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στηρίζει τους γενικούς και αγροτικούς ιατρούς, σε 100 περιοχές της χώρας και προάγει την προληπτική ιατρική. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών μέσα από την έγκαιρη διάγνωσή τους και παράλληλα καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθώς παρέχει τη δυνατότητα συστηματικού ελέγχου της κατάστασης της υγείας τους, στον τόπο κατοικίας τους, καταργώντας γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις