Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Αθηνά Χατζή ανέφερε στην Πάτρα -"Είναι μονόδρομος η αισιοδοξία"

Η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Αθηνά Χ...

Το νέο της βιβλίο "Η Θάλασσα Έφυγε" παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Λιθογραφείον

Γεμάτο ήταν το Λιθογραφείον στην οδό Μαιζώνος την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 το βράδυ στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου μυθιστορήματος της Αθηνάς Χατζή «Η Θάλασσα Έφυγε» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που διοργάνωσαν η Area51, το Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου.

Αν και ταλαιπωρημένη από ένα συνάχι, η συγγραφέας και πανεπιστημιακός Αθηνά Χατζή που μάλιστα για διάστημα τρεισήμιση χρόνων είχε διδάξει ανθρωπολογία στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών (είναι Διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Μπέρκλει των ΗΠΑ), ήρθε με ξεχωριστή χαρά όπως είπε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της, στην Πάτρα, μία πόλη που της είναι οικεία μιας και εδώ ήταν φοιτήτρια η μητέρα της και εδώ είχε αγοράσει τα ωραιότερα παπούτσια της φερμένα από την Ιταλία.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο γραφικό Θέρμο του γειτονικού νομού Αιτωλοακαρνανίας η Αθηνά Χατζή περιγράφει στην «Θάλασσα Έφυγε» μία ιστορία βγαλμένη από τη ζωή με φόντο την ανάστατη Αθήνα και Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, με αφετηρία την ημέρα εκείνη του Αγίου Νικολάου του 2008 που ένα 16χρονο παιδί έπεφτε νεκρό από τη σφαίρα ενός αστυνομικού.

Η συγγραφέας με καυστικό χιούμορ σε πολλά σημεία της αφήγησης της, ειρωνεύεται την τραγικότητα των καταστάσεων. Μιλά για μία ράθυμη, «πολυτελή» κοινωνία που δέχεται ένα σοκ, ένα πολιτιστικό «τσουνάμι».

Οι πέντε βασικοί της ήρωες, είναι συνηθισμένοι άνθρωποι που ζουν και βιώνουν όλο αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (το στόρι του βιβλίου σταματά στο καλοκαίρι του 2012 ενώ κάνει αναφορά και σε διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα και στα τραγικά γεγονότα του 2012 που άνθρωποι και εμβληματικά κτίρια του κέντρου της πρωτεύουσας κάηκαν).

Αναφορικά με τον τίτλο «Η Θάλασσα Έφυγε», η Αθηνά Χατζή εξήγησε ότι προέρχεται κατά κάποιο τρόπο από την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και τα όσα κοσμογονικά περιγράφονται την μέρα αυτή όπως ο σεισμός την στιγμή που ο Ιησούς ξεψυχά πάνω στο Σταυρό.

«Είναι σαν η θάλασσα να μαζεύτηκε και να έγινε ένα τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα, υπονοώντας κάτι αρνητικό και την οριακή καμπή που ζήσαμε σαν κοινωνία», υπογράμμισε η Αθηνά Χατζή.

Επίσης πρόσθεσε ότι με το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται κατά κάποιο τρόπο μία τριλογία της ματαίωσης. Στο πρώτο της βιβλίο «Η Ελεγεία της σαπουνόφουσκας» ο άξονας της αφήγησης της ήταν η γενιά του ’90, των ατομικιστών όπως τους χαρακτήρισε ενώ στο 2ο της βιβλίο «Σαγράδα Φαμίλια» μίλησε για την ιερή οικογένεια και την ματαίωση του βασικού αυτού κυττάρου της ελληνικής κοινωνίας, της οικογένειας!

Η Αθηνά Χατζή που πρόθυμα και ευγενικά υπέγραψε αντίτυπα του νέου της βιβλίου στο τέλος της εκδήλωσης, αποκάλυψε πως ήδη δουλεύει πάνω στο νέο της μυθιστόρημα που θα είναι πάντως εντελώς διαφορετικό.

Θα ήθελε πάντως να ξαναγύριζε στους ήρωες του «Η Θάλασσα Έφυγε», όπως η Νταίζη, μία κοπέλα χωρίς παιδεία και χωρίς ατομική ευθύνη που ωστόσο στο τέλος αναλαμβάνει το κόστος των επιλογών της και της επιθυμίας της να ζήσει, αλλά μετά από είκοσι χρόνια. «Θα είχε ενδιαφέρον να δω τι συνέβη στους ήρωες», είπε.

Η ραδιοφωνική παραγωγός Κατερίνα Σαμψώνα στο αυτοδιαχειριζόμενο Β’ Πρόγραμμα τόνισε στην εισήγηση της πως πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο όπου ο αναγνώστης θα χρειαστεί χαρτί και μολύβι και μέσα από το συνονθύλευμα των καταστάσεων που περιγράφονται θα αναγνωρίσει κομμάτια του δικού του εαυτού.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Πατρινή νεαρή γιατρός Αναστασία Αρμένη ενώ την εισαγωγική ομιλία για την συγγραφέα και τον συντονισμό της βραδιάς είχε ο δημοσιογράφος Τάκης Γ. Μαρτάτος, συνεργάτης του thebest.gr.

Η Αθηνά Χατζή ευχαρίστησε τον Δημήτρη Τουλιάτο του Λιθογραφείον και της Area51, τον ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Παπαγεωργίου, την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Παναγοπούλου, την Γωνιά του Βιβλίου και την Ασπασία Παπαχρίστου, όλους τους παριστάμενους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και παλιοί φοιτητές της αλλά και συγγενείς από το Θέρμο όπως ξαδέλφια καθώς και την Αναστασία Καμβύση των εκδόσεων Μεταίχμιο, η οποία και είχε την ιδέα η εκδήλωση να γίνει στο Λιθογραφείον με την ζεστή πολιτιστική αύρα.

*Να προσθέσουμε πως η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα έγινε την Πέμπτη πριν τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ενώ σε κοντινή απόσταση γίνονταν οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. «Ήθελα δεν ήθελα το βιβλίο βαπτίστηκε στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μου», είπε χαμογελώντας η Αθηνά Χατζή η οποία ερωτώμενη από τον Τάκη Μαρτάτο αν είναι αισιόδοξη για το πώς θα πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, απήντησε «είναι μονόδρομος η αισιοδοξία»!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture