Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ήπειρος: Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ήπειρος: Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι τ...

Θύμα της κακοκαιρίας

Στη θλίψη έχει βυθίσει τους Ηπειρώτες η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας που αποτελεί να αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής στα σύνορα των νομών Άρτας και Ιωαννίνων. Το γεφύρι κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα, βυθίζοντας σε θλίψη τους Ηπειρώτες, για τους οποίους αποτελεί την «Ακρόπολη» της περιοχής.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου έχει προκαλέσει πολλές και σοβαρές καταστροφές, σύμφωνα με το ethnos.gr

Ήταν από τα μεγαλύτερα, ωραιότερα και πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε τον 18ο αιώνα από μαστόρους, τεχνίτες της πέτρας.

Γεφυρώνει τον Αραχθο ποταμό και βρίσκεται στα όρια των νομών Άρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Με την κατασκευή του, διευκόλυνε τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Άραχθο.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις