Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το γκρουπ του Τάκη Ρούντου-Aπό τους Αρχαίους Έλληνες σ' ένα citroen pony του 1981 στα ξωτικά και τα χόμπιτ του 2015

Το γκρουπ του Τάκη Ρούντου-Aπό τους Αρχα...

Το thebest.gr μίλησε με τον αρχηγό και "ψυχή" ενός από τα μακροβιότερα πληρώματα και μίας από τις πιο δεμένες παρέες του Πατρινού καρναβαλιού

Ένα από τα παλαιότερα καρναβαλικά πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού που θα δώσει και φέτος δυναμικό παρών, είναι αυτό με το νούμερο 15 (+31+183) των Τάκη Ρούντου και Δημήτρη Κοκκώνη με την ονομασία Ρομαντικοί Καρναβαλιστές.

Το γκρουπ όπως μας περιέγραψε μιλώντας στο thebest.gr ο Τάκης Ρούντος, γνώριμος και αγαπητός στους Πατρινούς μέσα από τις αλλεπάλληλες και πάντα επιτυχημένες καρναβαλικές αμφιέσεις και κατασκευές του πληρώματος, πρωτοξεκίνησε το μακρινό 1981!

Το θέμα τότε της μόλις 11μελούς παρέας ήταν Αρχαίοι Έλληνες και είχαν βγει στην παρέλαση του Πατρινού καρναβαλιού με ένα μικρό άρμα που ουσιαστικά ήταν ένα citroen pony με καρότσα. Ο Τάκης Ρούντος «ψυχή» της παρέας του γκρουπ 15 συνεχίζει μέχρι και σήμερα στα 53 του χρόνια να κρατά την ίδια «σπίθα» και αγάπη για τον θεσμό της Πατρινής αποκριάς.

Το φετινό θέμα του πληρώματος που πάντα παρελαύνει ανάμεσα στα πρώτα στην νυχτερινή ποδαράτη του Σαββάτου και στην μεγάλη κεντρική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς, θα είναι το «Μύθοι, μύθοι παραμύθι» και θα έχει να κάνει με ξωτικά, νεράιδες και χόμπιτ, επίκαιρο θέμα λόγω και της κινηματογραφικής τριλογίας του «Χόμπιτ» του Πίτερ Τζάκσον που ολοκληρώθηκε αυτόν τον καιρό.

Πετύχαμε τον Τάκη Ρούντο για να μας μιλήσει για την διαδρομή του γκρουπ όλα αυτά χρόνια, στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Πατρέων για να φτιάχνουν εκεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα πληρώματα τα άρματα και τις κατασκευές τους.

Ο Τάκης Ρούντος όπως μας είπε, ήδη δουλεύει μαζί και με άλλα μέλη του γκρουπ το φετινό τους άρμα που θα μοιάζει με ένα παλιό ξύλινο κάστρο με δύο πύργους που θα έχουν πάνω τους δύο κεφάλια καρνάβαλων ενώ η όλη κατασκευή (μακέτα της οποίας παρατίθεται σε φωτογραφία) θα περιλαμβάνει και μία τοξωτή γέφυρα απ’ όπου θα κρέμονται κούνιες.

Το γκρουπ 15 ανήκει στις καρναβαλικές ομάδες που σταθερά κάθε χρόνο πλαισιώνονται και από δικό τους άρμα αλλά συχνά και από κατασκευές όπως καπέλα και μάσκες που τα φτιάχνουν όλα μόνοι τους. Για παράδειγμα φέτος το ανδρικό καπέλο της μεταμφίεσης θα είναι φτιαγμένο από φλοιούς δέντρων!

«Είμαστε μία παρέα με μεγάλη αγάπη για τον θεσμό του Πατρινού καρναβαλιού. Ο πυρήνας του γκρουπ είμαστε η ίδια παρέα που μεγαλώσαμε μέσα στο καρναβάλι και τώρα βγαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας. Είμαστε κάθε χρόνο περίπου 150, 160 άτομα από τα οποία τα μισά είναι παιδιά κάτω από 15 χρονών. Είναι αλήθεια ότι εμφανίζεται ένα ηλικιακό κενό που πιθανόν να υπάρχει και σε κάποια άλλα παλιά γκρουπ καθώς ένα ποσοστό από τα μεγαλύτερα παιδιά των 25 – 30 ετών λόγω μεταπτυχιακών σπουδών, αναζήτησης δουλειάς ή είτε γιατί βρίσκονται μακριά από την Πάτρα δεν βγαίνουν.

Είμαστε λοιπόν ή οι πιο μεγάλοι ή οι πολύ μικροί όπως ο 15χρονος γιος μου και η 14χρονη κόρη μου, στο δικό μας γκρουπ δεν πολυυπάρχει η ενδιάμεση ηλικία», μας εξήγησε ο Τάκης Ρούντος, ο οποίος αυτόν τον μήνα και μέχρι το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, αφιερώνει καθημερινά πολλές ώρες για την κατασκευή του άρματος και τις υπόλοιπες ετοιμασίες του γκρουπ. Όπως μας είπε συχνά ξεκινούν στις 3 το απόγευμα στον ΑΣΟ και τους παίρνει μέχρι και τις 12 με 1 μετά τα μεσάνυχτα.

«Θεωρώ ότι είμαστε ένα γκρουπ που πέρα από τη δική μας χαρά και ευχαρίστηση, έχουμε για γνώμονα μας την ποιότητα και την προσφορά και πάντα με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού που λέγεται Πατρινό καρναβάλι. Ουδέποτε σκεφτήκαμε κερδοσκοπικά αλλά πάντα θέλαμε να περνάμε καλά με αγάπη για το καρναβάλι», ανέφερε ο Τάκης Ρούντος προσθέτοντας πως λειτουργούν πάντοτε ως παρέα.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ όσους βγαίνουν στο γκρουπ είναι κάθε χρόνο οι ίδιοι. Μπορεί βέβαια κάποιος να φέρει κάποιο φίλο ή ξάδελφο και για ένα διάστημα ήταν χαλαρός ο τρόπος εγγραφής μελών, ωστόσο πιο τελευταία το ποιος έρχεται στο γκρουπ είναι λίγο πιο ελεγχόμενο και για να μην ξεπεράσουμε τον συνήθη αριθμό μας αλλά και για να λειτουργούμε ως παρέα, δεν θέλουμε να το χάσουμε αυτό», τόνισε ο Τάκης Ρούντος υπογραμμίζοντας ακόμα πως ο στενός πυρήνας του γκρουπ περιλαμβάνει τους Αργύρη Πετράτο, Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, Παναγιώτη Κωστόπουλο, Δημήτρη Σωτηρίου και τον Γιώργο Παπαδόπουλο της εταιρείας Τρίαινα που βρίσκεται στο γκρουπ από το ’87.

Από γυναίκες καθοριστική είναι κάθε χρόνο η συμβολή και προσφορά της Νέλλης Γαρούφη, της Σούλας Μήλα και της Λένας Δρακοπούλου. Ο Τάκης Ρούντος βέβαια δεν παραλείπει να αναφερθεί με αγάπη και ενδιαφέρον και στον Δημήτρη Κοκκώνη – υπαρχηγό του γκρουπ και χρόνια στενό φίλο του, που με την οικογένεια του είναι από τα πρώτα χρόνια στο γκρουπ.

Ανατρέχοντας ξανά πίσω, ο Τάκης Ρούντος θυμάται πως μόνο τις δύο χρονιές που ήταν φαντάρος, το ’83 και ’84 δεν μπόρεσε να οργανώσει γκρουπ και τότε πάλι είχε βοηθήσει όσο μπορούσε στο γκρουπ του Μαυροειδή το 1983 και στο γκρουπ Πίτερ Παν το ’84 όπου το άρμα είχαν υπογράψει ο Κώστας Λοτσάρης που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή και ο Γιάννης Λυρής. Στο καρναβάλι ο Τάκης Ρούντος βγαίνει από μαθητής σχολείου, το 1977 στο γκρουπ τότε του Καγκελάρη.

Τις περισσότερες χρονιές το γκρουπ 15 επιλέγει για το καρναβάλι σατιρικά, αμιγώς καρναβαλικά θέματα και μεταμφιέσεις και λιγότερο καλλιτεχνικά θέματα που στην 34χρονη αυτή διαδρομή ήσαν ελάχιστα. Ένα καταπληκτικό καλλιτεχνικό θέμα που είχε βγάλει πάντως το γκρουπ 15 ήταν το Πιάνο Μασκαράτα το 1992 με ένα άρμα που όντως θύμιζε κλαβιέ πιάνου με τους καρναβαλιστές επάνω να πατούν τα πλήκτρα.

Σε αυτό όπως και στα Στρουμφάκια του 1985 αλλά και στα Λερωμένα τα’ άπλυτα με τις σκάφες και τις απλώστρες με τα μανταλάκια το 1996, είχε βγει και ο γράφων αυτό το κείμενο, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι την όμορφη κεφάτη ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου γκρουπ και δεμένης αυτής καρναβαλικής παρέας.

Άλλα θέματα που είχε βγάλει το γκρουπ που σχεδόν κάθε χρόνο είναι στα πρώτα βραβεία ειδικά για την κατασκευή του άρματος, ήταν το προπέρσινο Λαχανιάσαμε που είχε να κάνει με φρούτα, Οι...πότες, οι βαρόνοι της κουτάλας, οι Μπατανόβουρτσες, οι Σαμαλάδες, το Υποβρύχιο βανίλια, το Χαιρετίσματα στη Γη αλλά και οι Παγοπώληδες του ’95 όπου τα μέλη του γκρουπ κουβαλούσαν και…πάγο στην παρέλαση!

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture