Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα αποτελέσματα του έργου PPP4Broadband όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο στις Βρυξέλλες

Τα αποτελέσματα του έργου PPP4Broadband ...

ΑΔΕΠ και Περιφερειακό Ταμείο, εργάστηκαν δύο χρόνια πάνω στην ανάπτυξη εργαλείων για τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘’Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης’’ η σύμπραξη του έργου PPP4Broadband στην οποία συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών ΟΤΑ Α.Ε - ΑΔΕΠ Α.Ε και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εργάστηκαν δύο χρόνια πάνω στην ανάπτυξη εργαλείων για τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με καθόλου ή περιορισμένη ευρυζωνική κάλυψη. Έχει αποδειχθεί ότι το κενό ευρυζωνικότητας επιδρά αρνητικά στην οικονομική μεγέθυνση και στην κοινωνική συνοχή.

Το έργο ολοκληρώνεται και τα αποτελέσματά του παρουσιάστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2014 στο συνέδριο ‘’ PPP4Broadband days 2014 Brussels’’ στις Βρυξέλλες. Ήταν ένα από τα ελάχιστα έργα που εστιάζει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής. Επιλέχθηκαν οι Βρυξέλλες ως χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου ώστε να προσεγγίσουμε τους περισσότερους δυνατούς αντιπροσώπους από την Ευρωπαϊκή διοίκηση και να εξηγηθεί πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιήθηκαν οι πόροι που διατέθηκαν από το πρόγραμμα. Το έργο ξεκίνησε αρκετά φιλόδοξα και τελικά η επίμονη δουλειά και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου περιβάλλοντος συνέβαλλαν στη δημιουργία παραδοτέων που μπορούν να συνδράμουν στη διαδικασία ωρίμανσης και προσέλκυσης επενδύσεων, να πληροφορήσουν σχετικά με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και τα χρονοδιαγράμματα, και να αποτελέσουν οδηγό ανάμεσα σε πολυεπίπεδες τεχνολογικές και οικονομικές συνθήκες.

Εννέα μοντέλα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών αναπτύχθηκαν και κάποια δοκιμάστηκαν στις πιλοτικές περιοχές. Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των συμμετεχόντων έδειξαν ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει και να κερδίσει έδαφος όχι μόνο στον τομέα της ευρυζωνικότητας αλλά και σε άλλους τομείς. Στις αγροτικές περιοχές, όπως η Ajdovscina, στη Σλοβενία, παραδοσιακές δραστηριότητες (καλλιέργειες, υφαντουργία) μπορούν να μετατραπούν σε νέους τομείς υψηλής τεχνολογίας δίνοντας νέα κατεύθυνση στην ανάπτυξη.

Δεν πρέπει να αμελούμε το ρίσκο, ακατάλληλη προετοιμασία μελετών σκοπιμότητας ή λανθασμένη τεχνολογική προσαρμογή μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες αποτυχίας. Για τη σωστή υλοποίηση του σταδίου σχεδιασμού μιας επένδυσης σε ευρυζωνικές υποδομές, δημιουργήθηκαν τα Εθνικά Κέντρα Αριστείας σε κάθε χώρα και παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του έργου www.ppp4broadband.eu.

Το συνέδριο ‘’Closing PPP4Broadband Days 2014’’ φιλοξενήθηκε από το Βέλγικο Αναπτυξιακό Ινστιτούτο στον μοντέρνο συνεδριακό του χώρο και παρουσιάστηκε η διετής προσπάθεια.

Η κ. Anna Krzyzanowska, Προϊσταμένη της μονάδας για την Ευρυζωνική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η ψηφιακή αγορά και οι ευρυζωνικές υποδομές είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας επιτροπής, όπως αυτό αντανακλάται και στη δομή των επιτρόπων. Η ευρυζωνικότητα οδηγεί την ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, όπως ανέφερε, και έδειξε επίσης την παρούσα κατάσταση και τον δρόμο που καλείται να διανύσει η ανάπτυξη για την ευρυζωνικότητα.

Ο κ.Jan Kubalik, από το Ινστιτούτο για την Καινοτομία και την Ευρωπαϊκή Συνεργασία της Σλοβακίας εξήγησε στους παρευρισκόμενους τη δομή του έργου και τα αποτελέσματά του, τα οποία μπορούν να είναι λειτουργικά και να βασιστούν σε αυτά περαιτέρω επιτεύγματα.

Ο κ Florian Damas, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων από την Alcatel Lucent παρουσίασε επιτυχημένες περιπτώσεις ευρυζωνικής ανάπτυξης και έδωσε μια μελλοντική οπτική από την εμπειρία της εταιρείας. Είναι σίγουρο ότι οι ευρυζωνικές και οι υπερταχείας σύνδεσης ευρυζωνικές θα γίνουν οι επόμενες συνολικές υποδομές καθιστώντας εφικτές τις αλλαγές μεταξύ των τομέων. Μετά παρουσιάστηκαν οι πιλοτικές δράσεις από τους υπευθύνους σε κάθε περιοχή. Επίσης, συζητήθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη δημόσια συζήτηση του και παρουσιάστηκαν από τον Jan Kubalik και την Anna Krzyzanowska οι μελλοντικές προοπτικές.

Στις 5/12 και στις 18/12 έλαβαν χώρα οι δύο εκπαιδευτικές ημερίδες του έργου στον εκπαιδευτικό πολυχώρο Μπάρι, όπου παρουσιάστηκαν οι υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές στο Δήμο Πάτρας και πιθανή εξέλιξή τους, χρηματοδοτικές δυνατότητες στο ΣΕΣ 2014-2020 και αποτελέσματα έργων με συναφή αντικείμενο.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης’’ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις