Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΝΔ: Η επόμενη μέρα! Θα αμφισβητηθεί ο Σαμαράς;

ΝΔ: Η επόμενη μέρα! Θα αμφισβητηθεί ο Σαμαράς;

Θα σπάσει κανείς την γαλάζια τζαμαρία;

Δεν δημιούργησε τις αναμενόμενες εσωτερικές εξελίξεις η καθαρή και ευρειας έκτασης ήττα που υπέστη η ΝΔ στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο Αντωνης Σαμαρας κατέστησε σαφές μάλιστα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πέταξε το γάντι σε όλους εκείνους που είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αμφισβήτηση.


Δεν πάτησε κανείς στην Συγγρού


Απο πολυ νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, πριν καν βγουν τα exit poll η κουβέντα της επόμενης μέρας είχε ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό της ΝΔ. Απο τα χθεσινά χαρακτηριστικά είναι οτι κανένα απο τα κορυφαία αλλα και μικρομεσαία γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη δεν βρέθηκαν στη ΝΔ σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.


Που ποντάρει ο Σαμαράς και δεν παραιτείται


Το παιχνίδι της επόμενης μέρας βρίσκεται ακομη στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχοντας στο μυαλό του ότι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες στον τομέα της οικονομίας και η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις ευελπιστεί οτι μπορεί να κρατηθεί στην ηγεσία της ΝΔ.

Επιπλέον, η μη διαδεδομένη διάδοχη κατάσταση ενισχύει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την άποψη του Μεσσήνιου πολιτικού.
Στη δεδομένη στιγμη κανείς εκ των φερόμενων ως διαδόχων έχει έχει δείξει οτι μπορεί να ενώσει την γαλάζια παράταξη βγαίνοντας μπροστά. Επίσης, ο Κωστας Καραμανλης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους οτι δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί ούτε καν να δώσει δαχτυλίδι σε κάποιον άλλον να βγει μπροστά.

Για να ενισχύσει τη θέση του ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε ως επιχείρημά στις χθεσινές δηλώσεις του στο Ζαππειο ότι το κόμμα έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ και η οριακή μη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στο σαμαρικό επιτελείο μία γραμμή άμυνας. Με τη διαφορά δε να κυμαίνεται στο 8,6% με καταμετρημένο το 99% της Επικράτειας ορισμένοι σαμαρικοί ήδη είχαν αρχίσει αργά χθες τη νύχτα να κάνουν συγκρίσεις με την ήττα του 2009, αγνοώντας βεβαίως ότι η Ν.Δ τότε είχε λάβει σε απόλυτους αριθμούς 2,295,719 ψήφους, ενώ χθες έλαβε 1.632.023 ψήφους από 1.825.497 τον Ιούνιο του 2012.


Θα κάνει έκτακτο συνέδριο;


Απο νωρίς το απόγευμα της Κυριακής το σενάριο που κυριάρχησε στα γαλάζια πηγαδάκια έκανε λόγο για την οργάνωση έκτακτου συνεδρίου στο οποίο ο κ.Σαμαράς θα επιχειρούσε να κλείσει τα σενάρια αμφισβήτησης του ή να εκτονώσει την κατάσταση. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός αλλα και συνεργάτες του κρατούν τα χαρτιά τους επ' αυτού κλειστά.
Σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας μόλις ορκιστούν οι γαλάζιοι βουλευτές ή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας (κλειστού και ελεγχόμενου οργάνου) είναι κινήσεις υπό εξέταση σε πιο άμεση φάση.


Γιατί διστάζουν οι "δελφίνοι"


Στο χώρο των επίδοξων "δελφίνων" κυριαρχεί έντονος προβληματισμός ωστόσο κανείς σε φαίνεται αυτή τη στιγμη να βγαίνει μπροστά αμφισβητώντας ευθέως τον Αντώνη Σαμαρα.
Οι επίδοξοι διάδοχοι και οι ισχυροί εσωκομματικοί παίκτες μοιάζουν σκεπτικοί και το πιθανότερο είναι τον πρώτο λίθο να ρίξουν όχι δελφίνοι, ούτε καν βουλευτές, αλλά στελέχη που έμειναν ή βρίσκονται εδώ και καιρό εκτός Βουλης.
Οι ζυμώσεις στο παρασκηνιο σύμφωνα με πληροφοριες έχουν ξεκινήσει και προκειται να ενταθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα με το σκηνικό να γίνεται πιο ξεκάθαρο μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενω τις επόμενες ώρες αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα εκλεγούν και κυρίως σε ποια σειρά σε όλες τις περιφέρειες και κυρίως στην Α' και τη Β' Αθήνας, όπου πολιτεύονται Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μειμαρακης Νίκος Δένδιας, αλλά και στο υπόλοιπο Αττικής όπου εκλέγεται ο Μάκης Βορίδης. Στη νέα Βουλη όπως έχει "κλείσει" ήδη θα ειναι και ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς των καραμανλικων Ευριπιδης Στυλιανιδης ο οποίος στη Ροδόπη έδωσε σκληρή μάχη για να επικρατήσει.


Πως μπορεί να αμφισβητηθεί ο Πρόεδρος


Τέλος αξίζει να σημειωθεί οτι απαιτείται το ένα τρίτο των μελών είτε της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε της πολιτικής επιτροπής, είτε του συνεδρίου για να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος βάσει του καταστατικού της Ν.Δ, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2013 και εν συνεχεία για να εγκριθεί η πρόταση αμφισβήτησης και να ξεκινήσει η θεσμοθετημένη πλέον διαδικασία εκλογής από τη βάση με ανοιχτούς καταλόγους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του οργάνου στο οποίο κατατέθηκε η πρόταση.

Πρώτον, με το επιχείρημα ότι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες στον τομέα της οικονομίας και η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις. Επιχείρημα που εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στη θεωρία της “αριστερής παρένθεσης”. 

Δευτέρον, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία διάδοχη κατάσταση. Εκ των φερόμενων ως πιθανών διαδόχων ουδείς μπορεί να ενώσει την υπόλοιπη Ν.Δ και να αμφισβητήσει άμεσα τον κ.Σαμαρά, πλην ενός. Αλλά ο Κώστας Καραμανλής δε δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει και προφανώς ούτε να δώσει δαχτυλίδι. 

Το κύριο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν και ποιος “θα σπάσει τη γαλάζια τζαμαρία”, δηλαδή εάν και ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση αμφισβήτησης του προέδρου, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Οι επίδοξοι διάδοχοι και οι ισχυροί εσωκομματικοί παίκτες μοιάζουν σκεπτικοί και το πιθανότερο είναι τον πρώτο λίθο να ρίξουν όχι δελφίνοι, ούτε καν βουλευτές, αλλά στελέχη εκτός Βουλής.

 

Πηγή:Newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις