Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

40+1 χρόνια βουλευτικές εκλογές από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

40+1 χρόνια βουλευτικές εκλογές από την ...

Πολιτική αναδρομή

40+1 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, το 1974, μέχρι και σήμερα.

40+1 χρόνια γεμάτα ένταση, μεταβολές και, πολλές φορές, αναταραχές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Με αφορμή τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, η δημοσιογραφική ομάδα του cretapost παρουσιάζει στους αναγνώστες της ένα πλήρες αφιέρωμα για τα γεγονότα που σημάδεψαν την κάθε εκλογική διαδικασία ξεχωριστά, τα αποτελέσματα, τις κυβερνήσεις που δημιουργήθηκαν αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Κρήτη με τους βουλευτές της σε κάθε αναμέτρηση από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.

40+1 χρόνια εθνικές εκλογές σε… αριθμούς

Σε αυτά τα 40+1 χρόνια έχουν διεξαχθεί 16 συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις και έχουν προκύψει 20 κυβερνήσεις.

Από τις 16 φορές που προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές, οι 8 ήταν πρόωρες και η μία επαναληπτική.

Την ίδια ώρα, από τις 20 κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν αυτή την περίοδο, οι τρεις ήταν συνεργασίας, οι δύο υπηρεσιακές (με μόνο στόχο την διεξαγωγή εκλογών), μία ήταν Εθνικής Ενότητας και μία Οικουμενική. Επίσης, οι 7 κυβερνήσεις σχηματίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και οι υπόλοιπες 7 από το ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές της Κρήτης

 

Δεκάδες ήταν και οι βουλευτές της Κρήτης που εκλέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που έθεταν υποψηφιότητα κατ’ επανάληψη με τον λαό του νησιού να τους επιλέγει.

Μάλιστα δύο βουλευτές της Κρήτης που έθεσαν υποψηφιότητα 11 συνολικά φορές και εξελέγησαν και τις 11. Πρόκειται για τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη του Κωνσταντίνου που κατέβαινε στο Ρέθυμνο με τη Ν.Δ. αλλά και τον Εμμανουήλ Σκουλάκη του Γεωργίου που κατέβαινε στα Χανιά με το ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί όμως ήταν και οι βουλευτές του νησιού που τοποθετήθηκαν ανά καιρούς σε καίριες θέσεις υπουργείων υπηρετώντας την Κυβέρνηση είτε από την θέση του υπουργού, είτε από τη θέση του υφυπουργού.

Πιο συγκεκριμένα, 27 ήταν οι βουλευτές της Κρήτης που πήραν συνολικά, σε αυτά τα 40 χρόνια, χαρτοφυλάκια με τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη του Κωνσταντίνου να λαμβάνει πέντε φορές μία θέση σε κάποιο υπουργείο.

Περισσότερες από μία φορές όμως τοποθετήθηκαν σε διάφορα υπουργεία οι: Ιωσήφ Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ), Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης του Βασιλείου (Ν.Δ.), Εμμανουήλ Σκουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Ν.Δ.), Ιωάννης Πλακιωτάκης (Ν.Δ.) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ).

Ιούλιος 1974: Πέφτει η Χούντα – Σχηματίζεται η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Στις 24 Ιουλίου 1974 γίνεται η πρώτη φάση της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο, που φέρει την ονομασία «Αττίλας Ι». Αυτό ήταν και το γεγονός που έκανε την Χούντα των Συνταγματαρχών με την Κυβέρνηση του Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου να πέσει.

Με την πτώση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ανέλαβε την ηγεσία της χώρας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θέτοντας τις βάσεις του σύγχρονου πολιτικού συστήματος της Ελλάδος.

Η Κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» σχηματίστηκε με κάποια στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων της Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ), της Ένωσης Κέντρου και στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις βδομάδες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης ακολούθησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο – με την ονομασία Αττίλας ΙΙ – χωρίς όμως η Κυβέρνηση να μπορέσει να την αποτρέψει ή να την αντιμετωπίσει.

Από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε κυβέρνηση – μετά τη Χούντα των Συνταγματαρχών – η Κρήτη είχε παρουσία μέσα στη Βουλή.

Οι πρώτες εθνικές εκλογές μετά την μεταπολίτευσης γίνονται στις 17 Νοεμβρίου 1974.  Οι συγκεκριμένες εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σ’ ένα κλίμα έντονης και γενικότερης πολιτικοποίησης, διεργασιών, συζητήσεων, αναζητήσεων και προβληματισμών.

 

20 Νοεμβρίου 1977: Διαμορφώνεται η πολιτική «σκακιέρα»

 

Οι δεύτερες εθνικές εκλογές της Μεταπολίτευσης έγιναν πρόωρα καθώς υπήρχαν μία σειρά πολιτικών θεμάτων που έχρηζαν προσοχής, όπως το Κυπριακό, η διένεξη με την Τουρκία και η ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

 

18 Οκτωβρίου 1981: Οι εκλογές της «Αλλαγής»

 

Με την συμπλήρωση 7 χρόνων από την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για τρίτη φορά εθνικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου του 1981.

Η ημερομηνία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως η ημέρα της «Αλλαγής» με τα αποτελέσματα των εκλογών να δημιουργούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, έχουν προηγηθεί πολύ σημαντικά γεγονός που διαμόρφωσαν το συγκεκριμένο κλίμα.

2 Ιουνίου 1985: Ανδρέας Παπανδρέου vs Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

 

1989: Το «βρώμικο ‘89», η Οικουμενική Κυβέρνηση και η νίκη της Ν.Δ.

Έτος 1989 ή αλλιώς το «βρώμικο ‘89» όπως ονομάστηκε τότε εξαιτίας των έντονων πολιτικών αναταραχών που συνέβαιναν στην χώρα.Τότε ήρθε στο προσκήνιο το σκάνδαλο «Κοσκωτά» το οποίο και αποδιοργάνωσε το πολιτικό σκηνικό της χώρας και χρειάστηκαν τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, μία συγκυβέρνηση και μία οικουμενική κυβέρνηση για να ηρεμίσουν τα πνεύματα.

10 Οκτώβριος 1993: Η πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ

Το 1993 έγιναν – για δεύτερη φορά στην ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης – πρόωρες εκλογές καθώς έπεσε η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στις εκλογές του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με την βοήθεια του ΔΗ.ΑΝΑ. είχε 152 έδρες.

 

22 Σεπτεμβρίου 1996: Ο θάνατος του Ανδρέα, η διαδοχή του Σημίτη

Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου στιγμάτισε τις εκλογές του 1996 ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες πολιτικές εξελίξεις.

 

Για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης μία εκλογική αναμέτρηση παίρνει τον χαρακτήρα ενός θρίλερ.

Όλα ξεκίνησαν από τα exit poll που για λίγες ώρες είχαν βγάλει… λάθος κυβέρνηση.

 

7 Μαρτίου 2004: Η Ν.Δ. με τον Κ. Καραμανλή στην εξουσία

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, η χώρα μπήκε σε ρυθμούς εκλογών.

Η θητεία του ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σημίτη ολοκλήρωσε την τετραετία της και στις 7 Μαρτίου 2004 ορίστηκαν οι νέες βουλευτικές εκλογές.

 

16 Σεπτεμβρίου 2007: Προεκλογική περίοδος με… πύρινα μέτωπα – Νίκη της Ν.Δ.

Έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ. στην κυβέρνηση γίνονται πρόωρες εκλογές μετά την απαίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού.

4 Οκτωβρίου 2009: Νίκη «θρίαμβος» για το ΠΑΣΟΚ, οικονομική κρίση και κυβέρνηση συνεργασίας

Δύο χρόνια έμεινε στην εξουσία, την δεύτερη φορά, ο Κώστας Καραμανλής με τη Ν.Δ. καθώς ο ίδιος, το 2009 αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009 αιφνιδίασε τους πάντες όταν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές.

 

2012: Πτώση του δικομματισμού, διπλές εκλογές και συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Το 2012 ήταν χρονιά σταθμός στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ο δικομματισμός που κυριαρχούσε από την πτώση του Χούντας των Συνταγματαρχών έπαψε πλέον να ισχύει. Επίσης ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος που έγιναν διπλές εκλογές.

25 Ιανουαρίου 2015: Οι πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης

Μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης είναι η φετινή, που διεξάγεται την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015.

Για μία ακόμα φορά οι εκλογές είναι πρόωρες μετά την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει τον Μάρτιο ενώ ήδη από το καλοκαίρι του 2014 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζει για εκλογές.

Λίγο πριν το τέλος του 2014 και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με τη Ν.Δ. να έχει προτείνει τον Σταύρο Δήμα.

Σε καμία από τις τρεις εκλογικές διαδικασίες δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων για την εκλογή του με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Τα κόμματα

Για τις εκλογές κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στον Άρειο Πάγο 21 κόμματα, τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων και ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων με τον Ανώτατο Δικαστήριο όμως να κρίνει ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συνολικά 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων, ανάμεσά τους η Ν.Δ., το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Κόμματος αλλά και αρκετά στελέχη της Χρυσής Αυγής προφυλακίστηκαν το 2013 κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σε αυτές τις εκλογές δημιουργήθηκαν νέα κόμματα ενώ συνεργάστηκαν και ήδη υπάρχοντα.

Στις ευρωεκλογές δημιουργήθηκε το «Ποτάμι» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, το οποίο και έβγαλε δύο ευρωβουλευτές (τον Γιώργο Γραμματικάκη και τον Μιλτιάδη Κύρκο) ενώ αποφάσισε ότι θα κατέβει και στις εθνικές εκλογές το οποίο και στηρίζει η Δράση, η κίνηση Ευρώπη – Οικολογία και οι Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει παραιτηθεί από το ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε ένα νέο κόμμα με την ονομασία «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Παράλληλα, ο Απόστολος Γκλέτσος ίδρυσε το κόμμα «Τελεία» και διεκδικεί μία θέση στη Βουλή.

Σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίστηκε η κοινή κάθοδος κομμάτων σαν συνασπισμοί ή με μορφές εκλογικής συνεργασίας και υποστήριξης:

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμμετέχουν σε συνασπισμό κομμάτων με την Εθνική Πατριωτική Συμμαχία, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το ΛΕΥΚΟ, την Πυρίκαυστο Ελλάδα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος.

Εκλογική συνεργασία αποφάσισαν η ΔΗΜΑΡ και οι Πράσινοι πραγματοποιώντας το κόμμα Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ.

Εκλογικό συνασπισμό απαρτίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Κουμμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση—ΜΑΡΣ

Παράλληλα στις συγκεκριμένες εκλογές παίρνουν μέρος και τα κόμματα: ΛΑ.Ο.Σ., Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ (μ-λ) – ΜΛ ΚΚΕ, ΑΚΔΕ, ΕΕΚ, Κίνημα Εθνικής Αντίστασης, Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, ΕΛΚΣΙ,  ΡΟΜΑ, ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ. και τέλος το Κίνημα Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά (Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.)

Πηγή :cretapost.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις