Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H ιστορία του Παμμικρασιατικού- Κοινωνικά φροντιστήρια, προβολές, χοροί από Ποντιακά μέχρι τάγκο, αερόμπικ και γκρουπ στο καρναβάλι

H ιστορία του Παμμικρασιατικού- Κοινωνικ...

Τα τελευταία 3 χρόνια το ιστορικό σωματείο κάνει τη διαφορά συγκεντρώνοντας κόσμο μέχρι και από το Ρίο και την Κ. Αχαία

Τον Γενάρη του 1923, πριν από 92 ολόκληρα χρόνια, λίγους μήνες μετά την μεγάλη εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, μία ομάδα ανθρώπων ταλαιπωρημένοι, πεινασμένοι και με ελάχιστα υπάρχοντα μαζί τους αλλά με πρωτοφανές κουράγιο και αντοχή, έφτασαν στην Πάτρα προερχόμενοι από την Μικρά Ασία και κυρίως από τα παράλια της Σμύρνης.

Η περιοχή που διέμειναν και άρχισαν σιγά σιγά να στήνουν τη ζωή και τα νέα τους σπιτικά εμπλουτίζοντας την Πάτρα με τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία τους και παραδόσεις ήταν η λεγόμενη συνοικία των Προσφυγικών, γύρω από την πλατεία Ελευθερίας και μέχρι την Δημητρίου Γούναρη και την Ακρωτηρίου.

Υπολογίζεται ότι στην Πάτρα μετά την Καταστροφή του 1922 ήρθαν περίπου 6 με 7.000 πρόσφυγες. Στην αρχή στεγάστηκαν σε διάφορα οικήματα όπως σχολεία, ιδρύματα, αποθήκες κ.λπ. Το 1926 ξεκίνησε η κατασκευή των τριών πρώτων προσφυγικών συνοικισμών.

Η σημερινή περιοχή των Προσφυγικών που οργανώθηκε από το ’28 και μετά, τότε ήταν καλαμιές και έλη κι ανήκε στις οικογένειες Ρούφου και Χαιρέτη, όπως αναφέρει το mikrasiatis.gr.

Εκεί λοιπόν στην καρδιά των Προσφυγικών, μία συνοικία με έντονο λαικό χρώμα, φιλόξενη διάθεση και ανθρωπιά, στήθηκε στην οδό Φωκαίας 26, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, πρόεδρος του οποίου τυγχάνει αυτή τη στιγμή ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr o γραμματέας του Συνδέσμου Μιχάλης Τσομπανίδης, ο οποίος βρίσκεται στο σύλλογο από 18 χρονών παιδί (σήμερα είναι στα 62 του ενώ παλιότερα είχε διατελέσει και πρόεδρος) η ευρύτερη περιοχή των Προσφυγικών αριθμεί κοντά στους 15-20.000 κατοίκους. Τα τελευταία τρία χρόνια που εντάθηκε η κρίση, μέλημα των ανθρώπων του Παμμικρασιατικού ήταν η δημιουργία νέων δραστηριοτήτων με στόχο όχι απλά κάποιος να ψυχαγωγηθεί και να περάσει την ώρα του αλλά να γεμίσει η ψυχή του κόσμου και να καλλιεργηθεί.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανατροπής, να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε την φτώχεια και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται.  Για παράδειγμα ξεκινήσαμε τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στα οποία έφτασαν να φοιτούν πάνω από 120 παιδιά, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, τις απογευματινές ώρες 6-8.

Τα φροντιστήρια γίνονται στο κτίριο του 17ου Δημοτικού σχολείου, στο συγκρότημα της Δροσιάς, στην οδό Καλαβρύτων σε συνεργασία με την λαική επιτροπή αγώνα και αλληλεγγύης των Προσφυγικών. Στην προσπάθεια αυτή ταξικής αλληλεγγύης που στόχο έχει να συσπειρώσει τον κόσμο σε ένα κίνημα ανατροπής εντάσσεται και η Τράπεζα Τροφίμων που έχουμε δημιουργήσει στον Παμμικρασιατικό. Επίσης βοηθάμε ανθρώπους που έχουν μείνει άνεργοι και έχουν θέμα και με απλήρωτους λογαριασμούς νερού ή ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τις πολιτιστικές μας δράσεις επιδιώκουμε να ανεβάσουμε τον κόσμο σε ανώτερα επίπεδα δημιουργώντας και πραγματοποιώντας δράσεις που τον γεμίζουν και προκαλούν ανάταση ψυχής. Έχουμε τμήματα Μικρασιάτικων χορών, Θρακιώτικων, Ποντιακών, της Καππαδοκίας, κ.α. Στα χορευτικά μας τμήματα χορεύουν ούτε λίγο ούτε πολύ 500 άτομα!», ανέφερε με καμάρι στο thebest.gr ο κ. Τσομπανίδης.

Τα χορευτικά τμήματα μάλιστα κάνουν και παραστάσεις σε περιοχές της Πάτρας και σε άλλα μέρη. Εκτός όμως από το παραδοσιακό κομμάτι, υπάρχουν και τμήματα εκμάθησης τζαζ, αργεντίνικου τάνγκο, ροκ εντ ρολ και ταγκό αλλά και τμήμα αερόμπικ, ακόμη και θεραπευτικής γυμναστικής που απευθύνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες με ρευματικά προβλήματα, κ.α.

Εκτός όμως από τον χορό στην πολιτιστική κυψέλη του Παμμικρασιατικού φιλοξενούνται και άλλες δραστηριότητες όπως η μικτή χορωδία που δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια και είχε κάνει μία ωραία εμφάνιση πέρυσι τον Ιούνιο στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην παράσταση «Μικρά Ασία, τραγούδια του Λαού μου».

Φτιάχτηκε όμως και μουσικό σύνολο που μάλιστα αυτή τη στιγμή συγκροτείται από 18 άτομα με μαέστρο τον Νίκο Μπαλή. Στον Παμμικρασιατικό όμως μπορεί κάποιος και να διδαχτεί Λαϊκά, Παραδοσιακά όργανα όπως σαντούρι, παραδοσιακά κρουστά, λαϊκή Κιθάρα, Ούτι, λαούτο, μπουζούκι, κ.α. Κοντά στα 15 τμήματα λειτουργούν σε πλήρη αρμονία στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο ενώ αναφορικά με τον θεσμό των Κοινωνικών Φροντιστηρίων η αξία και προσφορά τους φαίνεται και στο γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά που βοηθήθηκαν αυτά τα δύο – τρία χρόνια, έφτασαν να αριστεύσουν! Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός της αφιλοκερδούς προσφοράς του συνόλου των διδασκόντων. Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια γίνονται σε συνεργασία με καθηγητές από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και φοιτητές από το Μέτωπο Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Η κεντρική εκδήλωση του Παμμικρασιατικού που πάντοτε μαζεύει πολύ κόσμο είναι το μίνι Φεστιβάλ Μικρασιάτικα – Λαική παράδοση στα τέλη κάθε Αυγούστου με επίκεντρο της πλ. Ελευθερίας. Δεν λείπουν όμως και άλλες δραστηριότητες όπως ο καθιερωμένος αποκριάτικος χορός του Συνδέσμου στο Μιριαφόρε την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Επίσης φέτος ο Παμμικρασιατικός θα βγάλει και πάλι γκρουπ στο καρναβάλι με θέμα εμπνευσμένο από τον καραγκιόζη και το θέατρο Σκιών. «Παλαιότερα επί προεδρίας Μασμανίδη, είχαμε βγει στο καρναβάλι και με άρμα», θυμήθηκε ο κ. Τσομπανίδης προσθέτοντας πως ήδη γίνεται ετοιμασία και για την γιορτή της Καθαράς Δευτέρας, τα Κούλουμα που φέτος θα γιορταστούν στο πάρκο που φτιάχνει και διαμορφώνει η νέα Δημοτική Αρχή Πελετίδη, στο πάρκινγκ του ΟΛΠΑ στην Ακτή Δυμαίων απέναντι από την ΔΕΗ.

Από τον Παμμικρασιατικό δεν λείπει όμως και το σινεμά και η φωτογραφία. Έχει δημιουργηθεί τμήμα φωτογραφίας αλλά και κινηματογραφική Λέσχη. Ήδη συμπληρώνεται και προετοιμάζεται το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το Σάββατο 28/2/2015 με την ταινία «Απεργία» του Σεργκέι Αιζενστάιν. Εννοείται ότι η είσοδος στις κινηματογραφικές προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό. Τα καλοκαίρια επίσης στον αίθριο χώρο – αυλή του Παμμικρασιατικού τα μέλη του συνδέσμου οργανώνουν στέκι όπου βλέπουν παλιό κλασικό κινηματογράφο συνοδεία κρύας μπύρας και κρασιού αλλά και συζητήσεων.

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι πως στον Παμμικρασιατικό (να θυμίσουμε πως στον επάνω όροφο του κτιρίου της οδού Φωκαίας στεγάζεται και παράρτημα της Δημοτικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης) ο κόσμος που έρχεται και ανταποκρίνεται στις δράσεις του δεν είναι μόνο από την περιοχή των αλλοτινών Προσφυγικών αλλά και από πιο μακρινά σημεία της Πάτρας όπως το Ρίο, ακόμη και η Κάτω Αχαία.

Στο υπόγειο δε του κτιρίου έχει συσταθεί ένα μικρό Μουσείο που στόχος είναι στο μέλλον να μεγαλώσει, μέσα στο οποίο φυλάσσονται φωτογραφίες, κειμήλια και ενθύμια των προσφυγικών οικογενειών, σκεύη, εικόνες, χειροποίητα σεμεδάκια των γιαγιάδων της Μικράς Ασίας, κ.α.

Τέλος να υπογραμμίσουμε πως στο πλαίσιο της ανακούφισης συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ο Παμμικρασιατικός οργανώνει ανά διαστήματα και κάποια συσσίτια και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Μιχάλης Τσομπανίδης που προέρχεται από οικογένεια με Μικρασιάτικες και Ποντιακές ρίζες.

Ο Μιχάλης Τσομπανίδης που προέρχεται από...

Ο Μιχάλης Τσομπανίδης που προέρχεται από οικογένεια με Μικρασιάτικες και Ποντιακές ρίζες.

Χαρακτηριστική γωνιά της περιοχής των Προσφυγικών, φωτ. από το σάιτ mikrasiatis.gr.

Χαρακτηριστική γωνιά της περιοχής των Πρ...

Χαρακτηριστική γωνιά της περιοχής των Προσφυγικών, φωτ. από το σάιτ mikrasiatis.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture