Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

"Καμμένη" με το tichu η νεολαία της Πάτρας- Το παιχνίδι- μανία που παίζουν ακόμη και μέσα στο τρένο!

"Καμμένη" με το tichu η νεολαί...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Θα τους δεις να παίζουν σε καφέ και μπαρ, στα παγκάκια και στα μώλο, στα προαύλια των σχολείων και στις στάσεις των λεωφορείων

Θα τους δεις σε καφέ και μπαρ, στα παγκάκια και στo μώλο, στα προαύλια των σχολείων και στις στάσεις των λεωφορείων πεσμένους, ανά τέσσερις, με τα μούτρα επάνω σε μια περίεργη τράπουλα, να ξιφουλκούν και να γελάνε, να τα...  παίρνουν και να πειράζονται.

Θα τους δεις ακόμη και στο τρένο του Προαστιακού, που έχει γίνει το κυρίως μεταφορικό τους μέσο, στις μικρές και τις μεγάλες διαδρομές, να ρίχνουν φύλλο πάνω στα καθίσματα και να μιλούν για κάποιον δράκο, ένα φοινίκι, κάτι  σκυλιά και ένα μαγιόνγκ.

Μπορεί να μην πολυκαταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται αμέσως όμως αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ένα  μεγάλο "κόλλημα", καθώς αν ρωτήσεις σε ανύποπτο χρόνο έναν νεολαίο από την ηλικία των 13 έως 25 ετών αν έχει αυτός ή οι φίλοι του μια τράπουλα tichu,  θα δεις αρκετούς να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να σου εμφανιζουν μία, σαν να επρόκειτο περί χαρτομάντηλου στην εποχή των ιώσεων.

Οι ηλικίες περί τα 16, δεν φεύγουν από το σπίτι χωρίς την tichu τους. Και να φύγουν, θα έχουν βεβαιωθεί ότι έχει μαζί του μια ο φίλος τους. Το tichu, το οποίο έχει γίνει μανία στο εξωτερικό, εισέβαλε στη ζωή της νεολαίας της Πάτρας πριν από δύο περίπου χρόνια, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει κανονική... μανία.

Η ορίτζιναλ τραπουλα κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ αλλά και η μη ορίτζιναλ, από την οποία λείπει μόνο ένα R, και κοστίζει 3 ευρώ την κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

Το παιχνίδι έχει πάρα πολλούς κανόνες που είναι αδύνατον να τους  αποστηθίσεις  με την πρώτη, είναι πολύ διασκεδαστικό και εξόχως ιντριγκαδόρικο, ενώ θεωρείται ο βασιλιάς της μπλόφας!

To tichu δημιουργήθηκε το 1991 από τον Urs Hostettler και εκδίδεται από την γερμανική εταιρία Fata Morgana. Tο παιχνίδι παίζεται πολλά χρόνια σε διάφορες παραλλαγές στην Kϊνα. Είναι ένας συνδυασμός από κουμ καν, ποκερ και μπριτζ. Παίζεται σε διάφορες παραλλαγές, με διαφορετικά ονόματα, ωστόσο αυτές που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα είναι το Τίτσου, το Τρίτσου και το Τιεντσίν, που είναι ουσιαστικά το ίδιο παιχνίδι με διαφορετικό αριθμό παικτών (4, 3 και 6 αντίστοιχα), όπως πρωτοεμφανίστηκε το 2000 στα καταστήματα Playhouse.

Παίζεται πάντα με δύο ομάδες, και στόχος είναι η κάθε ομάδα να μαζέψει περισσότερους πόντους παίζοντας στρατηγικά. Το πιο συνηθισμένο όριο που πρέπει να φτάσει μια ομάδα για να κερδίσει το παιχνίδι είναι 1000.

Οι παίκτες (4 για το απλό Τίτσου) κάνουν 2 ομάδες και κάθονται έτσι ώστε να είναι ο κάθε παίκτης ανάμεσα στους δύο αντιπάλους και απέναντι από τον συμπαίκτη. Παραδοσιακά, η κίνηση του παιχνιδιού γίνεται ανάποδα από τη φορά του ρολογιού, δηλαδή προς τα δεξιά.

Το παιχνίδι παίζεται με ειδική τράπουλα με 56 φύλλα. Επιπρόσθετα των κλασσικών 52 φύλλων (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Βαλές, Ντάμα, Ρήγας, Άσσος), υπάρχουν 4 ακόμα ειδικές κάρτες (Μαγιόνγκ, Σκυλιά, Φοίνικας και Δράκος). Οι «φυλές» των χαρτιών στο Τίτσου είναι Σμαράγδια, Σπαθιά, Παγόδες και Άσρα.  Οι «φυλές» ή «χρώματα» λοιπόν είναι διαφορετικά από την κλασσική τράπουλα (Μπαστούνια, Σπαθιά, Κούπες και Καρό), η χρήση ωστόσο μιας κοινής τράπουλας, με 4 επιπρόσθετα σημειωμένα χαρτιά, δεν επηρεάζει το παιχνίδι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight