Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Ηλίας και το "Σούσουρό" του- Μια ιστορία 30 χρόνων- Τα πρώτα ουζερί που άνοιξαν στην Πάτρα και αγαπούν ακόμη οι φοιτητές- Ποιές οι διαφορές του τότε και του τώρα;

Ο Ηλίας και το "Σούσουρό" του-...

Οι γνωστοί θαμώνες, οι φίλοι και οι κολλητοί σε μια παραδοσιακή εκδοχή- Ο Ηλίας Χριστόπουλος μιλάει στο thebest.gr

Υπήρξε μια εποχή, εκεί στις αρχές του΄80, που η μόδα των ουζερί άρχισε να κατακτά την Πάτρα, με εκείνη τη υπέροχη αίσθηση ενός νέου χώρου συνάθροισης όπου η μουσική επικρατεί μόνο όταν η παρέα φτάνει στα μεγάλα της κέφια και τυχαίνει να υπάρχει και κανένα όργανο παραδίπλα, όπου οι μπύρες, τα τσίπουρα και τα ούζα λειτουργούσαν  πότε ως συνδευτικό, πότε ως ενισχυτικό και πότε ως ...υπονομευτικό μιας κουβέντας, κυρίως πολιτικής, που κάπου κάπου φούντωνε και γινόταν της τρελής. Αλλά της ωραίας τρελής...

Μέχρι τότε το φοιτηταριό της Πάτρας και  η...  σκεπτόμενη αριστερά όπως αυτοαποκαλείτο η παρέα που αργότερα «έχτισε» τα πρώτα ουζερί που έκαναν εμφάνιση στην πόλη, συναθροιζόταν σε μέρη όπως το καφενείο του Χριστόδουλου στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, ο Νεζερίτης στη Γούναρη και Αθανασίου Διάκου, ο Ηλίας με τα σουβλάκια στο στενάκι της Βούρβαχη, o Λαγκαδινός ο ποτοποιός, κ.α.

Ώσπου ξαφνικά, άρχισαν να ανοίγουν τα ορίτζιναλ ουζερί, τα οποία κατέκτησαν με ταχύτητα φωτός την καρδιά των φοιτητών και κατόπιν όλων των Πατρινών μετατρέποντας την πόλη σε μια μεγάλη παρέα, σε στέκια που αγαπήθηκαν όπως αγαπάει κανείς μια μικρή γωνιά του σπιτιού του.

Πρώτος στην Πάτρα, άνοιξε ο Αγουρίδης το περίφημο ουζερί του στα 1982, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα ουζερί- σωστό παλαιοπωλείο που τίμησαν γενιές και  γενιές.

Στα 1983 άνοιξε το επίσης ξακουστό Ποπάυ  και το 1984 άνοιξε το «Σούσουρο» του Ηλία  Χριστόπουλου, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα το ταξίδι του κόντρα στον καιρό και τα προβλήματα επιμένοντας στην λογική του παραδοσιακού ουζερί, το οποίο σήμερα είναι  το πιο παλιό ουζερί με τον ίδιο ιδιοκτήτη και ο ίδιος ο Ηλίας ο πιο παλιός ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης αλκοόλ που αντέχει να λειτουργεί ο ίδιος το κατάστημα μεσημέρι και βράδυ, χωρίς διακοπή, επί 30 χρόνια.

Ο Ηλίας του «Σούσουρου», ο παλιός μου φίλος που στο ουζερί του μεγάλωσε «κόσμο και κοσμάκη», και «πότισε» πολλούς, μα πάρα πολλούς Πατρινούς επωνύμους και μη, μιλάει στο thebest.gr για τα ουζερί της Πάτρας, για τις διαφορές του τότε και του τώρα, και φυσικά για τους φίλους που απέκτησε μέσα από αυτό το επάγγελμα που το είχε από μικρός μεράκι.

Απαραίτηση σημείωση σε όλα αυτά: Χθες βράδυ, την ώρα που μιλούσαμε για τα «Σούσουρο» τα διπλανά τραπέζια ήταν γεμάτα με θαμώνες του μαγαζιού, από το 1984! Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Πάνος Θεοδωρακόπουλος.

 

Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων του. Πάνω αριστερά ο Στέφανος Οικονόμου και η Αγγέλα Τριανταφύλλου

Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων ...

Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων του. Πάνω αριστερά ο Στέφανος Οικονόμου και η Αγγέλα Τριανταφύλλου

Ο Ηλίας και η ταμειακή του στα πρώτα χρόνια του "Σούσουρου"

Ο Ηλίας και η ταμειακή του στα πρώτα χρό...

Ο Ηλίας και η ταμειακή του στα πρώτα χρόνια του "Σούσουρου"

Η πρόσκληση για εκδήλωση γνωριμίας δημοσιογράφων με το Σούσουρο το 1986- Για πρώτη φορά και το σήμα του, μάγκας με τη ζώνη και το κομπολόι

Η πρόσκληση για  εκδήλωση γνωριμίας δημο...

Η πρόσκληση για εκδήλωση γνωριμίας δημοσιογράφων με το Σούσουρο το 1986- Για πρώτη φορά και το σήμα του, μάγκας με τη ζώνη και το κομπολόι

O Hλίας ήταν λογιστής στο επάγγελμα και έπαιρνε πολύ καλά λεφτά αλλά το μεράκι του δεν ήταν η λογιστική. Ήθελε να φτιάξει ένα μαγαζί συνάντησης γνωστών και φίλων, ένα κατάστημα ψυχαγωγίας για παρέες.

Κάπως έτσι παράτησε τη λογιστική και στις 10/10/1984 άνοιξε στην οδό Παντανάσσης 66 το "Σούσουρο", το τρίτο ουζερί της πόλης,  όνομα που είχε δει σε ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη το 1978 και του ειχε "καρφωθεί".

Το"Σούσουρο" άνοιξε με τα παλιά έπιπλα του ζαχαροπλαστείου "Ολύμπια" τα οποία αγόρασε ο Ηλίας, και έμεινε ανοικτό σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνοντας πολλούς από τους αριστερούς της εποχής, γράφοντας ιστορία στο γλέντι και τις συζητήσεις, αποτελώντας στέκι  έως το 1989 οπότε και έκλεισε καθώς ο ιδιοκτήτης πήρε τον χώρο για ίδια χρήση.

Τότε, ο Ηλίας άνοιξε το ροκ μπαρ Escape το οποίο έκλεισε  το 1992 επειδή ξανά ο χώρος χρησμιοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του ενώ είχαν πέσει και πρόστιμα για ήχο.

Στα 1992 ανοίγει το cafe Plexus στην Φιλοποίμενος και Καραϊσκάκη και αμέσως μετά, το 1993,  επιστρέφει στην Παντανάσσης 66  στο πρώτο στέκι και ξαναστήνει το "Σούσουρο".

Το 1996 ανοίγει το καλαοκαιρινό  "Σούσουρο" στα Βραχνέικα και συνεχίζει μέχρι το 1999 να λειτουργεί και το χειμερινό και το καλοκαιρινο "Σούσουρο". Ώσπου το 1999 κλείνει το χειμαρινό και μένει με το καλοκαιρινό που λειτουργεί χειώνα καλοκαίρι.

Τον Νοέμβρη του 2010 ανοίγει το "Σούσουρο" στην Τριών Ναυάρχων 45 όπου παραμένει μέχρι σήμερα κόντρα στην κρίση, στον καιρό και στις νέες μόδες που μεσολάβησαν.

H αξέχαστη αδελφή του Ηλία, η Μαρία

H αξέχαστη αδελφή του Ηλία, η Μαρία

H αξέχαστη αδελφή του Ηλία, η Μαρία

Το μαγαζί στα Βραχνέικα

Το μαγαζί στα Βραχνέικα

Το μαγαζί στα Βραχνέικα

Ο Ηλίας Χριστόπουλος θυμάται εκείνα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄80 και μου περιγράφει πώς ...γινόταν το παιχνίδι.

"Όταν πρωτοάνοιξαν τα ουζερί, πουλάγανε μόνο μπύρα και ούζο και  σπάνια κρασί. Πελάτες μου, αλλά και πελάτες όλων των ουζερί της εποχής ήταν κυρίως αριστεροί όλων των αποχρώσεων και αυτοί που αυτοαποκαλούνταν για πλάκα "μισθωτή διανόηση".

Τότε, στα 1984, θυμάμαι ότι άρχισαν να κάνουν εμφάνιση για πρώτη φορά οι γυναικοπαρέες, πολλές γυναίκες μόνες τους, ασυνόδευτες, κάτι που δεν συνηθιζόταν. Στο "Σούσουρο" τότε γίνονταν ζυμώσεις, συζητήσεις που είχαν κατά κύριο λόγο πολιτική βάση. Ανάμεσά τους, καλλιτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί....

Ένα πολύ χαρακτηριστικό της διασκεδασης τότε ήταν ότι στα ουζερί ο κόσμος δεν ερχόταν αργά τη νύχτα αλλά αυτά λειτουργούσαν ως ραντεβού, ως μια πρώτη στάση πριν  πάει ο κόσμος στο "Χάραμα" στη "Μαρκίζα" και σε άλλα μαγαζιά με λαϊκορεμπέτικη αισθητική" μου λέει ο Ηλίας και μου συγκρίνει το τότε με το τώρα:

- Τότε, στα ουζερί,  οι πατρινοί  έπιναν πιο πολύ και έτρωγαν λιγότερο. Τώρα τρώνε περισσότερο και πίνουν λιγότερο.

- Τότε οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από την πολιτική. Τώρα, γύρω από το ποδόσφαιρο και την οικονομική ανέχεια.

- Τότε στα ουζερί γινόταν φλερτ. Οι άνδρες ασχολούνταν με τις γυναικοπαρέες, τώρα είναι σαν να μην τις βλέπουν. Δεν ασχολείται κανείς.

- Τότε έρχονταν στα ουζερί κατά τις 7.30 και έφευγαν κατά τις 11.30 με δώδεκα για να πάνε σε ρεμπατάδικα. Τώρα έρχονται μετά τις 9 με 9.30 καθώς είναι η κυρίως έξοδός τους, ο μοναδικός προορισμός.

- Τότε το πρόβλημα του ιδιοκτήτη ήταν το νοίκι, τώρα είναι το ρεύμα που ισοφαρίζει το νοίκι.

- Τότε έπιναν περισσότερα ούζα, τώρα περισσότερο κρασί.

 

 

Με τον φιλο Σωκράτη Μάλαμα

Με τον φιλο  Σωκράτη Μάλαμα

Με τον φιλο Σωκράτη Μάλαμα

Παραγγελία του κ. .... Πτέραρχου

Παραγγελία του κ. .... Πτέραρχου

Παραγγελία του κ. .... Πτέραρχου

Στο "Σούσουρο" δεν υπήρξε ποτέ ζωντανή μουσική με την έννοια της ορχήστρας. Όμως μουσική υπήρξε πολλή σε αυτοσχέδια γλέντια, σε αυθόρμητες μουσικές βραδιές που έστηναν στα ξαφνικά οι θαμώνες. Θαμώνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Λάμπρος Καρελάς, ο Στυλιανέας, ο Τσαβατόπουλος, ο Ξηντάρης και πολλοί πολλοί άλλοι. Και φυσικά ο Μπάμπης ο Γκολές, φίλος του Ηλία, που χάθηκε πρόσφατα.

Από το μαγαζί του Ηλία έχουν περάσει όλοι σχεδόν οι παλιοί, δημοσιογράφοι, ενώ θαμώνας και φίλος αδελφικός είναι ο ποιητής Διοσύνης Καρατζάς. Ο Ηλίας μάλιστα είχε διαβάσει και ένα ποίημα του Καρατζά στην εκδήλωση του ΔΗΠΕΘΕ για το έργο του ποιητή στο Θέατρο Απόλλων. Στις κολλητές και η δημοσιογράφος Σωτηρία Τσαπαλίρα, αλλά και ο φωτογράφος Γιάννης Βάσταράς. Θαμώνας στο "Σούσουρο" και ο αξέχαστος Μήτσος Αθανασίου.

Το σημερινό "Σούσουρο"

Το σημερινό "Σούσουρο"

Το σημερινό "Σούσουρο"

Απο τους μόνιμους θαμώνες ο φωτογράφος Γιάννης Βλασταράς

Απο τους μόνιμους θαμώνες ο φωτογράφος Γ...

Απο τους μόνιμους θαμώνες ο φωτογράφος Γιάννης Βλασταράς

Ο Σπύρος Καραχάλιος και η παρέα του

Ο Σπύρος Καραχάλιος και η παρέα του

Ο Σπύρος Καραχάλιος και η παρέα του

Οι φοιτητές αγαπούν το "Σούσουρο"

Οι φοιτητές αγαπούν το "Σούσουρο"

Οι φοιτητές αγαπούν το "Σούσουρο"

Σήμερα ο Ηλίας εξακολουθεί να μένει πιστός στα παλιά, στις παλιές του συνήθειες και στην παλιά τακτική. Πηγαίνει στη λαϊκή, αγοράζει κρέατα από κρεοπωλείο και όχι από πολυκατάστημα, φτιάχνει υπέροχους ψαρομεζέδες, αν και το κρέας πλέον τραβάει πολύ περισσότερο τις προτιμήσεις, προσπαθεί να ξεπεράσει το χαμό της αδελφής του της Μαρίας που έφυγε πριν από δύο χρόνια και ήταν συνεχώς δίπλα του κρατώντας την κουζίνα, και χωρίς την οποία όπως μου λέει,  τίποτε δεν θα είχε γίνει, είναι παρών στο μαγαζί πρωί και βράδυ, και κάνει παρέα με τους φίλους του όπως παλιά. Η πελατεία του είναι πάλι οι φοιτητές, αλλά και οι παλιοί θαμώνες που ουδέποτε έφυγαν.

Ε, και μερικές φορές, έχει τη χαρά να μαθαίνει ότι η Ελλάδα έχει γεμίσει με "Σούσουρα", αλλά και ότι αφίσσες τους αγαπημένου του μαγαζιού βρίσκονται σε δωμάτια στην Αγγλία, την Νέα Υόρκη και αλλού. Τις μετέφεραν εκεί και τις κράτησαν οι παλιοί φοιτητές που πέρασαν απο το "Σούσουρο" αφήνοντας ένα κομμάτι της νιότης τους.

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Με τον φίλο Διονύση Καρατζά

Με τον φίλο Διονύση Καρατζά

Με τον φίλο Διονύση Καρατζά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight