Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Προγραμματικός Άξονας για πολιτισμό και ΜΜΕ από τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο

 Προγραμματικός  Άξονας για πολιτισμό κα...

Αναβίωση "Ελικείων-Ανθεστηρίων"

Από τον Δημοτικό Συνδυασμό «Αιγιάλεια -  Νέα Εποχή» δίδεται στην δημοσιότητα ο Γ’ -κατά σειρά - Προγραμματικός Άξονας για «Πολιτιστικά – Καλλιτεχνικά - Μ.Μ.Ε» της περιοχής, με ξεκάθαρη την -εξ’ αρχής- διάθεση στήριξης και συνεργασίας τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που έχουν καταγράψει ή επιθυμούν να υλοποιήσουν δράσεις, εφόσον αυτές θα αφορούν στις περιοχές τους, σε λογικά τακτά χρονικά διαστήματα και σε κοινό προγραμματισμό με τον Πολιτιστικό Τομέα του δήμου.

«Ο νέος μεγάλος δήμος και το ενιαίο πολιτιστικό του προφίλ δεν πρέπει να απειλεί τις τοπικές εκφράσεις (πολιτιστικές, καλλιτεχνικές), αφού εκφράζουν τον εκεί πληθυσμό, συμμετέχουν ενεργά ντόπιοι (μικροί και μεγάλοι) και επιθυμία μας είναι να διαδοθεί το έργο τους ανά την Αιγιάλεια, μέσω του δήμου και της οργάνωσης που θα επιβάλλει σε κεντρικό επίπεδο», σημειώνει ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, προσθέτοντας πως «αν δεν ακολουθηθεί ισόρροπη πολιτική, οι μικρές τοπικές κοιτίδες του πολιτισμού θα εγκαταλειφθούν  έναντι κεντρικών φορέων του Αιγίου».

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού κορυφαία θέση καταλαμβάνει η αναβίωση των «Ελικείων – Ανθεστηρίων» που ξεκίνησαν το 1930 και εμπλουτίστηκαν το 1975, ως ετήσια έκφραση του νέου Δήμου Αιγιάλειας. Θα υλοποιείται  στο χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου και θα πρόκειται για μια γιορτή «ύμνο» στα λουλούδια και γενικότερα στην φύση, δεμένη αρμονικά με τις ομορφιές της περιοχής, αποτελώντας ένα μοναδικό θέαμα. Η υλοποίηση θα εξαρτάται οικονομικά από μεγάλους χορηγούς με την κάθε δυνατή συμβολή κονδυλίων από τον δήμο, ενώ η προβολή στους πολίτες του νέου δήμου θα επιτυγχάνεται μέσω συστηματικών καταχωρήσεων στα τοπικά Μ.Μ.Ε και σε εκτός δήμου ΜΜΕ εφόσον η βαρύτητα της εκδήλωσης το απαιτεί.

Τα «Ελίκεια – Ανθεστήρια» θα περιλαμβάνουν σε γενικές γραμμές :

- Παρέλαση Άνθινων Αρμάτων στις οδούς Μητροπόλεως και Κλ. Οικονόμου με αντιπροσωπευτικά άρματα των έξι σημερινών δήμων και συνεργασίες με τους κατά τόπους συλλόγους.

- Πανελλήνια Ανθοκομική Έκθεση σε συνεννόηση με τον επίσημο φορέα του κλάδου.

- Φιλοξενίες χορευτικών συγκροτημάτων - μόνο κατόπιν εισηγήσεων των τοπικών χορευτικών ομίλων  (Αιγίου, και γύρω δήμων)- ώστε να επιτυγχάνεται η εκ μέρους τους ανταπόδοση εμφανίσεών τους στο εξωτερικό και ανά την Ελλάδα.

- Φεστιβάλ Χορού σε συνεργασία με τις τοπικές σχολές.

- Φεστιβάλ Φιλαρμονικών με συνδιοργανωτές το Δήμο και τις Φιλαρμονικές Αιγίου-Ακράτας και Αιγείρας.

- Θεατρικές παραστάσεις τοπικών σχημάτων (Αιγίου-Καμαρών-Ακράτας-Αιγείρας) και φιλοξενία «ξένων» κατόπιν υπόδειξής τους.

- Φεστιβάλ Χορωδιών με κεντρικό συντονιστή την Χορωδία Αιγίου.

- Συναυλίες Καλλιτεχνών και Μουσικών Σχημάτων όλων των ειδών.

- Μουσικές -Ποιητικές βραδιές – Μουσικά σεργιάνια στους δρόμους, σε συνεργασία με τοπικά Ωδεία, το Χατζηδάκειο Ίδρυμα Ακράτας, το Ελληνικόν Ειδύλλιον Σελιανιτίκων, το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, Μαθητικές Χορωδίες κ.ά.

- Έκθεση Φωτογραφίας από «Ανθεστήρια – Ελίκεια» των τελευταίων 80 χρόνων.

Το πρόγραμμα επίσης θα συμπεριλαμβάνει :

- Διαγωνισμό Στολισμού Βιτρίνας (με θεματολογία άνθινη), σε συνεργασία με τον                                                                                                                                                                                                  Εμπορικό Σύλλογο Αιγίου. Οι δρόμοι θα στολιστούν με πρωτοβουλία του δήμου.

- Διαγωνισμό Στολισμού Μπαλκονιών και συμμετοχές απλών πολιτών.

- Διαγωνισμός Ζωγραφικής σε πανελλήνια κλίμακα και υπαίθρια εκτέλεση, σε επαγγελματικό και μαθητικό επίπεδο.

Επίσης προβλέπονται τρία ξεχωριστά προγραμματικά κεφάλαια την ίδια περίοδο :

- Ημερίδα για την Αρχαία Ελίκη σε διεθνές επίπεδο και σε συνεργασία με την ομώνυμη Εταιρία Φίλων Αρχ. Ελίκης, που θα διεξαχθεί σε χώρο του Δήμου Διακοπτού.

- Ημερίδα για «Περιβάλλον – Φύση» με χώρο διεξαγωγής το Δήμο Συμπολιτείας.

Τέλος καθιερώνεται Ημέρα αφιερωμένη στον τέως Δήμαρχο Αιγίου Γεώργιο                                                                                                                                                     Παναγόπουλο σε ένδειξη τιμής για τη διατήρηση και διάδοση των «Ελικείων-Ανθεστηρίων» με αναφορές και στο παλιό Αίγιο (Βοστίτσα).

Στον Καλλιτεχνικό Τομέα οι δράσεις του νέου δήμου θα προγραμματίζονται κατανεμημένες γεωγραφικά, ανάλογα τις περιόδους (Πρωτομαγιά, Κούλουμα, Αποκριές, Χριστούγεννα, Πάσχα κ.ά)   και τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, σε συνεργασία με φορείς, τους τοπικούς συμβούλους των παλιών δήμων και  χορηγούς. Σε ό,τι αφορά

Ειδικά τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις  σε Αίγιο, Συμπολιτεία, Ακράτα κι Αιγείρα, θα προταθεί η αυτόνομη συνέχισή τους ή η συνένωσή τους  ως εξής: Αίγιο-Συμπολιτεία  και Ακράτα-Αιγείρα για λόγους ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης, καλύτερης οργάνωσης και μεγαλύτερης συμμετοχής.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Στο πλαίσιο της ομαλής λειτουργίας του νέου ενιαίου δήμου και εξαιτίας της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης αλλά και της αναγκαιότητας συλλογικής και συνολικής λειτουργίας των πολιτών, έμφαση θα δοθεί στην καθημερινή, πλατιά και καλή ενημέρωση για έργα, αποφάσεις και δράσεις του νέου «Καλλικράτειου» Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι άμεσα θα επιδιωχθεί η σύσταση και λειτουργία «Δημοτικής Τηλεόρασης & Δημοτικού Ραδιόφωνου», που θα προσφέρουν  και νέες θέσεις εργασίας  σε πολλούς ντόπιους και με αναγκαστικό σκοπό την προβολή όλων των πολιτικών – παραταξιακών θέσεων, του απλού πολίτη, αλλά και «εργαλείο» των πρώην δήμων για άσκηση πίεσης προς το κέντρο λήψης αποφάσεων και του νέου δήμου προς τη κεντρική πολιτεία.

Η λειτουργία τους θα γίνει βάσει όλων των νόμιμων διαδικασιών (αδειών-συχνοτήτων κ.λ.π.) με πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο νέο δήμο και καθόλου εχθρικό προς άλλα ΜΜΕ , αλλά υπό όρους της ελεύθερης αγοράς. Για να επιδιωχθεί αυτό στην πράξη, στελέχη ήδη υπαρχόντων ΜΜΕ (Αίγιο-Ακράτα-Αιγείρα), θα κληθούν να αναλάβουν ρυθμιστικό και παραγωγικό ρόλο στα δημοτικά ΜΜΕ. Η πολυετή  εμπειρία του επικεφαλής του συνδυασμού στα ΜΜΕ ( media) αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση της πιο πάνω προγραμματικής εξαγγελίας, σε όλα τα επίπεδα. «Η πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών είναι προτέρημα   για μία σύγχρονη κοινωνία. Οι ελεύθερες φωνές είναι υγεία. Οι νέες θέσεις  εργασίας ζητούμενο της εποχής μας για τον τόπο μας και τους νέους» δηλώνει ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις