Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο NORMAN ATLANTIC:Στην Ιταλία οι συγγενείς των αγνοουμένων- Επισήμως αγνοούμενος ο Δούλης- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο NORMAN ATLANTIC:Στην Ιταλία...

9 οι Έλληνες αγνοούμενοι

11.00 Με την αγωνία τους να φτάνει σε αβάσταχτα επίπεδα, οι οικογένειες των εννέα Ελλήνων αγνοουμένων του πλοίου Norman Atlantic αποφάσισαν να  συντονιστούν μόνοι τους για να βγάλουν άκρη!

Έξι εικοσιτετράωρα μετά το τραγικό δυστύχημα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τι ακριβώς συμβαίνει με τις λίστες που δίνουν οι αρχές στη δημοσιότητα, ενώ όπως περιγράφει ο γιος του αγνοούμενου Νικόλαου Σαγιρίση στο Σκάι, οι άνθρωποι αυτή βίωσαν απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία: «Ζήσαμε πολλές φορές την ψυχρολουσία, να μας έχουν πει πως, ναι ο πατέρας μου είναι σε αυτή τη λίστα, και τελικά να μην είναι»!


Ο κ. Σαγιρίδης, όπως γραφει το Protothema.gr μίλησε με τον πατέρα του, οδηγό φορτηγού από τη Θεσσαλονίκη, στο τηλέφωνο τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ ήδη η φωτιά στο πλοίο είχε ξεσπάσει. «Καιγόμαστε αγόρι μου» είπε στο γιο του και έκτοτε δεν είναι δυνατή η επικοινωνία.

08.50 Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πρίντιζι το πλοίο Norman Atlantic, η ρυμούλκηση του οποίου ξεκίνησε στις 18:15 της Πέμπτης. Το πλοίο θα ερευνηθεί εξονυχιστικά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε κάποιους από του χώρους του βρίσκονται άτομα που θεωρούνται αγνοούμενα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η έρευνα των πραγματογνωμόνων για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το γκαραζ.

22:45 Και επισήμως αγνοούμενος θεωρείται πλέον για τις αρχές ο 67χρονος Γεώργιος Δούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με επίσημο έγγραφό που απέστειλε εκ νέου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ρώμης (RCC ROMΑ) προς το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, «γνωστοποιείται ότι λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων Ιταλικών Αρχών, ο Δούλης Γεώργιος δεν είναι θανών, αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος».

17:25 Μεγαλώνει η λίστα με τους Έλληνες νεκρούς στην τραγωδία του Norman Atlantic, καθώς ταυτοποιήθηκε και τέταρτος νεκρός. Πρόκειται για τον Γεράσιμο Καζαντζίδη, του οποίου η σορός βρέθηκε στην Ιταλία, όπως ενημέρωσε η ελληνική πρεσβεία την οικογένειά του.

Χθες το απόγευμα, ο γαμπρός του βρέθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου αφίχθησαν Έλληνες διασωθέντες, και τον αναζητούσε κρατώντας μια φωτογραφία του, την οποία είχαν στείλει στην ελληνική πρεσβεία εδώ και τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είπε συγγενής του Γεράσιμου Καζαντζίδη στο Newsit, η οικογένειά του θα ταξιδέψει το Σάββατο στην Ιταλία, με τα έξοδά τους να είναι καλυμμένα από το κράτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι Έλληνες αγνοούμενοι είναι εννέα. Πρόκειται για τους:

1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Πλοίαρχος Norman Atlantic: "Θα ήθελα να τους έχω σώσει όλους - Μη με αποκαλείτε ήρωα"

 

12.10 Πέντε ημέρες έχουν συμπληρωθεί από τη στιγμή που το Norman Atlantic έπιασε φωτιά ανοιχτά της Αδριατικής μετατρέποντας σε εφιάλτη το ταξίδι των εκατοντάδων ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Παρά τις συνεχείς έρευνες από ιταλικά και ελληνικά εναέρια και πλωτά μέσα υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 18 άνθρωποι τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί, ανάμεσα στους οποίους και εννέα Έλληνες.Ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί και να μην είναι ο σωστός και τελικός καθώς το χάος στη διαχείριση της κατάστασης από τις ιταλικές αρχές συνεχίζεται,όπως αναφέρει το protothema.gr.Ενδεικτικό είναι ότι όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των ιταλικών αρχών είναι πλεόν 10 και όχι 11 όπως είχε ανακοινωθεί. Όπως εξήγησε ο κ. Λαγκαδιανός στις λίστες που έρχονται από τις ιταλικές αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις αναγραφές. Για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά απηύθυνε έντονο διάβημα προς τις ιταλικές αρχές προκειμένου να δοθούν το συντομότερο δυνατόν τα τελικά και οριστικά στοιχεία.

 

10.05 Στην ανακοίνωση του Λιμενικού αναφέρεται ότι "μετά από έντονο διάβημα που έγινε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, έχουμε την επίσημη ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για τον αριθμό των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 10, εκ των οποίων τρεις είναι οι Έλληνες που έχουν ταυτοποιηθεί, 4 οι ταυτοποιημένοι αλλοδαποί και 2 ακόμη μη ταυτοποιημένοι.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε 1 σορός αγνώστων λοιπών στοιχείων από διασωστικές δυνάμεις της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα, η οποία λόγω αντίξοων συνθηκών δεν κατέστη εφικτό να περισυλλεγεί.

Μέχρι στιγμής καμία πληροφορία δεν υπάρχει για 18 άτομα, από τους οποίους οι 9 είναι Έλληνες και τα ονόματα των οποίων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Διατηρούμε επιφυλάξεις για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων που μπορούμε να ανακοινώσουμε, καθώς στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι Ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων".

 

21.00 Τα στοιχεία εννέα Ελλήνων που επέβαιναν στο πλοίο ''NORMAN ATLANTIC'' και φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσε πριν από λίγο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα ονόματα τους είναι τα εξής:

1. ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

2. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

3. ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

4. ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

5. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

6. ΣΑΓΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

8. ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

9. ΣΟΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

18.11 Συνολικά 107 Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic έφτασαν στην Αθήνα με πτήση της Aegean από το Πρίντεζι της Ιταλίας.

Επιπλέον, με νεότερη πτήση της Αegean οι 22 θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα προωθηθούν μέσω της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δύο άτομα στην Κέρκυρα, δύο στην Ρόδο, ένα στο Ηράκλειο και ένα στο Χανιά.

Την ευθύνη του επαναπατρισμού τους είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και η πτήση πραγματοποιήθηκε δωρεάν με μέριμνα της Aegean


17.49 Ο 59χρονος οδηγός φορτηγού από τη Ζάκυνθο, Νικόλαος Παράσχης είναι ο τρίτος Έλληνας  νεκρός, μετά τον Γιώργο Δούλη και τον Κώστα Κουφόπουλο.
Τα στοιχεία του επιβεβαιώθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.
Στο μεταξύ, τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία κανείς δεν έχει σαφή εικόνα για το ποιοι είναι οι διασωθέντες και πόσοι από τους επιβάτες του μοιραίου πλοίου αγνοούνται! 


17.10  Τον θάνατο τρίτου Ελληνα στην ναυτική τραγωδία του «Norman Atlantic» επιβεβαίωσαν οι Αρχές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για τον Νίκολαο Παράσχη, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 νεκρών που έχουν ήδη προσμετρηθεί, κάτι που σημαίνει ότι επίσημος αριθμός των θυμάτων δεν αυξάνεται. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ο θάνατος δύο ακόμη Ελλήνων, των Γιώργου Δούλη και Κωνσταντίνου Κουφόπουλου.

16.57 Ταυτοποιήθηκε και τρίτος Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς από το Norman Atlantic, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άντρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Σε λίγο αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από τις ελληνικές αρχές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά το μεσημέρι της Τετάρτης η μεταφορά των Ελλήνων διασωθέντων του Norman Αtlantic, με αεροσκάφος που διέθεσε δωρεάν η Aegean.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβάτες επρόκειτο να ταξιδέψουν νωρίς το πρωί από το Πρίντεζι προς την Αθήνα, ωστόσο το χιόνι στο ιταλικό αεροδρόμιο, δεν κατέστησε δυνατή την απογείωση του αεροπλάνου.

Ύστερα από καθαρισμό του διαδρόμου, το αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακόμη, ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει 21 ακόμη Ελληνες το απόγευμα από το Μπρίντιζι στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, κατέπλευσε το μεσημέρι στο λιμάνι του ιταλικού Τάραντα το πλοίο «Aby Jeannette», από το οποίο αποβιβάστηκαν με ασφάλεια Έλληνες διασωθέντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο επιβαίνουν 26 Έλληνες, ωστόσο αυτή τη στιγμή γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης από τις ιταλικές Αρχές και αναμένεται εντός της ημέρας επίσημη ανακοίνωση από το αρχηγείο του Λιμενικού.

 

 

 

16.46 Τώρα: Πληροφορίες και για τρίτο Έλληνα νεκρό στο Norman Atlantic

 

16.04 Στην Αθήνα μεταφέρονται οι διασωθέντες Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic, που επρόκειτο να «πετάξουν» νωρίς το πρωί από το Μπρίντιζι αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω της χιονόπτωσης, που πάγωσε την πίστα του ιταλικού αεροδρομίου.

Ύστερα από καθαρισμό του διαδρόμου από ειδικά μηχανήματα, το αεροσκάφος της aegean που διατέθηκε δωρεάν για τη μεταφορά των ταξιδιωτών, απογειώθηκε με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

 

15.14: Απογειώθηκε από το Πρίντεζι της Ιταλίας το αεροσκάφος της Aegean που μεταφέρει περίπου 100 Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic που αποβιβάστηκαν από το ελικοπτεροφόρο San Giorgio και το σκάφος Durand de la Penne του ιταλικού πολεμικού ναυτικού αργά το βράδυ της Τρίτης.

Το αεροπλάνο αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα μετά τις 15:30 το μεσημέρι.

Η πτήση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά λόγω καιρού αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 

 

14. 22: Στις 3 το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Πάτρας, οι 135 Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic, που είχε διασώσει το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο San Giorgio. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί Πατρινοί.

Το thebest.gr επικοινώνησε με οικείους των διασωθέντων, οι οποίοι μίλησαν νωρίτερα με τους ανθρώπους τους. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο του Μπάρι.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν, αναμένουν να φύγουν με πλοίο της γραμμής στις 8 το απόγευμα για την Πάτρα. Έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η γραφειοκρατική διαδικασία, εκ μέρους των ιταλικών Αρχών.

Οι διασωθέντες έδωσαν κατάθεση στους Ιταλούς για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στο Norman Atlantic.

 

 

13.54: Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, λέει ο πλοίαρχος του Norman Atlantic

 

13.35: Στις 14:00 μετά το μεσημέρι αναμένεται στο λιμάνι του Τάραντα της Ιταλίας το πλοίο «Aby Jeannette» που μεταφέρει διασωθέντες από το «Νorman Atlantic», και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μέσα σ’ αυτό βρίσκονται 26 Έλληνες.

Επίσης, εντός της ημέρας αναμένεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επικαιροποιημένη λίστα με τους Έλληνες διασωθέντες που έχουν ήδη φθάσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ιταλικές Αρχές στο αρχηγείο του Λιμενικού, στο πλοίο «San Giorgio» επέβαιναν 130 άτομα, εκ των οποίων 118 ήταν Έλληνες, ενώ ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος.

Εξάλλου, μέλος πληρώματος ρυμουλκού που βρίσκεται στην περιοχή, ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι το «Norman Atlantic» παραμένει στο ίδιο σημείο κοντά στις αλβανικές ακτές, περικυκλωμένο από πέντε ρυμουλκά, τέσσερα ιταλικά και ένα ελληνικό, ενώ με ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής γίνονται συνεχείς επιβιβάσεις ειδικά εκπαιδευμένων αντρών της ιταλικής ακτοφυλακής.

Η φωτιά στο πλοίο εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου, υπό αδιευκρίνιστη αιτία στο γκαράζ του.

Πραγματογνώμονας που έχει χειριστεί υποθέσεις ναυτικών ατυχημάτων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι η φωτιά διατηρείται στο πλοίο παρά τις ρίψεις νερού, καθώς μέσα σε αυτό υπήρχαν πολλά εύφλεκτα υλικά. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το αν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης στο πλοίο.

Ο διευθυντής της λιμενικής αστυνομίας, αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Σπανός, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση, ανέφερε ότι το «Norman Atlantic» μετέφερε 19 φορτηγά από την Πάτρα με λάδι, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας δεν χαρακτηρίζεται επικίνδυνο φορτίο.

 

 

 

12:26  Τι λέει η ΑΝΕΚ για το αλαλούμ στην τραγωδία του NORMAN ATLANTIC; Την κάλεσε κανείς για εξηγήσεις; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, τι εξηγήσεις έδωσε;

11.52 Συγκλονιστικές στιγμές αποτυπώθηκαν στα ΒΙΝΤΕΟ απο την επιχείρηση διάσωσης. Τις εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό σώμα.

10.00 Να επιστρέψουν -επιτέλους(!)- στη Ελλάδα θέλουν οι 106 Έλληνες διασωθέντες του «Norman Atlantic» οι οποίοι τη νύχτα της Τρίτης έφτασαν στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το πλοίο Σαν Τζόρτζιο. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εύκολο, σύμφωνα με το protothema.gr αφού το αεροσκάφος της Aegena, Νόστος, που έχει αναλάβει τη δωρεάν μεταφορά τους από την Ιταλία στην Αθήνα, ενώ έχει φτάσει στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα η πτήση να καθυστερεί συνεχώς και η ταλαιπωρία των Ελλήνων διασωθέντων του μοιραίου πλοίου να παρατείνεται συνεχώς.

Τι λέει η ΑΝΕΚ για το αλαλούμ στην τραγωδία του NORMAN ATLANTIC; Την κάλεσε κανείς για εξηγήσεις; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, τι εξηγήσεις έδωσε;

08.50 Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος "σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε πριν από λίγο η διαχειρίστρια εταιρεία του Ε/Γ - Ο/Γ Norman Atlantic προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου Πάτρα – Ηγουμενίτσα - Ανκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει 474 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ “Norman Atlantic” σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Τα κύμματα θηρία που χτυπούσαν το φλεγόμενο Norman Atlantic- Οι ηρωικές προσπάθειες των ελλήνων διασωστών- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

 

20:25 Άλλοι 35 Έλληνες επιβαίνοντες του πλοίου «Norman Atlantic» ταυτοποιήθηκαν, ανεβάζοντας έτσι συνολικά τον αριθμό των διασωθέντων στους 236.

Πατρινοί οδηγοί φορτηγών του Norman Atlantic καταγγέλλουν: "Δεν είχαμε καμπίνες κι αναγκαστήκαμε να κοιμηθούμε στα γκαράζ

Πώς θα διαγραφούν ή αντικατασταθούν τα οχήματα που υπήρχαν στο Norman Atlantic

 

17.25 Χάος εξακολουθυεί να επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic», ενώ οι ιταλικές αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει περίπου τρεις ημέρες μετά το δραματικό περιστατικό να δώσουν μία σαφή εικόνα των θυμάτων.
Αυτό που δίνουν ως βέβαιοείναι πως οι νεκροί του «Norman Atlantic» είναι 11, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ιταλική Ακτοφυλακή, περί τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως αναφέρει το protothema είναι τουλάχιστον εξοργιστική η παραδοχή του εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, πως για τουλάχιστον 179 επιβαίνοντες δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Βόλπε στο πλοίο τη στιγμή του δυστυχήματος επέβαιναν 499 άνθρωποι, και όπως δήλωσε: «Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω».

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Μπάρι πρόσθεσε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».

16.25 Την αδυναμία συννενόησης με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic, ο οποίος μιλούσε μόνο ιταλικά και δεν καταλάβαινε τις εντολές που του δίνονταν από το ελληνικό λιμενικό περιέγραψε ο Νικόλας Πατρινός, στέλεχος του Κέντρου Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της νέας ενημέρωσης που έγινε για τη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική.

Το ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε για τη φωτιά στο πλοίο στις 05:40 τα ξημερώματα της Κυριακής και μάλιστα όταν επιβάτης του Norman Atlantic ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές! Μάλιστα, δόθηκε και το ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο επιβάτης συνομιλά με το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών νότιων ανέμων, η επιχείρηση προσέγγισης του πλοίου δεν ήταν εύκολη. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ελικόπτερο Σικόρκσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του. Μέχρι τις 10:45 της Κυριακής δεν υπήρχε εικόνα του τι συμβαίνει στο πλοίο, ενώ ο Ιταλός καπετάνιος μάλλον δεν ήταν... συνεργάσιμος.

Σύμφνωνα με τον κ. Πατρινό, η επικοινωνία με τον Ιταλό πλοίαρχο ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς "έπρεπε πάντα να μιλάμε με κάποιον δίπλα του" και οι εντολές που δίνονταν δεν γίνονταν κατανοητές. Καλύτερη αντίθετα ήταν η επικοινωνία με τον επίσης Ιταλό καπετάνιο, του πλοίου Europa Cruise, ένα από τα πρώτα που έφτασαν στο σημείο και στο οποίο δόθηκε ο έλεγχος της κατάστασης. 

Κατά την ενημέρωση δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αριθμό αγνοουμένων, με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιο Αθανασόπουλο, να λέει πως ήδη βρίσκεται στη Ρώμη ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού ώστε να γίνει πιο γρήγορα και ποιο εύκολα η ταυτοποίηση των επιβατών. Όπως άλλωστε τονίστηκε, μπορεί το μπέρδεμα να γίνειται και γιατί οι Ιταλοί είτε δεν γράφουν είτε δεν μπορούν να διαβάσουν σωστά τα ελληνικά ονόματα.
Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 201 Έλληνες.

 

15.50: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στους 201 ανέρχονται οι διασωθέντες Έλληνες του Norman Atlantic, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Το ελληνικό κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων ενημερώθηκε για τη φωτιά στο πλοίο στις 05:40 τα ξημερώματα της Κυριακής από τηλεφώνημα επιβάτη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και σε μέρος της Αλβανίας, μετά την σύμφωνη γνώμη των αλβανικών αρχών.

Στόχος της Πολιτείας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι έλληνες επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Αγωνιούμε να ταυτοποιήσουμε τους υπόλοιπους Έλληνες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι από την ελληνική πλευρά δεν δίνονται στοιχεία για αγνοούμενους άλλων εθνικοτήτων.

Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει τη διάθεση να χυθεί άπλετο φως για τα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο και είπε ότι ξεκινήσει η συγκέντρωση πληροφοριών, ανεξαρτήτως αυτών που συγκεντρώνουν οι ιταλικές Αρχές.

«Ζήτησα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση» είπε. «Κάθε ναυάγιο, κάθε ζωή που χάνεται δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων» τόνισε.

Το περιστατικό ξεκίνησε στις 05:40 τα ξημερώματα της Κυριακής και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, ήταν από τα πιο δύσκολα και σύνθετα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει το Λιμενικό, κυρίως εξαιτίας των «αντίξοων, ακραίων καιρικών συνθηκών» που έκαναν δύσκολη την προσέγγιση από θάλασσα όσο και από αέρα.

15.28: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και της ηγεσίας του Λιμενικού, για το ναυάγιο στο πλοίο Norman Atlantic. Δείτε τη ζωντανά εδώ.

 

15.04: 40 οι αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι 32 Έλληνες υποστηρίζουν οι ιταλικές αρχές .Ο εισαγγελέας του Μπάρι παραδέχτηκε ότι στα αμπάρια του πλοίου είχαν κρυφτεί δεκάδες παράνομοι μετανάστες . Εξέφρασε φόβους ότι θα βρεθούν κι άλλοι νεκροί στο Norman Atlantic. Για τους 179 αγνοούμενους: Μπορεί να έχουν μπει σε εμπορικά πλοία που μετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης

14.53: Δύο Ιταλοί οδηγοί φορτηγών έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο πλοίο «Norman Atlantic» σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Τα πτώματα αναγνωρίστηκαν από συναδέλφους τους που εργάζονται στην περιοχή της Νάπολης.

Επίσης, έχασαν τη ζωή τους δύο Αλβανοί ναυτικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ρυμουλκό «Ιλλιρία».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ.

«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας. «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το εμπορικό πλοίο «Αlby Jeanette» που μεταφέρει 39 διασωθέντες, προσπαθεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Μανφρεντόνια, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές.

 

 

 

13.44: Να επισπεύσει στις έρευνες για την ανείπωτη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική με το Normal Atlantic ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Κατεπείγουσα έρευνα για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.

12.30: Συγκλονιστικές σκηνές στην άφιξη διασωθέντων του Norman Atlantic στην Ελευσίνα.

12.19: Νέα λίστα με τους Έλληνες διασωθέντες του πλοίου “Norman Atlantic”

11:57 Βαρβιτσιώτης: Ο Α' Μηχανικός εγκατέλειψε πρώτος το πλοίο!

Eπιβεβαιώθηκε η ταυτοποίηση της σορού ενός ακόμα Έλληνα νεκρού στην ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic.

10.35 Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει η RAI, η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή! Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει ούτε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο πλοίο ούτε πόσοι είναι διασωθέντες και πόσοι οι αγνοούμενοι!


Το χάσμα ανάμεσα στους Ιταλούς και τους Έλληνες για το πόσοι ήταν οι επιβάτες του Norman Atlantic, πόσοι διασώθηκαν και πόσοι αγνοούνται παραμένει. Οι δυο πλευρές συμφωνούν μόνο στον αριθμό των νεκρών, όμως διαφωνούν στο πόσοι αγνοούνται. 33 σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, 21 σύμφωνα με την ιταλική, αναφέρει το newsit.gr. Υπάρχουν, αναφέρουν πληροφορίες και 100 επιβάτες που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αποδεικνύοντας το μπάχαλο που επικρατούσε με τη λίστα επιβατών. Οι αρχές φοβούνται πως μέσα στο πλοίο υπάρχουν και πολλοί λαθρεπιβάτες!

Όλα αυτά ενώ στο κουφάρι του πλοίου παραμένει ανοιχτά της Αλβανίας, κοντά σε βραχονησίδα έξω από την Αυλώνα. Δίπλα του υπάρχουν τέσσερα ρυμουλκά, ένα από τα οποία το συγκρατεί για να μην πέσει πάνω στα βράχια! 
Αργότερα, Ιταλοί εμπειρογνώμονες θα ανέβουν στο πλοίο για να εκτιμήσουν αν είναι αξιόπλοο και θα κρίνουν αν θα οδηγηθεί τελικά στην Ιταλία ή στην Αλβανία!

Έλληνας αξιωματικός στην Ιταλία για να... διασταυρώσει τις λίστες


Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού για να γίνει διασταύρωση όλων των στοιχείων. Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.

08.05 Σε θρίλερ εξελίσσεται η ταυτότητα του Έλληνα που έχασε τη ζωή του στο Norman Atlantic προσπαθώντας να σωθεί. Οι πληροφορίες που ανέφεραν ως θύμα τον Γ. Δούλη μέχρι χθες αλλάζουν άρδην, καθώς το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν. Αιτία είναι ότι ο γιος του φερόμενου ως νεκρού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κάνενα από τα πέντε πτώματα τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του πρώτου νεκρού από την τραγωδία στο φλεγόμενο πλοίο, αναφέρει το protothema.gr.

Στο μεταξύ η Ιταλία ενημέρωσε ότι ανάμεσα στα δέκα θύματα υπάρχει και δεύτερος Έλληνας, χωρίς να μπορούν ακόμη να γνωστοποιήσουν το όνομα, καθώς υπάρχει σύγχυση τόσο με τη λίστα επιβατών, όσο και με τους αγνοούμενος. Οι σοροί των άλλων 9 νεκρών δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

 

Συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές εκτυλίχθησαν νωρίτερα στην Ηγουμενίτσα και την Ελευσίνα όπου έφθασαν Έλληνες διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic. Οι επιβάτες που πέρασαν μια απίστευτη ταλαιπωρία επί ώρες πάνω στο φλεγόμενο σκάφος έπεφταν ανακουφισμένοι στις αγκαλιές των αγαπημένων τους, που από νωρίς το απόγευμα  είχαν συγκεντρωθεί και τους περίμεναν με αγωνία.

 

23:17 Μεταξύ 2:30 και 3:00 τα ξημερώματα της Τρίτης αναμένεται στο λιμάνι της Πάτρα το πλοίο Cruise Europa στο οποίο μεταβαίνουν περίπου 25 διασωθέντες του πλοίου NORMAN ATLANTIC.

22:39 Έφθασε πριν λίγα λεπτά στην Ελευσίνα το C 130 της πολεμικής αεροπορίας με 43 Έλληνες διασωθέντες από το NORMAN ATLANTIC.

21:57 Το νοσοκομείο του ΠΓΝΠατρών είναι απόψε σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της επιστροφής των διασωθέντων στο λιμάνι της πόλης. Στο λιμάνι θα βρεθούν προληπτικά, μαζί με τον Διοικητή του ΠΓΝΠ Χ. Μπονάνο, γιατροί του νοσοκομείου, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

 

21:20 Στους 10 ανεβάζουν συνολικά τους νεκρούς οι Ιταλοί. Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 9 άνδρες και μια γυναίκα.

21:07 Απίστευτα είναι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. Οι αρμόδιες αρχές δεν ξέρουν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ούτε καν πόσοι ήσαν οι επιβαίνοντες στο NORMAN ATLANTIC. Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο MEGA τα 'ριξε στους Ιταλούς, ενώ παραδέχθηκε ότι η λίστα με τα ονόματα των επιβατών που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει λάθη! Ωστόσο, ανέφερε ότι η ευθύνη βαραίνει την εταιρία, δηλαδή την ΑΝΕΚ. Πάντως ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται, ένα είναι το αποτέλεσμα: κανείς δεν μπορεί να ενημερώσει υπεύθυνα για το πόσοι και ποιοι είναι οι νεκροί (ενδεικτικό είναι ότι ο γιος του Δούλη δήλωσε ότι το πτώμα που του έδειξαν για αναγνώριση, δεν ανήκει στον πατέρα του), πόσοι και ποιοι είναι οι αγνοούμενοι, πόσοι και ποιοι είναι οι διασωθέντες.

20:19 Στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται το πλοίο που μεταφέρει τους διασωθέντες. Στο Cruise Europa επιβαίνουν 69 διασωθέντες, εκ των οποίων 38 Έλληνες. Σύμφωνα με τις επίσημες λίστες που έχει δώσει το υπουργείο Ναυτιλίας οι Έλληνες που βρίσκονται στο CRUISE EUROPA είναι:

APOSTOLOU PAVLOS, APOSTOLOU KONSTANTINOS, TSANTOYKLA VASILIKI,THEOHARI AIKATERINI, THEOHARIS IOANNIS, GEORGOTA IRINI, ANTONAKIS ANDREAS, ANTONAKIS LEONIDAS, ARAMPATZIS CHRISTOS, LEFA VARVARA, KONTONIKOLAOU EVAGGELOS, PALAMARI MARIA, SKOUTAS IOANNIS, ARAMPATZI IOANNA, KOUTROPOULOS PANAGIOTIS, PSATHA EFSTATHIA, POTIRIADI ALEXANDRA, FOTIADIS THEODOROS, PERLIS CHRISTOS, MPAHARI MARIA, ANASTASIOU ARIADNE, ARVANITI EFTHIMIA, DIMITROULAKI POLIMIA, GOLFOMITSOU ELENI, VARTSIOTI IRINI, KREVAIKA SOULTANA,  PAPANTONIOU EFTIMIOS, PAPANTONIOU EFTIXIA, STAVROPOULOU STAVROULA, GONDOLO-GORDON FAIDRA, GONDOLO-GORDON MARIA.

20:05 Επιβεβαιώθηκαν κι επισήμως πριν λίγο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 8. Στοιχεία ταυτότητας δεν υπάρχουν ακόμα. Επισήμως σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές οι αγνοούμενοι είναι 23.

19:55 Έφθασαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Έλληνες που διασώθηκαν από την "κόλαση" του Norman Atlantic. Το πλοίο αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του για την Πάτρα όπου αναμένεται να φθάσει μετά τα μεσάνυχτα.

 

19.37  Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της ιταλικής La Repubblica, οι νεκροί από το Norman Atlantic είναι 8, ενώ υπάρχουν φόβοι για 38 αγνοούμενους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε την εύρεση κι άλλων νεκρών.

 

«Διασώθηκαν 427 άτομα, ενώ 8 άτομα είναι νεκροί», ανέφεραν η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι και ο Ιταλός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι.

Όπως αναφέρει η Repubblica, στο πλοίο επέβαιναν 478 άτομα, 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

«Οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίζονται», τόνισε η Ρομπέρτα Πινότι.

 

ΩΡΑ 19:20 Μετά τα μεσάνυχτα φτάνουν στην Πάτρα οι 25 Αχαιοί διασωθέντες. Θα τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Ωρα 18.46 Αυξάνονται οι νεκροί του τραγικού ναυαγίου του NORMAN ATLANTIC. Τον όγδοο νεκρό ανακοίνωσε η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Σε μεγάλη τραγωδία εξελίσσεται το ναυτικό ατύχημα του NORMAN ATLANTIC, καθώς ΕΠΤΑ άνθρωποι βρέθηκαν ΝΕΚΡΟΙ, ενώ τουλάχχιστον 37 ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ.  Τα σωστικά συνεργεία ολοκληρώνοντας  την επιχείρηση διάσωσης, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, απεγκλώβισαν από το πλοίο και μετέφεραν σε ασφαλείς προορισμούς, 432 άτομα. Ήδη οι περισσότεροι διασωθέντες έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής είτε με C-130 είτε με το πλοίο Europa Cruise που έχει ξεκινήσσει για Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Πάτρα.  Συνολικά στο πλοίο υπήρχαν 478 καταγεγραμμένοι επιβαίνοντες (επιβάτες και πλήρωμα), ενώ Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν  πληροφορίες για ύπαρξη τουλάχιστον δύο λαθρομεταναστών, που αν ισχύουν ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και αφού είχε ολοκληρωθεί η διάσωση των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, δεν υπήρχαν στοιχεία και πληροφορίες για 37 επιβαίνοντες και αν πράγματι υπήρχαν έστω δύο λαθρομετανάστες, ο αριθμός των αγνοουμένων ίσως ανέλθει ή και ξεπεράσει τους 40, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι έχουν παγιδευτεί στο γκαράζ.

Η επιχείρηση της διάσωσης διήρκεσε 34 ώρες και όλο αυτό το διάστημα οι επιβαίνοντες στο NORMAN ATLANTIC, έως ότου έλθει η ώρα της διάσωσής τους,  έμεναν στη γέφυρα του πλοίου, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τσουχτερό κρύο, ισχυροί άνεμοι και άλλες φορές καταιγίδες ή χαλαζόπτωση μετέτρεπαν την αγωνιώδη αναμονή τους σε μαρτυρική. Σίγουρα, δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την τραγική εμπειρία. Ούτε οι ίδιοι, ούτε οι οικείοι τους με μετρούσαν κάθε δευτερόλεπτο, περιμένοντας να μάθουν μια καλή είδηση για τους ανθρώπους τους.

Δυστυχώς όμως, εφτά οικογένειες ήδη θρηνούν, ενώ συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων συνεχίζουν να περνούν μαρτυρικές ώρες.

Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο στις 17:10 από το λιμάνι της Πάτρας. Το NORMAN ATLANTIC απέπλεε με προορισμό την Ανκόνα, μεταφέροντας 422 επιβάτες, 56 άτομα του πληρώματος και 222 οχήματα (νταλίκες, βυτιοφόρα  και αυτοκίνητα). Οι 268 είναι Έλληνες, αρκετοί εκ των οποίων από την Αχαΐα. Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής και ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας, καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το γκαράζ. Το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες.  Ο καπετάνιος δίνει εντολή εγκατάλειψης του πλοίου.

Επικρατεί πανικός, όπως ανέφεραν οι πρώτες μαρτυρίες επιβατών που συνομιλούσαν μέσω των κινητών τους με συγγενείς τους και δημοσιογράφους.

Οι επιβάτες συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και καταλήγουν στη γέφυρα. Εκείνη την ώρα πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, ενώ ακολουθούν καταιγίδες και χαλαζόπτωση. Στο Ελληνικό και το Ιταλικό Υπουργείο Ναυτιλίας σημαίνει συναγερμός, ενώ το πλοίο πλέει ακυβέρνητο προς τα Αλβανικά χωρικά ύδατα.

Κινητοποιούνται δυνάμεις του Λιμενικού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ενώ τίθενται σε επιφυλακή και πλέον κοντά στο φλεγόμενο πλοίο, επιβατηγά πλοία που πλέουν στην περιοχή, προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την προσέγγιση του φλεγόμενου NORMAN ATLANTIC για την παραλαβή των επιβαινόντων και έτσι αρχίζουν από αέρος επιχειρήσεις.

Ελικόπτερα προσεγγίζουν το NORMAN ATLANTIC και παραλαμβάνουν τους εγκλωβισμένους. Η επιχείρηση συνεχίζεται νύχτα-μέρα, για να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από 36 ώρες.

Στο μεταξύ οι καταγγελίες επιβατών για κακό συντονισμό και ελλιπή πληροφόρηση από το πλήρωμα του πλοίου, δίνουν και παίρνουν. Για τα αίτια του δυστυχήματος δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις. Άλλωστε για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στο κουφάρι του πλοίου.

To thebest.gr από την πρώτη στιγμή, το πρωί της Κυριακής, που έγινε γνωστή η είδηση, παρακολουθεί και μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το μέτωπο της διάσωσης. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ.

Διασωθέντες που έχουν μεταφερθεί στην Κέρκυρα

Διασωθέντες που έχουν μεταφερθεί στην Κέρκυρα

Διασωθέντες που έχουν μεταφερθεί στην Κέρκυρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις