Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:"Εγώ η Νεφέλη είμαι γόνος προσφύγων απο τη Σμύρνη"-Η μαθήτρια του 9ου Γυμνασίου που βραβεύτηκε απο την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ!

Πάτρα:"Εγώ η Νεφέλη είμαι γόνος προ...

Κέρδισε Πανελλήνιο βραβείο για το κείμενο που αφορά τον παππού και τη γιαγιά της

Η μαθήτρια του 9ου Γυμνασίου της Πάτρας, Νεφέλη Καραθανασοπούλου , κέρδισε ένα από τα δύο  Πανελλήνια βραβεία στην κατηγορία Γραπτό Κείμενο - Γυμνάσιο στον Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες.

Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν :"Θα πω την ιστορία σου...οι μαθητές αφηγούνται ιστορίες προσφύγων" Η Νεφέλη συμμετέχοντας στο  Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Απο πού κρατάει η σκούφια μου;" με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ.Καδά Ελένη, Φιλόλογο και την κ. Κονδύλη Μαρία,καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, αναζήτησε τις ρίζες της και με τις αφηγήσεις του παππού της Βασίλη και τις μητέρας της Ράνιας, έγραψε την ιστορία του παππού Μιχάλη και της γιαγιάς Ουρανίας που ξερίζωμένοι από την Σμύρνη μετά την Καταστροφή ήρθαν στην Ελλάδα για να καταλήξουν στην Πάτρα και εδώ να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η Νεφέλη δε ξεχνά τις ρίζες της και στο κείμενό της γράφει "Εγώ η Νεφέλη είμαι απόγονος προσφύγων. Μακρινή πατρίδα μου η Σμύρνη. Δεν έχω πάει ποτέ σε αυτήν την πόλη με την τεράστια ιστορία που είναι παρούσα στην ζωή μου.

Θα ήθελα να την επισκεφθώ σαν τόπο προσκυνήματος για να τιμήσω τους προγόνους μου. Η προγιαγιά μου Ουρανία σε προχωρημένη ηλικία, ογδόντα χρόνων, έκανε το όνειρο της πραγματικότητα και επέστρεψε στην Σμύρνη .

Δεν βρήκε φυσικά το σπίτι της αλλά ούτε δυστυχώς και τις αναμνήσεις της. Τίποτα πια δεν ήταν ίδιο!! Το μόνο που της έμενε να κάνει ήταν να προσκυνήσει τα ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ….. και να πάρει μαζί της μια χούφτα απ’ αυτά ως ενθύμημα μιας πατρίδας που ποτέ δεν λησμόνησε.

Η μάνα μου, που φέρει το όνομα της προγιαγιάς Ουράνιας, με κοιτάζει αυτή την ώρα που γράφω και δακρυσμένη μου λέει  «Η Σμύρνη Νεφέλη είναι για εμάς ένας πόνος βουβός που απλά τον κουβαλάς . Για πόσες γενιές άραγε;…….»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις