Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Nωρίς νωρίς φέτος οι Μποναμάδες στην Πάτρα - Θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους την παραμονή των Χριστουγέννων

Nωρίς νωρίς φέτος οι Μποναμάδες στην Πάτ...
Μαρτάτος Tάκης

Υπήρξε αίτημα από τους μικροπωλητές και τις πολύτεκνες οικογένειες για να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας των Μποναμάδων

Νωρίς νωρίς ξεκίνησε φέτος στην Πάτρα το στήσιμο των παραδοσιακών Μποναμάδων, των γιορτινών δηλαδή πάγκων των μικροπωλητών που παλιότερα όπως ήταν το έθιμο στήνονταν περιμετρικά της πλατείας Γεωργίου και κατέβαινε ο κόσμος για να πάρει μικροδωράκια αλλά και μπαλόνια – φούσκες, φουσκωτούς ΆγιοΒασίληδες και καζαμίες!

Τα τελευταία χρόνια όπως όλοι ξέρουμε, η τοποθεσία των Μποναμάδων μεταφέρθηκε και η γκρίνια και τα παράπονα όσο να είναι δεν έλειψαν. Τελευταία λοιπόν οι Μποναμάδες είθισται να στήνονται στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων με τις νεραντζιές, συνήθως από το ύψος της Κανακάρη και κάτω έως την Ρ. Φεραίου και την Αγίου Ανδρέου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών της Δημοτικής αρχής Κώστα Πελετίδη, Παναγιώτης Μελάς, πράγματι φέτος οι πάγκοι των γιορτινών Πρωτοχρονιάτικων Μποναμάδων θα είναι έτοιμοι και θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους από την παραμονή των Χριστουγέννων, την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014.

Ήδη από χθες Κυριακή 21/12 επικρατούσε στην Τριών Ναυάρχων πυρετός προετοιμασιών και στήνονταν τα σίδερα και οι κίτρινου χρώματος τέντες που θα καλύπτουν τους πάγκους. Πολλοί απόρησαν για το γεγονός ότι φέτος οι μικροπωλητές ξεκίνησαν να στήνουν τους πάγκους με τις πραμάτειες τους αρκετά νωρίτερα. Η εξήγηση όπως μας είπε ο κ. Μελάς στο thebest.gr είναι πως υπήρξε επίσημο αίτημα από τους μικροπωλητές να μεγαλώσει ο χρονικός ορίζοντας και η διάρκεια λειτουργίας που φέτος θα είναι γεμάτες 8 μέρες έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς την άλλη Τετάρτη το βράδυ.

Επίσης φέτος δόθηκε προτεραιότητα στις πολύτεκνες οικογένειες και τις οικογένειες με ειδικά προβλήματα (μειωμένου, χαμηλού εισοδήματος) ενώ τις υπόλοιπες άδειες που θα χορηγηθούν θα τις πάρουν τα μέλη του συλλόγου των μικροπωλητών.

Η προθεσμία για την χορήγηση των αδειών ήταν έως και το περασμένο Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014.

Το αντίτιμο της άδειας κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες στα περίπου 280 ευρώ και καλύπτει όλο το διάστημα λειτουργίας ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον πενήντα (50) πάγκοι θα στηθούν, ίσως και περισσότεροι. Το καλό πάντως είναι ότι έχουν πάψει ή τουλάχιστον περιοριστεί τα παράπονα από τους εμπόρους για αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά των μικροπωλητών. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι η ανάγκη όλων στο δικαίωμα του μεροκάματου και του όποιου κέρδους, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλεγγύης ή έστω ανοχής.

Στους φετινούς μποναμάδες αναμένεται να βρει κάποιος διακοσμητικά γιορτινά μικροδωράκια, παιχνίδια, φούσκες – μπαλόνια, γούρια, κεράκια, εικόνες, δαχτυλίδια και μπιζού και άλλα είδη που είναι περιζήτητα τις άγιες αυτές μέρες. Φυσικά είθισται η βόλτα από τους μποναμάδες να αποτελεί και μία χαρούμενη συνήθεια των ημερών. Οι παλιοί εξάλλου βόλταραν στους μποναμάδες και για να ανταλλάξουν ευχές και το είχαν και σαν γούρι για να πάει καλά η νέα χρονιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις