Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το... "Άλμα Ζωής" γυναικών που πάλεψαν με τον καρκίνο του μαστού – Η Ντέπυ, η Κατερίνα, η Στέλλα κι η Λιολιώ μας εξηγούν πώς στάθηκαν όρθιες

Πάτρα: Το... "Άλμα Ζωής" γυναι...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ανάμεσά τους και η πρόεδρος του Συλλόγου "Άλμα Ζωής" Λιολιώ Κολυπέρα

Οι γυναίκες που συναντιούνται κάποια στιγμής της ζωής του με τον καρκίνο του μαστού στην Πάτρα εδώ και περίπου 14 χρόνια δεν είναι πια μόνες τους. Έχουν στο πλευρό τους τα 230 μέλη του Συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Γυναίκες κι εκείνες που έχουν ζήσει την ίδια ακριβώς εμπειρία, έχουν πονέσει, έχουν απογοητευτεί κι όμως δεν το έχουν βάλει κάτω. Πάλεψαν και τελικά κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να ζήσουν.

 

 

Το thebest.gr επικοινώνησε με τρεις από συμπολίτισσες που βγήκαν νικήτριες κι έκαναν το Άλμα στη δική τους ζωή καθώς και με την Πρόεδρο του Συλλόγου κυρία Λιολιώ Κολυπέρα, η οποία επίσης βίωσε τον καρκίνο και στη συνέχεια έγινε η ψυχή της ΜΚΟ.

Εκείνο που σίγουρα «ξαφνιάζει» από τα όσα μας εκμυστηρεύτηκαν είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες, όλες μέλη του «Άλματος Ζωής», χαρακτηρίζουν τον καρκίνο «ευκαιρία». Τι είδους ευκαιρία όμως μπορεί να προσφέρει μια ασθένεια που πολλοί εξ’ ημών των υπολοίπων ούτε το όνομά της δεν τολμάμε να αναφέρουμε; Κι όμως η Ντέπυ, η Κατερίνα, Στέλλα και φυσικά η Λιολιώ βλέπουν πια τη ζωή διαφορετικά, ίσως στην πραγματική της διάσταση, καθώς ο καρκίνος φαίνεται πως τους βοήθησε να μάθουν τους εαυτούς τους και τη δύναμη ψυχής που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ας αφήσουμε όμως τις λεκτικές «περικοκλάδες» κι δώσουμε το λόγο στις ίδιες. Η Ντέπυ, η Κατερίνα και η Στέλλα δεν χρειάστηκε να μας πουν πολλά:

 

 

Ο καρκίνος στη ζωή της Ντέπυς ήρθε μόλις στα 32 της χρόνια δεν το έβαλε όμως κάτω και, όπως μας εξηγεί δεν άφησε την ΕΥΚΑΙΡΙΑ που της πρόσφερε να πάει χαμένη: «Ο καρκίνος ήρθε στη ζωή μου, πρόωρα νόμιζα, στα 32 μου χρόνια! Σήμερα μετά από 11 χρόνια, γνωρίζω καλά ότι ήρθε τότε ακριβώς που έπρεπε! Ήταν η ευκαιρία, μέσα από τις οδύνες του, να διδαχθώ, την πραγματική αξία της ζωής! Χάρη στις ομάδες στήριξης και την ψυχολόγο του Άλμα Ζωής, νιώθω ότι έκανα το προσωπικό μου Άλμα στη Ζωή!! Έμαθα να ακούω, να νοιάζομαι, να αγαπώ και να μοιράζομαι!!!!»

Η Κατερίνα, βάφτισε επίσης τον καρκίνο «ευκαιρία», ευκαιρία να δει τη ζωή με άλλα μάτια και πήρε δύναμη από την επικοινωνίας της με άλλες γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού: «Τα θαύματα άρχισαν όταν σταμάτησα να βλέπω τον καρκίνο σαν "απειλή" και τον βάφτισα "ευκαιρία". Ευκαιρία να δω την ζωή με άλλα μάτια, να κάνω την κάθε μέρα ξεχωριστή. Ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχες, δυνατές γυναίκες που επιβίωσαν του καρκίνου του μαστού και ζουν μια φυσιολογική ζωή. Σε αυτό με βοήθησε η συμμετοχή μου στην ομάδα υποστήριξης του Άλμα Ζωής. Από εκεί παίρνω δύναμη, κουράγιο κι ελπίδα να συνεχίσω τον αγώνα για την ζωή μου, ξέροντας ότι δεν είμαι ούτε μόνη μου, αλλά ούτε και η μόνη.»

Ουσιαστικά ανάλογες σκέψεις κάνει και η Στέλλα. Κοιτώντας πίσω στο χρόνο θυμάται ότι όταν πληροφορήθηκε ότι αρρώστησε ένιωσε ότι χάνει τα πάντα, η θέλησή της όμως για ζωή την έκανε να μην βλέπει τον καρκίνο ως τιμωρία: «Όταν αρρώστησα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Πάλεψα-έζησα. Έμαθα ότι πρέπει να αρέσω πρώτα-πρώτα σε μένα. Έμαθα τον εαυτό μου, το δρόμο μου, τις πηγές μου, τις ρίζες μου. Ο καρκίνος δεν είναι τιμωρία. Είναι φάρος που φωτίζει ό,τι σκοτεινό υπάρχει στη ζωή μας. Θέλω να ζήσω στο φως και σας θέλω μαζί μου.»

 

 

Από την πλευρά της η κυρία Κολυπέρα, πιο εξοικειωμένη στο να μιλάει για την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο, περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες το πώς τον αντιμετώπισε. «Κατ’ αρχήν τον σέβομαι», μας λέει, και συνεχίζει: «Ξέρω ότι αυτή την στιγμή απλά κοιμάται, έπαψα όμως να τον φοβάμαι».

Οι πρώτες στιγμές όταν πληροφορήθηκε από τον γιατρό της ότι νοσεί ήταν πολύ δύσκολες, πραγματικά αισθάνθηκε ότι όλα είχαν σταματήσει εκεί, δεν άκουγε τίποτα απ’ όσα της έλεγε. Νόμιζε ότι ζούσε έναν εφιάλτη από τον οποίο θα ξυπνούσε σύντομα. Δεν μπορούσε να αποδεχθεί όσα άκουγε, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν αλήθεια.

«Χωρίς υπερβολή θεώρησα ότι αυτό ήταν το τέλος», εξηγεί. Στην συνέχεια, και μετά το πρώτο σοκ ακολούθησαν άλλα συναισθήματα όπως πόνος, φόβος και θυμός γιατί να συμβεί σ΄ εκείνη, αγωνία για το στήθος της και τη ζωή της, θλίψη.

Πριν συνειδητοποιήσει καλά-καλά τι ακριβώς είχε συμβεί, άρχισε η ιατρική αντιμετώπιση του καρκίνου. Διαδικασίες επίπονες αλλά αποτελεσματικές: Ριζική μαστεκτομή σε συνδυασμό με λεμφαδενικό καθαρισμό. «Αφαιρέθηκε ο όγκος μαζί με ένα κομμάτι του εαυτού μου, αυτό που για μένα σήμαινε ζωή, χάδι, θηλυκότητα, έρωτας», σημειώνει.

Εκείνο όμως που πραγματικά την «γονάτισε» ήταν όταν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας έχασε τα μαλλιά της: «Δεν είμαι φτιαγμένη από σίδερο και λύγισα. Έπεσα σε κατάθλιψη, όμως βαθιά μέσα μου είχα μια ελπίδα…», μας εκμυστηρεύεται η κυρία Κολυπέρα.

Όπως μας λέει η λύση για να βγει πάλι στο φως ήταν η ψυχανάλυση, την οποία και αποτόλμησε. Την βοήθησε να βάλει νέες προτεραιότητες στη ζωή της, να ξανασυστηθεί με την άγνωστη πλευρά της ζωής της. Να αγαπήσει και να σεβαστεί τον νέο της εαυτό.

«Έδωσα τη μάχη μου και τα κατάφερα. Μ’ έσωσε ότι ήμουν τακτική στους ελέγχους μου. Αυτό πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες. Τακτικές ιατρικές εξετάσεις και αυτοέλεγχο. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος σε ποσοστό 90% εάν εντοπιστεί σε  πρώιμο στάδιο», καταλήγει.

 

 

Από τη δράση του Συλλόγου Pink the Port

Από τη δράση του Συλλόγου Pink the Port

Από τη δράση του Συλλόγου Pink the Port

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» έχει πλούσια δράση τα τελευταία χρόνια με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την εξάλειψη των ταμπού που συνοδεύουν τον καρκίνο καθώς και την ψυχολογική στήριξη των γυναικών που νοσούν. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συμβουλευτική στήριξη από Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό ενώ όλες οι δράσεις εγκρίνονται από ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Τρεις από τις πιο ουσιαστικές δράσεις του Συλλόγου είναι το Πρόγραμμα Οργανωμένης Αλληλοβοήθειας, η  Βάρδια Εθελόντριας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου καθώς και το Κοινωνικό Ιατρείο.

 

 

Οι εθελόντριες του Συλλόγου στο Νοσοκομείο με τον Καθηγητή Χειρουργικής κο Δημήτρη Κούκουρα

Οι εθελόντριες του Συλλόγου στο Νοσοκομε...

Οι εθελόντριες του Συλλόγου στο Νοσοκομείο με τον Καθηγητή Χειρουργικής κο Δημήτρη Κούκουρα

Από δράση κλινικής εξέτασης μαστού σε Ρομά στην Κάτω Αχαγιά.

Από δράση κλινικής εξέτασης μαστού σε Ρο...

Από δράση κλινικής εξέτασης μαστού σε Ρομά στην Κάτω Αχαγιά.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Το πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας του Συλλόγου έχει ως στόχο τη συναισθηματική υποστήριξη και την πρακτική βοήθεια στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Βασίζεται στο διεθνές πρότυπο Reach to Recovery International, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

Η βασική αρχή του Reach to Recovery έγκειται στο ότι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό βρίσκουν μεγάλη ανακούφιση, ενθάρρυνση και υποστήριξη συζητώντας με άλλες γυναίκες που είχαν παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια και τώρα απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή. Στηρίζεται στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία της ασθενούς με μια εκπαιδευμένη εθελόντρια και στην κοινή τους εμπειρία που εξασφαλίζει μια πραγματική κατανόηση και μια ουσιαστική επικοινωνία.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στην ασθενή που μόλις έχει χειρουργηθεί ή που βρίσκεται σε θεραπεία, εφόσον το επιθυμεί, να συζητήσει με μια εθελόντρια που έχει περάσει παρόμοια εμπειρία πριν από κάποια χρόνια. Ο δεσμός της κοινής εμπειρίας που αναπτύσσεται βοηθάει την ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματά της, να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πόσο καιρό σου πήρε να συνέλθεις από το χειρουργείο;» αλλά και να αυξήσει την αισιοδοξία της μιας και της δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει τον εαυτό της στο μέλλον υγιή και λειτουργικό, όπως ακριβώς είναι και η εθελόντρια η οποία αποτελεί πρότυπο αποκατάστασης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης.

Οι εθελόντριες κατά τις επισκέψεις τους δίνουν έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συλλόγου με χρήσιμες πληροφορίες για τη χημειοθεραπεία, τιις ασκήσεις για το χέρι κ.α., όπως επίσης και έναν ειδικό μαστό κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.

Η εθελόντρια του Συλλόγου μπορεί να επισκεφτεί κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού που βρίσκεται στα Νοσοκομεία της περιοχής μας με ένα απλό τηλεφώνημα στο 2610-222274 (καθημερινά 9:00 – 16:00). Μοναδική προϋπόθεση να το θέλει η ίδια η ασθενής.

 

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Καράτουλα Ηλείας.

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Καράτουλα Ηλείας.

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Καράτουλα Ηλείας.

 

 

ΒΑΡΔΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΠΝΠ

Κάθε Πέμπτη 10:00 με 14:00 οι εθελόντριες μας, βρίσκονται μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ριο, στη Βάρδια Εθελόντριας στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου. Μπορούν να επισκεφθούν την ασθενή σε όποια κλινική και αν βρίσκεται… τηλέφωνο 6946888038

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Το κοινωνικό ιατρείο μαστού λειτουργεί μία με δύο φορές κάθε μήνα ,ανάλογα με την ζήτηση και τις ανάγκες, και οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση) από τους πλέον εξειδικευμένους χειρουργούς της περιοχής, που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Με αυτήν τη δράση ο Σύλλογος επιθυμεί, με την πολύτιμη βοήθεια γιατρών και διαγνωστικών κέντρων της πόλης, να συνεισφέρει στην αποδόμηση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει καταβάλει την χώρα μας και τους πολίτες της, τόσο άδικα.

Ο σκοπός του είναι να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί τον γυναικείο πληθυσμό στο ζήτημα της φροντίδας του στήθους αλλά και να μεριμνήσει για εκείνες τις γυναίκες που, κάθε μέρα γίνονται περισσότερες και πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις περιοδικές τους εξετάσεις, αφού η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, τις έχει οδηγήσει έξω από το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι ανασφάλιστες, λοιπόν, γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας και εθνικότητας μπορούν να τηλεφωνούν καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου, τηλ. 2610- 222274, (από τις 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ) για να κλείνουν το ραντεβού τους.

 


Από το πρόγραμμα δωρεάν κλινικής εξέτασης Μαστού στην Πλατεία Γεωργίου (Οκτώβρης 2014)

Από το πρόγραμμα δωρεάν κλινικής εξέταση...

Από το πρόγραμμα δωρεάν κλινικής εξέτασης Μαστού στην Πλατεία Γεωργίου (Οκτώβρης 2014)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού

"ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ" Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Γούναρη 37, 26221, Πάτρα

Tel/fax: 2610 222274

e-mail: [email protected], [email protected]

url: www.almazoispatras.gr

f: facebook.com/pages/ALMA-ZOIS-Patras

t: twitter.com/ALMAZOISPATRAS

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις