Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πριν την πρεμιέρα του "Ματωμένου Γάμου", ο Πατρινός ηθοποιός Δ. Γεωργαλάς μίλησε στο thebest.gr - Yποδύεται τον Πατέρα με Μάνα την Ε. Παπούλια

Πριν την πρεμιέρα του "Ματωμένου Γά...

Την Νύφη ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα, τον Λεονάρντο ο Δημήτρης Μοθωναίος ενώ η σκηνοθεσία είναι του εκλεκτού δημιουργού Γιάννη Κακλέα

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

O Πατρινής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς ακολουθεί εδώ και περίπου 21 χρόνια από τότε που τέλειωσε την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μία σταθερή και συνεπή καλλιτεχνική πορεία.

Από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του ήταν και η συνεργασία του με τον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Πατρίς Λεκόντ και την σταρ Βανέσα Παραντί στο κινηματογραφικό φιλμ «Το κορίτσι στη γέφυρα».

Στο Δημοτικό Περιφερειακό θέατρο της γενέτειρας του, της Πάτρας έχει παίξει τουλάχιστον 3-4 φορές με πιο τελευταία την αξιόλογη παράσταση «Ο Χορός του Θανάτου» του Στρίντμπεργκ όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Γιάννη Βόγλη και την Όλγα Πολίτου.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον Δημήτρη Γεωργαλά και μίλησε μαζί του με αφορμή το ανέβασμα του αριστουργήματος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ματωμένος Γάμος» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Αποθήκη στου Ψυρρή, στην Αθήνα, ένα θέατρο που είχε ιδρύσει η μεγάλη πρωταγωνίστρια Αλίκη Γεωργούλη.

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς κρατά τον ρόλο του πατέρα. Χαλαρός χωρίς ωστόσο να κρύβει και την αγωνία του για την πρεμιέρα της παράστασης (την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 στις 21.30 δίνεται η πρώτη παράσταση για τους αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα ενώ την Παρασκευή 19/12/2014 είναι η επίσημη πρεμιέρα), ο Δημήτρης Γεωργαλάς ανέφερε στο thebest.gr πως είναι η πρώτη φορά που δουλεύει με τον εκλεκτό σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα αλλά και η πρώτη φορά στην πολύχρονη καριέρα που παίζει σε έργο του Λόρκα.

Χαρακτηρίζει τον «Ματωμένο Γάμο» ως μία ελεγεία για τον έρωτα και τον θάνατο κι ως ένα σκληρό, κλασικό αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας.

«Όπως είπε ο Γιάννης Κακλέας και στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αθήνα, κάνει σε αυτήν την παράσταση την πιο λιτή, “γυμνή” σκηνοθεσία του. Επιχειρεί μία πιο σύγχρονη δραματουργική επεξεργασία του ποιητικού αυτού έργου, αφαιρώντας όλα τα φολκλόρ στοιχεία που μιλούν για τα αμπέλια, την γη, τα χωράφια, κ.α.

Επιλέγει τον χώρο του υποσυνείδητου και προσεγγίζει το έργο πιο εσωτερικά και πιο μέσα στην ουσία του πράγματος, αφήνοντας απέξω ότι δεν χρειαζόταν. Θα το χαρακτήριζα ως ένα σωματικό θέατρο ενώ και όλη η θεατρική ομάδα “δέσαμε” πολύ ίσως και γιατί βιώσαμε την ταλαιπωρία του κινδύνου του να μην γίνει η παράσταση. Δύο φορές έφτασε στο σημείο να διακοπεί η παράσταση λόγω προβλημάτων με την παραγωγή (σύμφωνα με πληροφορίες, άλλαξε ο παραγωγός). Αρχικά μάλιστα ήταν μάλιστα να παιχθεί στο θέατρο Βασιλάκου.

Ο Ματωμένος Γάμος είναι ένα ακραία ερωτικό έργο και η ματιά του Γιάννη Κακλέα θυμίζει τα ψυχοδράματα του Στρίντμπεργκ αλλά και την αισθητική του Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ. Υπάρχει ένα κλειστοφοβικό στοιχείο  ενώ  και ο χώρος και ο χρόνος δεν καθορίζονται. Το έργο ως γνωστό, είναι γραμμένο το 1932 και μιλά για την έντονα πουριτανική κοινωνία της εποχής που δέχεται σαν γροθιά την επαναστατική πράξη της νύφης που το σκάει με τον εραστή της Λεονάρντο.

Ο Γιάννης Κακλέας που έχει χρησιμοποιήσει την μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, μεταφέρει το έργο στο σήμερα και θα έλεγα πως πρόκειται για μία πιο ροκ παράσταση όπου ότι έχει να κάνει με τον ερωτισμό και το ερωτικό στοιχείο περνάει μέσα από την εκφραστική κίνηση. Έχει γίνει θαυμάσια δουλειά από την κινησιολόγο Αγγελική Τρομπούκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γεωργαλάς.

Την νύφη υποδύεται η Λένα Παπαληγούρα, τον Λεονάρντο ο Δημήτρης Μοθωναίος, ένας νέος ταλαντούχος ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και τον γαμπρό ο Λάμπρος Κτεναβός, επίσης ένα εξαιρετικό νέο παιδί. «Οι νεότεροι ηθοποιοί έχουν λάβει πολύ ωραία εφόδια και νομίζω πως έχουν πιο εύπλαστα και διαθέσιμα σώματα όσον αφορά στην κίνηση», σημειώνει ο Δημήτρης Γεωργαλάς.

Τον ρόλο της μάνας, εκ των βασικότερων στο έργο που κατά το παρελθόν έχει υποδυθεί από την Κατίνα Παξινού μέχρι την Άννα Συνοδινού και την Δέσποινα Μπεμπεδέλη, κρατά στο ανέβασμα αυτό από τον Γιάννη Κακλέα, μία αρκετά νεότερη ηλικιακά ηθοποιός, η Εβελίνα Παπούλια. Το ίδιο νεότερος σε σχέση με τον πατέρα του έργου είναι και ο 47χρονος Δημήτρης Γεωργαλάς κι όπως μας αποκάλυψε, «ο Γιάννης Κακλέας επέλεξε να φύγει από την παραδοσιακή έννοια της διανομής με μία μεγάλη γερόντισσα ή αντίστοιχα έναν μεγάλο πατέρα προτιμώντας μία σύγχρονη μάνα και μία νεότερη ηθοποιό, την Εβελίνα Παπούλια.

Αντλώντας κι εγώ στοιχεία από την προσέγγιση της Εβελίνας, δεν πήγα να μιμηθώ αλλά παίζω σύμφωνα με την ηλικία που έχω σκεφτόμενος πως κι εγώ θα μπορούσα να έχω ένα γιο».

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς με την Εβελίνα Παπούλια έχει αποκτήσει πλέον μία στενή σχέση αλληλοεκτίμησης και φιλίας. Όπως χαρακτηριστικά λέει, έχουν "δέσει" πολύ τα τελευταία δύο χρόνια.

Έπαιξαν παρέα και πέρυσι στην επιτυχημένη παράσταση με τον Χρήστο Φερεντίνο «Καλώς ήρθατε κύριε Πουαρό» και τώρα ξανασυνεργάζονται στον «Ματωμένο Γάμο». «Όπως είπε και στην συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Κακλέας, η εμφάνιση της Εβελίνας Παπούλια σε έναν κόντρα ρόλο, αυτόν της Μάνας, λειτουργεί κι ως “τομή” για το τελικό σκηνικό αποτέλεσμα. Την χαρακτήρισε επίσης ηθοποιό ρεπερτορίου και πως η επιλογή της αυτή, της ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αντίστοιχες ερμηνείες. Θεωρώ κι εγώ πως η Εβελίνα Παπούλια γυρίζει σελίδα, έχει στόφα ρολίστας», τόνισε ο Δημήτρης Γεωργαλάς.

Η παράσταση θα παιχθεί έως και τα μέσα του ερχόμενου Απριλίου του 2015.

Παίζουν ακόμα η Ειρήνη Μπούνταλη – γυναίκα, η Ιφιγένεια Αστεριάδη (φεγγάρι/ δούλα) και η Αριάδνη Καβαλιέρου (παιδί/Θάνατος).

Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Μιχαλόπουλου ενώ οι φωτογραφίες είναι της Μαριλένας Σταφυλίδου.

Η παράσταση θα παίζεται Τετάρτη με Κυριακή, εκτός της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που θα παιχθεί Πέμπτη με Κυριακή.

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς ευελπιστεί να βρεθεί έστω για 2-3 μέρες στην Πάτρα την προπαραμονή και παραμονή των Χριστουγέννων στην Πάτρα για να δει την οικογένεια του.

Επίσης ετοιμάζει και μία παράσταση όπου θα υπογράψει την σκηνοθεσία, για τον προσεχή Φεβρουάριο στο Studio Μαυρομιχάλη που θα είναι μία θεατρική ματιά στην ραψωδία Ε’ της Οδύσσειας του Oμήρου με ερμηνευτές δύο νέα παιδιά. Την επιμέλεια της κίνησης που θα είναι ιδιαίτερη και σημαντική στην παράσταση έχει αναλάβει η Βάλια Παπαχρήστου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture