Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπό ασφυκτικό κλοιό ο Σαμαράς μετά το αποτέλεσμα για τον Πρόεδρο-Πλέον δέχεται και «φίλια πυρά»

Υπό ασφυκτικό κλοιό ο Σαμαράς μετά το απ...
Νασόπουλος Νάσος

Αναζητά διέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής;

Αρκετές φορές η ιστορία γράφεται από τα απρόοπτα, δηλαδή, από γεγονότα που δεν είναι σχεδιασμένα, αλλά προκύπτουν ξαφνικά.

Αν στη χθεσινή ψηφοφορία η κυβέρνηση είχε περάσει την πήχη που η ίδια είχε θέσει (162-165 βουλευτές) σήμερα οι περισσότεροι θα μιλούσαν για «επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης» και άρα για «δικαίωση του αρχικού σχεδιασμού που είχε κάνει το Μαξίμου» και θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «η εκλογή Προέδρου είναι πιθανή».

Υπήρξαν όμως τα εξής απρόοπτα:

Η αρνητική ψήφος του Παναγιώτη Μελά, που και ο ίδιος δεν κατάλαβε γιατί ψήφισε «παρών» (δηλαδή, όχι στον Σταύρο Δήμα).

Η απουσία του Γιώργου Κασαπίδη, λόγω θανάτου του πατέρα του.

Η απουσία του Κώστα Γιοβανόπουλου, τον οποίο το κυβερνητικό στρατόπεδο προσμετρούσε στα «ΝΑΙ» (γιατί, άραγε;)

Αυτά τα τρία απρόοπτα ήσαν αρκετά, ώστε να μην πιαστεί ο στόχος. Ο Σταύρος Δήμας έμεινε στους 160 βουλευτές και πλέον στην ατζέντα δεν κυριαρχούν έπαινοι για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά επιφυλάξεις  και όχι μόνον.

Το τοπίο διαμορφώνεται βαρύ για το Μαξίμου, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και στελέχη της ΝΔ (π.χ. Ντόρα Μπακογιάννη) ζητούν πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό.

Τι σημαίνει το αίτημα για πρωτοβουλίες;

Πολύ απλά διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι ο σχεδιασμός του απέτυχε και πρέπει να τον αλλάξει, αλλάζοντας πιθανόν, ακόμα και υποψήφιο Πρόεδρο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πρέπει από χθες το βράδυ πρέπει να νοιώθει μια έντονη πίεση.

Από τη μια η Ντόρα Μπακογιάννη να του ζητάει πρωτοβουλίες, από την άλλη ο Σηφουνάκης να τον «απειλεί» ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο στις επόμενες ψηφοφορίες και το ΠΑΣΟΚ να δείχνει απομακρυσμένο από την στρατηγική του Μαξίμου, σίγουρα διαμορφώνουν ένα βαρύ κλίμα για τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα:

Παίρνει πρωτοβουλίες (αλλάζοντας υποψήφιο, ορίζοντας ημερομηνία εκλογών εντός του 2015 κ.λπ.) και ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι μέχρι τώρα επιλογές του ήσαν λανθασμένες και διαπνέονταν από μια λογική επιβολής των επιθυμιών του… (Ωστόσο, ουδείς του διασφαλίζει ότι έστω κι έτσι θα εκλεγεί Πρόεδρος και θα αποφευχθούν οι κάλπες)

Δεν παίρνει πρωτοβουλίες και τότε έρχεται σε αντίθεση με τον κυβερνητικό του εταίρο (ΠΑΣΟΚ) αλλά και με στελέχη της παράταξής του (π.χ. Μπακογιάννη) και οδηγείται σε εκλογές μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

Εκτός κι να ανοίξουν ενδιάμεσο δρόμο στον κ. Σαμαρά-για να αποφύγει τον γκρεμό και το ρέμα- οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Είναι πιθανόν ο Πρωθυπουργός να μην αντιδράς τις εγχώριες πιέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών, αναμένοντας μια θεαματική κίνηση εκ μέρους των Ευρωπαίων συναδέλφων του.

Τι μπορεί να είναι αυτή η θεαματική κίνηση; Είτε μια δέσμευση για κούρεμα του χρέους στην περίπτωση εκλογής του Προέδρου, είτε μια σαφής απειλή για grexit στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου(θα πρόκιεται βέβαια για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αλλά το παρελθόν έχει δείξει ότι αυτό δεν απασχολεί τους Ευρωπαίους, όταν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους).

Αν πάντως οι Ευρωπαίοι δεν βάλουν το χεράκι τους, ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.  Και κινδυνεύει να μείνει με την «κατηγορία» ότι αυτός οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, παρότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια προσφυγή στις κάλπες τώρα, θα ήταν άσχημη εξέλιξη για τη χώρα.

Άλλωστε, ήδη ο Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ το είπε ξεκάθαρα: «Αν οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αναλάβουν πρωτοβουλία, τότε δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος κίνδυνος της καταστροφής δεν υφίσταται και συνειδητά η χώρα οδηγείται σε εκλογές». Και αυτά τα πυρά είναι εξ οικείων και όχι από τους αντιπάλους….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτέλεσμα πρώτης ψηφοφορίας: δεν βγαίνει Πρόεδρος και πάμε σε εκλογές αν δεν υπάρξει κάποια συνταρακτική ανατροπή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις