Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην Πολωνική ταινία «Ida» πήγε το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στην Πολωνική ταινία «Ida» πήγε το Βραβε...

Το φιλμ που οδεύει ολοταχώς και για το Όσκαρ, θα προβληθεί 12 Ιανουαρίου 2015 στην Πάτρα από την Κινηματογραφική Λέσχη της Ε. Δάσιου

Συνεχίζοντας τη σαρωτική της πορεία στην οδό των βραβείων, η κοινωνική ταινία «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι από την Πολωνία τιμήθηκε και με το Βραβείο Lux, που απένειμε στο σκηνοθέτη ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα και ευχάριστα εγχειρήματα για τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, απονέμοντας στον Πάβελ Παβλικόφσκι το φετινό Βραβείο Lux, στο φινάλε μιας διαδρομής που κράτησε επτά μήνες προώθησης του ευρωπαϊκού σινεμά.

Η «Ida» όπως αναφέρει το σάιτ flix.gr, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των Ευρωβουλευτών που είδαν τις τρεις επιλεγμένες ταινίες (μαζί το «Bande de Filles» της Σελίν Σιαμά και το «Class Enemy» του Ροκ Μπίτσεκ). Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Πάβελ Παβλικόφσκι τόνισε ότι «το σινεμά είναι μια χώρα, όπως μου είπε η Σελίν Σιαμά, αλλά αυτή είναι μια χώρα με ξεκάθαρα χαραγμένα σύνορα, που η Ευρωπαϊκή αρχή προσπαθεί να καταργήσει. Οι ταινίες μας μπορεί να γράφονται σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά μιλούν την κοινή γλώσσα των συναισθημάτων. Κι όσο λιγότερο ρητορικό είναι το σινεμά μας, τόσο πιο καθολική θα είναι η επίδρασή του».

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Βραβείου Lux κι εκείνο που έχει πραγματικά σημασία, όπως σημειώνει στην ανάρτηση του το flix.gr, είναι ότι η τέχνη του σινεμά έρχεται, για μια από τις ελάχιστες φορές, σε άμεση σύνδεση με την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Οι 751 Ευρωβουλευτές βλέπουν, μέσα στις εντελώς άλλου ύφους δραστηριότητές τους, τρεις ευρωπαϊκές παραγωγές κι επιλέγουν μία για να της δώσουν το βραβείο τους. Αυτή η διαδικασία έχει, φυσικά, μια σημαντική παράλληλη συνέπεια: για τις λίγες μέρες της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος γίνεται ένα από τα συγκεκριμένα θέματα συζήτησης στο περιβάλλον του Ευρωκοινοβουλίου, όχι όπως το μεταναστευτικό ή η πορεία της οικονομίας μεν, αλλά με τη σφραγίδα του κύρους που έχει ανάγκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture