Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου πριν έρθει στην Πάτρα μίλησε στο thebest.gr - "Χρειάζεται να δείχνουμε ανθρωπιά ο ένας στον άλλο"

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθαν...

Θα προβληθεί στο Κέντρο Ημέρας ασυνόδευτων ανηλίκων της Praksis στην οδό Τσαμαδού το συγκλονιστικό οδοιπορικό της στο Αφγανιστάν, "Qadir, Ένας Αφγανός Οδυσσέας"

Tου ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Το Κέντρο Ημέρας ασυνόδευτων ανηλίκων της Μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS και το Κέντρο Φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών & ασυνόδευτων ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS(+), θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 μετά τις 18:00 το απόγευμα τη δράση με τίτλο «Ένα μικρό παιδί ένα μεγάλο ταξίδι», στον χώρο του Κέντρου Ημέρας στην οδό Τσαμαδού 38, στην Πάτρα.

Η εκδήλωση που αναμένεται με ενδιαφέρον, θα περιλαμβάνει δρώμενα για τα παιδιά όπως «Ο Μυλωνάς και οι καλικάντζαροι» από την ομάδα αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών Μυθοπεριπατητές, «Ο επιμένων λαχανικά» από την ομάδα κουκλοθέατρου Αμπελοφάσουλα, «Don’t worry be happy», παράσταση τσίρκο από την Πατρινή ομάδα των X – Saltibagos και στις 20.00, την προβολή της βραβευμένης ταινίας – ντοκιμαντέρ, παραγωγής του 2007, «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» της γνωστής ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Αννέτας Παπαθανασίου, η οποία και αναμένεται να παραβρεθεί στη δράση.

Όπως ανέφερε η Αννέτα Παπαθανασίου στο thebest.gr που επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της, λίγο πριν ξεκινήσει η απογευματινή παράσταση του σπουδαίου έργου «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο θέατρο Eliart, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη όπου παίζει η κυρία Παπαθανασίου πλάι στην Μαρία Σκούντζου και τον Χρήστο Ευθυμίου, είναι πολύ σημαντικό το έργο που προσφέρει η Praksis ιδιαίτερα με τον ξενώνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες που έχει δημιουργήσει (λειτουργεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην οδό Σατωβριάνδου και φιλοξενεί και μέλη πολύ ευάλωτων οικονομικά οικογενειών).

«Θα έρθω στην Πάτρα την Πέμπτη το βράδυ για να μιλήσω για την ταινία μου “Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας” αλλά και για να υποστηρίξω με τον τρόπο μου και τη δουλειά μου την προσπάθεια που γίνεται. Επίσης εύχομαι και ο κόσμος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Praksis φέροντας μπουφάν, είδη ρουχισμού κι άλλα πράγματα που έχουν ανάγκη αυτοί οι συνάνθρωποι μας.

Δυστυχώς μόλις χθες είχαμε το τραγικό συμβάν της επίθεσης και σφαγής πάνω από 130 παιδιών στο Πακιστάν, σε σχολείο από ένοπλους Ταλιμπάν.

Προσωπικά έχοντας ταξιδέψει δύο φορές στο Αφγανιστάν με αφορμή την δουλειά μου και έχοντας ζήσει για λίγο εκεί, ανακάλυψα πόσο όμορφη χώρα είναι με ωραίους ανθρώπους σαν κι εμάς, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τις τέχνες, να έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν να μορφωθούν αλλά μία μερίδα ανθρώπων πολεμούν αυτό το δικαίωμα, ρίχνοντας βόμβες, λειτουργώντας με φανατισμό και οδηγώντας τα πράγματα στην καταστροφή. Θέλω πολύ να βοηθήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους και να σταθούμε στο πλάι τους ως κοινωνία γιατί κανένα παιδί ή και ενήλικας δεν θα αναγκαζόταν να φύγει από την χώρα του αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος όπως σε αυτή την περίπτωση που ήταν ο θάνατος.

Θεωρώ ότι δεν είναι μακριά το ενδεχόμενο να συμβούν ακραίες καταστάσεις ακόμη κι εδώ, να ξεφύγει δηλαδή κάποιος και να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, γι’ αυτό και μέλημα μας πρέπει να είναι η σκέψη πως είμαστε όλοι άνθρωποι, η αλληλεγγύη μεταξύ μας και το κυριότερο ο ένας στον άλλο να δείχνει ανθρωπιά και αγάπη», ανέφερε η κυρία Παπαθανασίου στο thebest.gr, η οποία ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν το 2007 για τις ανάγκες της ταινίας της «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» ενώ επέστρεψε στην χώρα το 2012 όπου και γύρισε ένα ακόμη συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, το «Παίζοντας με την φωτιά» για τα προβλήματα και τις απαγορεύσεις στις γυναίκες της χώρας αυτής να εκφράζονται ελεύθερα ή να παίζουν στο θέατρο.

Το φιλμ που θα έχει την ευκαιρία να δει το Πατρινό κοινό το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση της Praksis, έχει για ήρωα έναν ανήλικο τότε Αφγανό πρόσφυγα που έφυγε από την χώρα του εξαιτίας των Ταλιμπάν, οι οποίοι μπήκαν έξαφνα μία μέρα στο σχολείο του. Ο ίδιος ο Καντίρ έγραφε ένα τεστ εκείνη την ώρα για να βρεθεί σε λίγο μαζί και με άλλους αιχμάλωτους σε ένα δωμάτιο ενώ όταν βγήκε μετά από ένα μήνα και ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίκρισε όλη την περιοχή του βομβαρδισμένη και κατεστραμμένη. Άφησε λοιπόν πίσω την οικογένειά του, τα αδέρφια του, τους γονείς του, τους φίλους του, περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα, διέσχισε τέσσερις χώρες με τα πόδια κι έφτασε στην Ελλάδα, όπου και ζει σήμερα.

Όπως μας περιέγραψε συγκινημένη η Αννέτα Παπαθανασίου, ο «ήρωας» της ο Καντίρ βρήκε εδώ στην χώρα μας βοήθεια από τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Ερυθρό Σταυρό και το Συμβούλιο Προσφύγων και κατάφερε να βρει αργότερα μία δουλειά ως μεταφραστής και να ζει με το καθεστώς του μετανάστη στην Ελλάδα. «Η ταινία μου δείχνει ακριβώς την επιστροφή του ενήλικου άνδρα πλέον Qadir στην πατρίδα του μετά από 10 χρόνια από την περιπέτεια που έζησε ως ανήλικο παιδί. Είναι το οδοιπορικό πίσω στην χώρα του με σκοπό να βρούμε τους γονείς και συγγενείς του. Με αφορμή λοιπόν την προσωπική ιστορία του Καντίρ που γυρίζει στην πατρίδα του με ανάμικτα συναισθήματα όπως αγωνία, προσμονή, φόβο και χαρά, η ταινία διηγείται και την ιστορία της πολύπαθης αλλά τόσο ωραίας και ενδιαφέρουσας χώρας του Αφγανιστάν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr η κυρία Παπαθανασίου.

Η Αννέτα Παπαθανασίου που είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Ε. Χατζίκου και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σημαντική δουλειά στο θέατρο και την τηλεόραση, ιδιαίτερα σε παιδικά προγράμματα (όπως το Γύρω Γύρω Όλοι) είχε συνεργαστεί παλιότερα και με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Νίκου Αρμάου, παίζοντας στην παράσταση «Η Τραπεζαρία» και οργανώνοντας θεατροπαιχνίδια. Αυτή την περίοδο κάνει στο Eliart και σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και θεατρικού παιχνιδιού. Από τις πιο γνωστές της θεατρικές της επιτυχίες ήταν η παράσταση «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική» με την Χρύσα Σπηλιώτη.

Η Αννέτα Παπαθανασίου παροτρύνει το Πατρινό κοινό και κοινωνία να έρθει να δει την ταινία με κεντρικό πρόσωπο έναν νέο Αφγανό πρόσφυγα και τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα αυτή αλλά και να στηρίξει όπως μπορεί ο καθένας το έργο του Κέντρου Ημέρας της οργάνωσης Praksis.

Η ταινία «Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας» έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Roma Fiction 2008 (Ρώμη),  στο Διεθνές Φεστιβάλ MiradasDoc (Τενερίφη) και στο Τόκυο της Ιαπωνίας ενώ έχει λάβει και το ειδικό βραβείο «Japan Prize» στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που διοργανώνεται από το Κρατικό Κανάλι NHK. Η ταινία που ήταν παραγωγή της CINEGRAM και συμπαραγωγή της πρώην ΕΡΤ, έγινε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Al Jazeera English.

*Aξίζει να προσθέσουμε, όπως ανέφερε στο thebest.gr ο κοινωνικός λειτουργός και δημοσιογράφος Λάμπρος Αραπάκος που εργάζεται στην Praksis, πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία, κ.α., που βρίσκουν καταφύγιο στις 2 δομές της οργάνωσης το Κέντρο Ημέρας και τον Ξενώνα είναι από 7 μηνών μωρά έως 17 ετών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συλλογή ειδών ρουχισμού για την πληθυσμιακή ομάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων (κυρίως αθλητικά, εφηβικά παπούτσια και ρούχα για αγόρια).

Στο σχεδιασμό και την οργάνωση και της δράσης συμμετέχουν το προσωπικό της PRAKSIS και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τις προαναφερθείσες δομές καθώς και οι σπουδαστές της Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.

Θερμές δημόσιες ευχαριστίες εκφράζονται από τους υπεύθυνους της Μη κυβερνητικής οργάνωσης στον γραφίστα Ηλία Λαμπρόπουλο για την δημιουργία της αφίσας, στο ξενοδοχείο Maison Grecque (25ης Μαρτίου 116 και Γούναρη) και στο εστιατόριο Salumeria (Παντανάσσης 27) για την υποστήριξη.

Σε σκηνή της θεατρικής παράστασης "Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" που παίζεται με επιτυχία φέτος στο θέατρο Eliart, στην Αθήνα.

Σε σκηνή της θεατρικής παράστασης "...

Σε σκηνή της θεατρικής παράστασης "Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" που παίζεται με επιτυχία φέτος στο θέατρο Eliart, στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture