Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πάτρα: Να πίνουμε νερό της βρύσης, εμφιαλωμένο ή φίλτρου;

Πάτρα: Να πίνουμε νερό της βρύσης, εμφια...

Toυ Δημήτρη Αναστασίου, Χημικού

Το νερό της Πάτρας και των άλλων μεγάλων πόλεων απολυμαίνεται με χημικές μεθόδους, συνήθως με χρήση διοξειδίου του χλωρίου. Η απολύμανση του νερού εξαφάνισε πολλές ασθένειες (τύφος, χολέρα κλπ), όμως πόσο σίγουροι είμαστε πως το νερό που πίνουμε είναι ασφαλές;

Η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προβλέπει την τακτική διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων για περισσότερες από 50 ουσίες και ομάδες ουσιών, μεταξύ αυτών και ισχυρών δηλητηρίων όπως το αρσενικό, ο υδράργυρος κλπ.

Στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΠ, ο χώρος όπου θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων είναι... υπό κατασκευή!

Ακόμη, όμως και αν το σύστημα ποιοτικού ελέγχου λειτουργούσε ικανοποιητικά, επειδή από τη μία μέτρηση μέχρι την επόμενη μεσολαβεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αντίδραση σε ένα αιφνίδιο γεγονός, όπως μια σοβαρή επιμόλυνση του νερού πιθανότατα θα είναι καθυστερημένη, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο πληθυσμός σε αυτή.

Είναι άραγε υπαρκτός ένας τέτοιος κίνδυνος;

Η ανεξέλεγκτη υπεδάφια διάθεση κυρίως των στερεών και των υγρών αποβλήτων αναμφίβολα δημιουργεί πολλές ωρολογιακές βόμβες που κάποια στιγμή θα εκραγούν και τότε θα είναι αρκετά δύσκολο ο έλεγχος να προλάβει τη μαζική προσβολή του πληθυσμού, έτσι όπως  αυτός γίνεται (και αν γίνεται). Επίσης, οι απολυμαντικές ουσίες, όταν προστίθενται σε ένα νερό επιβαρυμένο με οργανικό άνθρακα δημιουργούν προϊόντα επικίνδυνα και βλαβερά. Εξαιρετικά μεγάλος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, όπως ο καρκίνος, που συνήθως προκαλούνται από τη μακροχρόνια σωρευτική έκθεση σε χημικούς παράγοντες.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πολλοί καταφεύγουν στη λύση του εμφιαλωμένου νερού, η οποία όμως είναι και οικονομικά ασύμφορη και κουραστική. Άλλοι προτιμούν την αγορά και τοποθέτηση ενός φίλτρου.

Το κατάλληλο φίλτρο μπορεί να δώσει τη λύση, αλλά και γι’ αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις. Το νερό του φίλτρου θα πρέπει να ελεγχθεί εργαστηριακά αμέσως μετά την τοποθέτηση για να πιστοποιηθεί και η αποτελεσματική λειτουργία του και το ό,τι δεν παράγει βλαβερά παραπροϊόντα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 3 μήνες για την ορθή λειτουργία του. Όσο το φίλτρο πλησιάζει στο τέλος του ωφέλιμου χρόνου ζωής του οι έλεγχοι θα πρέπει να πυκνώνουν. Έτσι, για ένα φίλτρο που έχει προσδόκιμο ζωής 12 μηνών, συνιστάται να γίνονται έλεγχοι στους 3, 6, 9 ,10 και 11 μήνες.

 

Πόσο κοστίζει ο έλεγχος;

Αν και μια πλήρης εξέταση του νερού κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ, εντούτοις μία βασική εξέταση (ολικά κολοβακτηριοειδή, κολοβακτηρίδια, ψευδομονάδα, εντερόκοκκοι, χλώριο, νιτρώδη, πε-χά, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) δεν κοστίζει περισσότερο από 50 ευρώ.

 

Τι χρειάζεται;

Να γεμίσετε 3 ουρομπόξ (που θα προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο) με το νερό που βγαίνει από το φίλτρο και να τα φέρετε στο Εργαστήριο μέσα σε 20 λεπτά. Εάν πρόκειται να καθυστερήσετε περισσότερο (και μέχρι 8 ώρες) φροντίστε να διατηρείτε τα δείγματα σε θερμοκρασία 4oC (π.χ. στη συντήρηση του ψυγείου σας ή σε ισοθερμικό δοχείο με παγοκύστες ή σε μια σακούλα με πάγο).

 

Έτσι, θα είστε βέβαιοι πως εσείς και η οικογένειά σας θa προστατευτείτε επαρκώς σε περίπτωση αιφνίδιας μόλυνσης του νερού και επιπλέον δεν θα εκτίθεστε στη συστηματική σωρευτική επίδραση του χλωρίου και των παραπροϊόντων του. (Για περισσότερες πληροφορίες στο: www.eket.gr )

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις