Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απολογισμός έργου για τον παραιτηθέντα Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ. Παναγιωτόπουλο

Απολογισμός έργου για τον παραιτηθέντα Π...

Προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης

Σε απολογισμό του έργου του κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε:

«Ανέλαβα ευθύνη το 2010. Ίσως τη χειρότερη περίοδο για τη χώρα από την περίοδο της μεταπολίτευσης. Το μέγεθος της ευθύνης ήταν μεγάλο.

Δεν χωρούσε καμία έκπτωση και ολιγωρία. Η εκπαίδευση έπρεπε να προστατευθεί με κάθε τρόπο για να παραμείνει στέρεος πυλώνας της κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι η εκπαίδευση έπρεπε να μείνει απ’ έξω από το κλίμα της όποιας αντιπαράθεσης γέννησε μεταξύ άλλων η κρίση.

Αυτό ήταν κύριο μέλημά μου και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι ενέργειες και οι πράξεις μου.

Έχω πει και κατά το παρελθόν και θα συνεχίσω να το υποστηρίζω ότι η εκπαίδευση είναι εθνική υπόθεση. Αφορά όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα το μέλλον της. Αφορά τη νέα γενιά.

Αφορά την προσδοκία του ελληνικού λαού και την ελπίδα του για το αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο της σκέψης είχα μόνο έναν δρόμο να βαδίσω. Χωρίς λιγοψυχία και προβληματισμό, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Αυτό προσπάθησα να στείλω ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Προς το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας αυτά που αναλογούν στην τρίτη μεγαλύτερη εκπαιδευτική περιφέρεια της χώρας. Απαιτούσα τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Δεν υποχώρησα ούτε βήμα πίσω, απέναντι στις κατά περιόδους πολιτικές ηγεσίες, υποστηρίζοντας με επιχειρήματα αλλά και διαμορφώνοντας το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Το αποτέλεσμα νομίζω δεν δικαίωσε μόνο εμένα αλλά την προσδοκία της κοινωνίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Προς την κοινωνία, σε κάθε ευκαιρία και με υπεύθυνο λόγο ενημέρωνα για το σχεδιασμό αλλά και τον προγραμματισμό των δομών της διοίκησης σε σχέση με την υλοποίηση όλων των ενεργειών που στόχευαν στην υποστήριξη και λειτουργία των σχολείων.

Προς τους εκπαιδευτικούς, προσπάθησα να δημιουργήσω κλίμα συνεργασίας αλλά και να υποστηρίξω κάθε πρωτοβουλία τους και δράση τους που ικανοποιούσε το ρόλο τους αλλά και την ευθύνη τους ως «λειτουργοί» αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Προς τους γονείς και κηδεμόνες, πάντα σε καθημερινή επαφή κατανοώντας τις αγωνίες τους αλλά και τις δικαιολογημένες απαιτήσεις τους για καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους χτίστηκε πεδίο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πολλές φορές μάλιστα αυτό αποτέλεσε για μένα ισχυρό εργαλείο στην διεκδίκηση των αιτημάτων μου.

Προς τους μαθητές, εδώ θα ήθελα με σεβασμό ιδιαίτερο να τους ευχαριστήσω για την ανοχή τους και να ζητήσω συγνώμη για ότι δεν κατάφερα και ήταν στις προσδοκίες τους. Θα ήθελα να τους ευχηθώ αλλά και να τους πω ότι μπορεί να συνυπάρξει και η μάθηση αλλά και ο αγώνας για βελτίωση της σχολικής ζωής».

Εν συνεχεία, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες του και ευχήθηκε καλή δύναμη στον αναπληρωτή του κύριο Μπαρή Θεόδωρο εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνουν πολλά βήματα παραπέρα από αυτά που μέσα από την πορεία του κατάφερε να επιτύχει ο ίδιος για την δημόσια εκπαίδευση. Παίρνοντας τον λόγο ο κύριος Μπαρής Θεόδωρος με την σειρά του δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαιτέρως φορτισμένη συγκινησιακά  ημέρα για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου ότι ο κ. Γιώργος  Παναγιωτόπουλος έχει αφήσει ένα πολύ ισχυρό και βαθύ ίχνος στην λειτουργία της.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο μέλος της κοινωνίας μας και μπορεί να κλείνει ένας κύκλος για αυτόν αλλά είμαι σίγουρος πως θα προκύψουν νέοι σημαντικότεροι κύκλοι στην μετέπειτα πορεία του.

Δεσμευόμαστε όλοι και πρώτος εγώ πως θα προχωρήσουν όλες οι πρωτοβουλίες που ήδη είχε δρομολογήσει στον τομέα της εκπαίδευσης και πως θα προσπαθήσουμε να προσχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα.

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο για τα όσα προσέφερε μέχρι σήμερα στην εκπαίδευση και του ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια σε ό,τι επιλέξει να κάνει».

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. κ. Μάνεσης Νικόλαος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Λευτεράτος Θωμάς-Σπυρίδων, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Κιντής Τριαντάφυλλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρέλλος Βασίλειος, ο Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. κ. Βαλμάς Θεοφάνης καθώς και διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικοί. Στην συνέντευξη τύπου ο κύριος Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής:

Αποχαιρετιστήρια -ευχαριστήρια  επιστολή του Παναγιωτόπουλου Γιώργου, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Με την παρούσα επιστολή μου κλείνει ουσιαστικά ο κύκλος μου στη θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ύστερα από πέντε δύσκολα, αλλά συνάμα δημιουργικά, συναπτά έτη. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση αποχώρησης από τη θέση που υπηρέτησα με πίστη και αφοσίωση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, το 2010, μέχρι και σήμερα είναι αποτέλεσμα καθαρά προσωπικής επιλογής.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να καταθέσω λίγες σκέψεις και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Είναι γνωστό ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια εκπαίδευσης, μία εκπαιδευτική δομή που έχει υπό την εποπτεία της πάνω από χίλιες σχολικές μονάδες και περίπου δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Υπό το βάρος του μεγέθους της ευθύνης και έχοντας ως γνώμονα ότι μόνο μέσα από συνεργατικές και ποιοτικές δράσεις, με δυναμικές πρωτοβουλίες, με αμοιβαίο σεβασμό, με σύνθεση απόψεων, με ανοχή και διάλογο θα καταφέρουμε να εξελίξουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στη διαμόρφωση και επίτευξη ενός πολύπλευρου παιδαγωγικού περιβάλλοντος εργάστηκα, από την πρώτη στιγμή, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης ενός περισσότερο “ανθρώπινου” προσώπου της διοίκησης, πέρα και μακριά από τη λογιστική θεώρηση των πραγμάτων. Άλλωστε η γενικότερη φιλοσοφία της εκπαίδευσης εστιάζει στο άτομο, στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό αντιμετωπίζοντας τους όχι ως ένα ακόμα “αριθμό” αλλά ως πρόσωπα με ανάγκες τις οποίες οφείλουμε να καλύπτουμε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Ως εκ τούτου, με την άοκνη υπερπροσπάθεια, την χωρίς δειλό βηματισμό και προσωπική εργασία των συνεργατών μου καταφέραμε όλοι μαζί να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε μόνιμες, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνεργασίες με φορείς και άτομα τα οποία ενδιαφέρονται ειλικρινώς για την παιδεία και την εκπαίδευση στον τόπο μας, όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο. Και τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Η προσπάθειά μας αυτή απέβη ιδιαίτερα καρποφόρα αν αναλογιστεί κανείς τις πολυπληθείς διακρίσεις και επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί από τους μαθητές μας σε διάφορα επίπεδα και τομείς της σχολικής ζωής.

Εκλάβαμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βίωσε και βιώνει η χώρα μας, όχι ως δυσθεώρητο εμπόδιο και ματαίωση, αλλά ως μια μοναδική πρόκληση για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας, την ουσιαστική αξιοποίηση κάθε πόρου, ανθρώπινου και μη, κάθε ευκαιρίας για την ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων υποστήριξης προκειμένου οι εγκύκλιες σπουδές να αποτελέσουν τον κύριο και αδιάψευστο μοχλό ανάπτυξης, ανάκαμψης και προόδου.

Γι αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου στους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους προϊσταμένους/υπευθύνους όλων των υπηρεσιών και των υποστηρικτικών φορέων της εκπαίδευσης, σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στη διοίκηση της εκπαίδευσης καθώς και στους διοικητικούς υπαλλήλους, με τους οποίους πορευτήκαμε αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια και μου διέθεσαν άπλετα την αμέριστη συμπαράστασή τους στο  έργο μου.

Επίσης αισθάνομαι την ειλικρινή ανάγκη να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς της «πρώτης γραμμής», σε κάθε γωνιά της περιφέρειάς μας οι οποίοι χωρίς καμιά έκπτωση στην άσκηση του ρόλου τους, έχοντας επίγνωση του λειτουργήματος που ασκούν και με τον υψηλό επαγγελματισμό τους κατέβαλαν και καταβάλουν περίσσευμα ψυχής προκειμένου να προσφέρουν μια σχολική ζωή όσο το δυνατόν ομαλότερη  και φιλικότερη για το μαθητή.

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ, με σεβασμό και με ταυτόχρονη έκφραση συγγνώμης για ότι δεν κατάφερα, οφείλω και σε όλους τους μικρούς και μεγάλους μαθητές της περιφέρειάς μας των οποίων το ανήσυχο πνεύμα, η δίψα για μάθηση και δημιουργικότητα αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη όλων των ενεργειών και πρωτοβουλιών μου.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους γονείς και κηδεμόνες τους καθώς και τους Συλλόγους τους που με κατανόηση αλλά και αγωνιστικότητα για αυτό που δικαιούνταν συστρατεύτηκαν στην προσπάθειά μας με τον πιο παραγωγικό τρόπο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν εκ μέρους μου στην Εκκλησία, της οποίας οι φωτεινοί ιεράρχες της περιφέρειάς μας, αθόρυβα και με κάθε πρόσφορο μέσο, συνέβαλαν καταλυτικά στην άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης της σχολικής κοινότητας.

Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αυτοδιοίκηση και όλους τους κοινωνικούς φορείς που παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε κάθε κάλεσμα μου για την υποστήριξη των δράσεων των σχολείων αποδεικνύοντας το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει.

Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω τις ευχαριστίες προς όλους τους εκπροσώπους του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου της περιφέρειάς μας, οι οποίοι στάθηκαν στο σύνολό τους αμερόληπτα απέναντι στο έργο μου, “αγκάλιασαν” κάθε πρωτοβουλία δική μου και των συνεργατών μου και συνέβαλαν στην άρτια ενημέρωση και διαμόρφωση της κοινής γνώμης για κάθε εκπαιδευτικό ζήτημα.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι και συνεργάτες,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι συνεργάστηκα με όλους εσάς. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι το οποίο απέδειξε στην πράξη ότι ο δάσκαλος θα είναι πάντα ο πρωταγωνιστής της αγωνίας και της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Με την διαβεβαίωση της ιδιαίτερης εκτίμησης μου προς όλους σας.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις