Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κάτω από τα 60 δολάρια, το αργό πετρέλαιο

Κάτω από τα 60 δολάρια, το αργό πετρέλαιο

Συνεχιζόμενη διολίσθηση της τιμής

Διαστάσεις προσλαμβάνει η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου, η πτώση της οποίας ξεπερνά το 8% από την αρχή της εβδομάδας. Η πτώση αυτή έχει πλέον αντίκτυπο και στις ενεργειακές μετοχές, όπως και στα νομίσματα των χωρών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Την Παρασκευή στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent υποχώρησε στα 63 δολάρια το βαρέλι, σε νέα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμιση ετών. Στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Πέμπτης η τιμή του αργού είχε υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009.

Οι εξελίξεις άρχισαν να πλήττουν τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου αλλά και τα νομίσματα των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών. Όχι, βεβαίως, το ρούβλι, που έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας του το τελευταίο εξάμηνο λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των κυρώσεων της Δύσης λόγω του ουκρανικού, αλλά και το καναδικό δολάριο για παράδειγμα, το οποίο υποχώρησε στα τελευταία επίπεδα των τελευταίων πεντέμιση χρόνων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι αναλυτές διαπιστώνουν μια φυγή των επενδυτών από τις αγορές κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων, κυρίως του γερμανικού (η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της γερμανικής κυβέρνησης υποχώρησε την Παρασκευή στο επίπεδο-ρεκόρ του 0,646%, σ' αυτό όμως συμβάλλει και η νέα ελληνική κρίση).

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στα ασφαλή καταφύγια δεν περιλαμβάνεται πλέον ο χρυσός, η τιμή του οποίου υποχωρούσε το μεσημέρι της Παρασκευής κατά 0,7% στα 1.219,50 δολάρια η ουγκιά. Και οι προθεσμιακές αγορές του πετρελαίου θεωρούνταν, βέβαια, «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές - και προνομιακό πεδίο χρηματιστηριακού τζόγου ασφαλώς. Αυτές ήταν όμως άλλες εποχές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά