Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Σπήλιος και τα "κορίτσια" του- Ο Πατρινός οπερατέρ που βρίσκει τις "καλλονές" του στα σκουπίδια και τις κάνει στολίδια- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ο Σπήλιος και τα "κορίτσια" το...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Διαθέτει τα πιο παλιά αυτοκίνητα στην Πάτρα

Όταν συναντάς τον Σπήλιο, αμέσως καταλαβαίνεις ότι έχει μέσα του ένα ...ζιζάνιο, που δεν τον αφήνει σε ησυχία. Από τότε που κάναμε ρεπορτάζ μαζί στους δρόμους, στα πρώτα τηλεοπτικά βήματα της Πάτρας, εγώ ως ρεπόρτερ και αυτός σαν οπερατέρ, μέχρι και σήμερα που έγινε πατέρας δύο παιδιών στο πλευρό της δημοσιογράφου Μαρίας Σιορώκου, έρωτας που κρατάει από τότε, παραμένει ένας χαμογελαστός και μονίμως ενθουσιώδης τύπος, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να σκαρώσει κάτι. Με το μυαλό ή με τα ...χέρια του.

Υπάρχει όμως ένα χόμπυ, που τα θέλει και τα δυο μαζί και σε αυτό ο Σπήλιος κάνει κυριολεκτικά θαύματα, προσφέροντας στον εαυτό του την ικανοποίηση που μπορεί να  νιώθει ένας άνθρωπος όταν παίρνει ένα σκουπίδι και το κάνει στολίδι.

Ένα στολίδι σε τέσσερις τροχούς πάνω στους οποίους κινείται ένα κομμάτι της ιστορίας του αυτοκινήτου και το οποίο κάνει τους Πατρινούς να γυρίζουν το κεφάλι τους και να κοιτάζουν έκπληκτοι  όταν περνάει δίπλα τους μια προπολεμική λιμουζίνα,  έτοιμη να καταπιεί χιλιόμετρα στους δρόμους της Πάτρας του 2014.

Ο οπερατέρ, εξακολουθεί να σκαρώνει ρεπορτάζ όπως και τότε. Στο μεταξύ όμως, έχει αποκτήσει έξι υπέροχα αυτοκίνητα- αντίκες, τα οποία παρέλαβε ερείπια παρατημένα στο πουθενά της λήθης, νικημένα από το χρόνο, και τα οποία έφτιαξε με τα χέρια του μεταμορφώνοντάς τα σε σύγχρονες γόησσες με τη δική τους ξεχωριστή ...προσωπικότητα δίπλα στις οποίες τύφλα να΄χουν τα χλιδάτα  αποκτήματα των ημερών της μαζικής παραγωγής εκατομμυρίων  αντιγράφων.

Το μικρόβιο, το είχε από μικρός.  Όταν έβλεπε παλιό αμάξι,  δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω του.

Στην άκρη του μυαλού του είχε μπει η ιδέα, αλλά η αφορμή τον περίμενε το 2005 εγκαταλελειμμένη  έξω από ένα στάβλο με αγελάδες, σκεπασμένη με άχυρα  σε άθλια κατάσταση.

Ήταν μια παρατημένη καλλονή του 1939. Μια Mercedes.

O Σπήλιος Λαλιώτης, πήρε το αυτοκίνητο και το μετέφερε μέχρι το σπίτι της μάνας του η οποία όταν το είδε του είπε: «αυτό, αυτοκίνητο δεν γίνεται. Πάρτο και πεταξέ το».

Δεν την άκουσε. Έβαλε το αμάξι στο γκαράζ, το ξήλωσε και άρχισε να το φτιάχνει από την αρχή βίδα τη βίδα.

Τον πήρε τρία χρόνια να του ξαναδώσει ζωή, αναζητώντας ανταλλακτικά σε όλο τον κόσμο. Την πρώτη βόλτα τη χάρισε στη μάνα του. "Έτσι για να της δείξω ότι γίνεται αυτοκίνητο".

Σήμερα η ...ωραία του 1939, είναι η αγαπημένη του. Kαι είναι αγνώριστη- Δείτε τις φωτογραφίες με την...πορεία της και θα καταλάβετε τι εννοώ.

 

Όπως μου λέει ο ίδιος, ήταν να μην γίνει η αρχή. Ακολούθησαν  άλλα πέντε αυτοκίνητα. Είτε  τα βρήκε εγκαταλελειμμένα όπως το πρώτο, είτε του τα έδωσαν, είτε τα αγόρασε ερείπια.

Δύο κατηγορίες ιδιοκτητών υπάρχουν. Αυτοί που δεν ξέρουν την αξία τους και αυτοί που δεν έχουν χρήματα για να τα φτιάξουν, καθώς το σπορ είναι πολυδάπανο.

Εκτός αν το μετριάζεις το πράγμα με καλούς φίλους που σε βοηθάνε. Ο Σπήλιος διαθέτει αρκετούς.

Εκτός και αν πιάνουν τα χέρια σου. Τα δικά του πιάνουν.

«Με αυτό το χόμπυ, έμαθα σιγά σιγά την τέχνη του φανοποιού. Έχω ένα ολόκληρο ιδιωτικό φανοποιείο στο σπίτι της μάνας μου. Και μετά διαβάζοντας και  βιβλία και μέσω ίντερνετ και έχοντας επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερους που γνωρίζουν, κατάφερα να έχω τέσσερα τέτοια αυτοκίνητα στο δρόμο και δύο υπό κατασκευή» μου λέει.

Αυτοκίνητα που «μπορείς να τα πάρεις και να πάς όπου θέλεις»  συμπληρώνει ο Σπήλιος ο οποίος είναι πλέον αντιπρόεδρος της Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου Πάτρας και παρκάρει τις καλλονές του σε γκαράζ  σε Μποζαϊτικα, Βραχνέικα και Ρίο, με την... συνδρομή συγγενών και φίλων.

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Ο γνωστός σε όλους  Γιώργος Τζαβέλλας σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός, δημιουργός των περίφημων «Η κάλπικη Λίρα», "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Το σοφεράκι" κ.α, δεν θα μπορούσε βεβαίως  ποτέ να φανταστεί ότι το αμάξι του θα το οδηγούσε χρόνια μετά ένα άλλο ...σοφεράκι ονόματι Σπήλιος Λαλιώτης, και θα του έδινε ξανά ζωή.

«Το αγόρασα από τον εγγονό του σε άθλια κατάσταση. Το είχε μέσα σε ένα γκαράζ. Το ξεκίνησα το 2012 και το έφτιαξα μέσα σε ένα χρόνο περίπου»

Αυτό είναι ένα ακόμη καμάρι του. Δείτε λοιπόν το Mercedes του 1949 του Γιώργου Τζαβέλλα.

ΤΟ TΑΞΙ TOY 1934 ΘΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ...ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ

Στην κατοχή του Πατρινού οπερατέρ και ένα απίθανο ταξί της Πάτρας, Ford του 1934. Βρέθηκε τη δεκαετία του ‘ 90  μέσα στο ποτάμι του Γλαύκου θαμμένο στη λάσπη. Το έβγαλαν με μπουλντόζχα και γερανό από το  ποτάμι, σε άθλια κατάσταση.

Το πήρε και το έκανε αγνώριστο. Δείτε το.

Αυτό τον καιρό φτιάχνει μια Mercedes κάμπριο του 1950. Την βρήκε σε μια μάντρα με υλικά οικοδομών.  "Θέλει υπομονή αυτή η δουλειά. Σιγά- σιγά" μου λέει, ενώ μου κάνει αναφορά σε μια επίσης Mercedes (έχει κόλλημα μαζί τους) μοντέλο 230 του 1967, την οποία την πήρε από τα Καλάβρυτα, λίγο πριν ο ιδιοκτήτης της, της κόψει τον ουρανό για να βάλει μέσα χώμα και  να φυτέψει λουλούδια!

Ο Σπήλιος λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και  σε μουσεία αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο, Αγγλία Βέλγιο, Γερμανία.... Δαβάζει συνεχώς βιβλία για ανταλλακτικά και καταλόγους για συναρμολόγηση.

Παίρνει μέρος σε παζάρια ανταλλακτικών για αντίκες στη Γερμανία, στην πόλη Μάνχαιν και διατηρεί δικό του πάγκο, όπου πουλάει και αγοράζει ανταλλακτικά ενώ κάνει και πολλές ενδιαφέρουσες γνωριμίες.

Στην Πάτρα μέλη της Λέσχης είναι περί τα 40 άτομα. Ο Σπήλιος έχει τα πιο παλιά αυτοκίνητα από όλους στην Πάτρα.

"Όταν τα κυκλοφορώ στην Πάτρα, ο κόσμος γυρίζει και  τα κοιτάζει. Έχει τύχει να σηκωθούν από καφετέρια και να χειροκροτάνε" μου λέει, ενώ στη Σαντορίνη το πρώτο του αμάξι  έκλεψε τις εντυπώσεις και τα φλας.

Και έπεται συνέχεια.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight