Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οι ...φυλές της πλαζ στην Πάτρα: Ένας απίθανος "χρωματιστός" μικρόκοσμος δίπλα στην γκρίζα πόλη- Τι και ποιούς συναντά κανείς κάθε πρωί;- ΦΩΤΟ

Οι ...φυλές της πλαζ στην Πάτρα: Ένας απ...

Η πλαζ των ...πρωταθλητών της καθημερινότητας

Yπάρχει ένα μέρος στην Πάτρα που χειμώνα καλοκαίρι, έχει το δικό του...Θεό. Έναν Θεό που ...ευλογεί, αθλητές, ερασιτέχνες αθλητές, ψαράδες, αργόσχολους, συνταξιούχους που θέλουν να κρατιούνται σε φόρμα, εργαζόμενους απογευματινές ώρες, νοικοκυρές, νεαρές καλλονές, ρεμβάζοντες, κάποιους που κλέβουν μια ώρα από το γραφείο για να πάρει το κεφάλι τους αέρα, καταθλιπτικούς που περπατούν στη φύση μετά την συμβουλή ψυχολόγου, καρδιοπαθείς που ο γιατρός τους συνέστησε "περπάτημα οπωσδήποτε μια ώρα την ημέρα", φιλόζωους που πάνε βολτα το σκυλάκι, ακόμη και κολυμβητές που δεν καταλαβαίνουν από κρύο παρά το γεγονός ότι το θεμόμετρο έχει πέσει στα πολύ χαμηλά του.

Η πλαζ της Πάτρας από το ύψος της Κανελλοπούλου μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΕΟΤ, είναι κάθε πρωί ένας μικρόσκοσμος εντελώς  ξεκομμένος απο την ροή της υπόλοιπης πόλης, τείνει δε να εξελιχθεί σε έναν φιλικό ...όμιλο, όπου ο ένας γνωρίζει τον άλλο και περνώντας λέει και ένα "γεια".

Δεν ξέρω άν έκανε κάτι άλλο άξιο λόγου επί της θητείας του ο Ανδρέας Φούρας αλλά αυτό σίγουρα είναι κάτι που άξιζε τον κόπο, γεγονός  που φάνηκε περισσότερο όταν άρχισε να χτυπάει δυνατά την πόρτα της Πάτρας η κρίση και το "δωρεάν" μιας απόδρασης τόσο κοντά, σε ένα περιβάλλον τόσο όμορφο, έγινε παρηγοριά και ανάσα για όλους.

Βεβαίως ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο ήταν ο Φάνης Τσιμιγκάτος, αυτός ο επίμονος δρομέας που έκανε την πλαζ και το δασάκι της, την μεγάλη ... αυλή όλων των Πατρινών που θέλουν να αναπνεύσουν οξυγόνο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια αυλή για τους...πρωταγωνιστές της καθημερινότητας.

Η πλαζ έχει κατ΄ αρχάς τη δική της πρωταθλήτρια, την πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου της Αθήνας,  Σοφία Ρήγα η οποία έκοψε πολλά...χιλιόμετρα πέρα δώθε στον παραλιακό δρόμο και το δασάκι για να μπορέσει να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί.  Δείτε το ρεπορτάζ και θα καταλάβετε.

Πάτρα: Το κορίτσι που έτρεχε κάθε πρωί στην πλαζ, είναι η μεγάλη νικήτρια του Μαραθωνίου!- Η Σοφία Ρήγα, από την Κέρτεζη, μιλάει στο thebest.gr

H πλαζ έχει και τους επαγγελματίες αθλητές αλλά και  τους ερασιτέχνες της. Τους εν ενεργεία και τους... εν αποστρατεία.

Έχει όμως και τους ...μονιμάδες της, που θα τους βρεις εκεί κάθε πρωί βρέξει χιονίσει, χειμώνα καλοκαίρι.

Δύο εξ αυτών είναι άνθρωποι του Τύπου.

Ο ένας είναι ο δημοσιογράφος Άγγελος Κωνσταντίνου πού αφήνει πολλά χιλιόμετρα πίσω του κάθε πρωί τρέχοντας  και ο οποίος τιμά και τα όργανα γυμναστικής τόσο της πλαζ, όσο και της γειτονικής  Ηρώων Πολυτεχνείου, όπως θα δέιτε και στις σχετικές φωτιογραφίες.

Το κάνει χρόνια και όπως μου λέει, δεν το αλλάζει με τίποτα.

Στους ... μονιμάδες και ο γνωστός συνταξιούχος Τυπογράφος Γιώργος Μόσχος ο οποίος εσχάτως ταράζει τα νερά με το istologio του και ο οποίος κάνει εμφάνιση μέσα στον ντάλα Δεκέμβρη στην πλαζ με το κοντό σορτσάκι και το αμάνικο μπλουζάκι (σήμερα τον είδα και μου κόπηκε η ανάσα), αφήνοντας άπαντες ξερούς.  Συν τοις άλλοις είναι και δρομέας Υγείας. Για αυτόν η πλαζ, είναι σαν το ...σπίτι του. Αλλά για την γυναίκα του την Φωτεινή, η οποία κάνει μπάνιο σχεδόν καθημερινά,  στην καρδιά του χειμώνα. Και οι δύο είναι χειμερινοί κολυμβητές.

Mόνιμοι θαμώνες της πλαζ και οι Νίκος Γεωργίου, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας, Παναγιώτης Τζουραμάνης γνωστός και ως το «γερό πόδι», οι Ανδρέας Κουκούτσης, Φάνης Ξάνθης και Σπύρος Δημόπουλος, Κανελλόπουλος Δημήτρης, Μεντζελόπουλος Παναγιώτης, Καραδήμας Παναγιώτης, Γιαννακάκης Κωνσταντίνος, Μαζαράκης Ανδρέας (Καρδιολόγος) Βούτσιας Σπ., Παπαγεωργίου Κυρ., Γεωργίου Νίκος, Κούτσης Ανδρ.,  Νικ. Καραδήμας κ.α.

Οι ψαράδες, είναι από μόνοι τους μια κατηγορία. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από την πλαζ και να μην δεις τουλάχιστον πέντε σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη ενώ σε περιόδους που το...τραβάει ο καιρός γίνεται κυριολεκτικα του...ψαρά, όπως τον περασμένο Οκτώβρη που διοργανώθηκε από το  Lucky Fishing και το Sport Fishing Club ο  1ος αγώνας ψαρέματος στην Πάτρα.

Οι γυναίκες δίνουν τελευταία δυναμικό «παρών» στην υπόθεση...καλάμι.

 

Στα όργανα γυμναστικής της πλαζ συναντά κανείς ακόμη και γκρουπ γυναικών η μικτά, που κάνουν οργανωμένα γυμναστική στη φύση.

Kαι φυσικά,  οι μαθητές. Χθες το πρωί το  δασάκι της πλαζ γέμισε παιδικές και νεανικές φωνές στο διασχολικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στο  οποίο συμμετείχαν μαθητές Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών της Πάτρας.

Δείτε φωτό από την  …απόβαση των μαθητών  και των καθηγητών τους.

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight