Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

100 μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο- Τι είδε ο Κώστας Σπαρτινός;

100 μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο-    Τι ...

“Η δημοτική αρχή έρχεται αντιμέτωπη με το δαίμονα της «διαχείρισης» που τόσο εκκωφαντικά κατάγγελλε”

Ο Κώστας Σπαρτινός, κλείνει 100 ημέρες  μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας,  ως επικεφαλής   της ΡΑΠ. Σαν νέα «είσοδος» στο συμβούλιο,  έχει και τη καθαρή ματιά κάποιου που παρατηρεί χωρίς... εθισμούς το  ανώτερο όργανο που συνεδριάζει για τα της πόλης, άρα μπορεί να περιγράψει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις  παθογένειεες και τις προοπτικές του.

Σαν εκπρόσωπος μιας παράταξης μάλιστα που στήριξε ανοικτά τον Κώστα Πελετίδη στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών, προσδίδει ενδιαφέρον στον τρόπο με τον οποίο  σχολιάζει τον μέχρι τώρα βίο, της νέας δημοτικής αρχής της Πάτρας.

Και σαν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πολιτικού χώρου ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις οδεύει ολοταχώς για την κυβέρνηση, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον  οποίο βλέπει την Αυτοδιοίκηση αλλά και την πόλη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση των πολιτών, δεν είναι σήμερα μια απλά διαφορετική  πολιτική επιλογή. Είναι η μόνη ρεαλιστική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική απάντηση, ακόμα και για  πολίτες που δεν είχαν ποτέ ιδεολογική συγγένεια μαζί του» λέει, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Γεγονότα και στην Γιώτα Κοντογεωργοπούλου.

Όσο για τη δημοτική αρχή; «Τώρα έρχεται αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα και από τη λύση τους θα κριθεί.  Έρχεται αντιμέτωπη με το δαίμονα της «διαχείρισης» που τόσο εκκωφαντικά κατάγγελλε. Τώρα βέβαια αναγκάζεται να εγκαταλείπει βαρύγδουπες εξαγγελίες του παρελθόντος» λέει.

"Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να  διαμορφώσουμε μια συνολική  εικόνα για τη νέα δημοτική αρχή. Τώρα αρχίζει να αναμετριέται με τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και των δημοτών της. Μέχρι τώρα, θεωρητικολογούσε γενικόλογα.  Τώρα έρχεται αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα και από τη λύση τους θα κριθεί.  Έρχεται αντιμέτωπη με το δαίμονα της «διαχείρισης» που τόσο εκκωφαντικά κατάγγελλε. Τώρα βέβαια αναγκάζεται να εγκαταλείπει βαρύγδουπες εξαγγελίες του παρελθόντος. Πράγμα  που μερικές φορές οδηγεί το δήμαρχο και τα στελέχη της πλειοψηφίας,  να υιοθετούν την τακτική  να εκφωνούν μακρόσυρτους κομματικούς λόγους για να θολώνουν τα νερά.

Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο κ. Πελετίδης έχουν μια μεγάλη ευκαιρία: διαδέχονται δημοτικές αρχές που για πολλές θητείες, είτε δεν τα κατάφεραν παρά τις αγαθές προθέσεις τους, είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να αναμετρηθούν με τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε, έχει τη δυνατότητα να δείξει τη διαφορά. Θα τα καταφέρει; Θα λειτουργήσει ως δημοτική αρχή που την εμπιστεύτηκε το 63% των δημοτών ή θα εγκλωβιστεί σε κομματικές πρακτικές και σκοπιμότητες; Θα ανοιχτεί σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να συμβάλουν σε μια προσπάθεια ριζικής αλλαγής στα δημοτικά πράγματα;

Οι απαντήσεις δεν είναι ακόμα δεδομένες."

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΠ

"Έχουμε δηλώσει από την αρχή,  ότι η  στάση της ΡΑΠ απέναντι στη δημοτική αρχή,  δεν είναι προκατασκευασμένη. Τοποθετούμαστε κάθε φορά με βάση το συμφέρον της πόλης και των πολιτών της που σήμερα – οι περισσότεροι από αυτούς – βιώνουν δραματικές συνθήκες ζωής. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τακτική του κ. Πελετίδη και της παράταξής του όσο ήταν στην μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν ολοκληρωτικά μηδενιστική.

Μπορούμε να κάνουμε, αν χρειαστεί, δριμύτατη κριτική. Αυτή όμως θα είναι σύμφωνη με τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές μας θέσεις και δικαιολογημένη για τις συνειδήσεις των συνδημοτών μας."

ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΙΤΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Να αρχίσουμε από τα θετικά. Και οι 10 παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τις εκπροσωπήσεις που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» (που είναι σαφέστατα  αντιδημοκρατικό και  παράλογο) και γι΄ αυτές που αφορούν διοικήσεις δημοτικών νομικών προσώπων κ.ά. με τρόπο πολύ ικανοποιητικό. Ήταν μια καλή αρχή ελάχιστης συνεννόησης, σε θέματα που δεν πρέπει να γίνονται αιτίες ανώφελων προστριβών.

Η ΡΑΠ-ΠΑΤΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν από την πλευρά της για να εκπροσωπηθούν και οι μικρότερες παρατάξεις. Θετική ήταν και η στάση της δημοτικής αρχής.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει υποχρεωτικά συγκλίσεις σε θέματα ουσίας, με  παρατάξεις που εκπροσωπούν διαφορετικά ή και αντίπαλα πολιτικά και αυτοδιοικητικά σχέδια.

Οι παθογένειες της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, έρχονται εν μέρει από το παρελθόν. Χρειάζεται βελτίωση του Κανονισμού λειτουργίας του. Επίσης, απαιτείται  καλύτερη προετοιμασία των μεγάλων θεμάτων της  πόλης, πιο έγκαιρη ενημέρωση όλων των παρατάξεων από τη δημοτική αρχή, η εκ των προτέρων διερεύνηση συγκλίσεων, ώστε να διευκολύνεται η ουσιαστικότερη  και βαθύτερη συζήτηση στις συνεδριάσεις. Ο κ. Δήμαρχος είχε υποσχεθεί κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει να το εφαρμόζει.

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στα "Γεγονότα"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις