Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παράταξη Δημαρά: Μείωση εισπράξεων στη ΔΕΥΑΠ κατά 1 εκ € το χρόνο χωρίς κανένα πολιτικό σκεπτικό

Παράταξη Δημαρά: Μείωση εισπράξεων στη Δ...

"Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κοινωνικό τιμολόγιο και οι κοινωνικές ομάδες που ψηφίσαμε για τα δημοτικά τέλη να μην εφαρμοστούν και στη ΔΕΥΑΠ"

Γιατί δεν ψήφισε υπέρ των  τελών ύδρευσης και αποχέτευσης εξηγεί με ακοίνωσή της η παράταξη "Τώρα για την Πάτρα" του Γιάννη Δημαρά.

Αναφέρει συγκεκριμένα: Στη προηγούμενη θητεία ως Δημοτική Αρχή κάναμε σοβαρές προσπάθειες για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΠ την οποία παραλάβαμε με αρνητικά αποτελέσματα και την παραδώσαμε με θετικό σημαντικό απόθεμα. Πάρθηκαν σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις που συνέβαλαν στην εξυγίανση της Δημοτικής επιχείρησης

Οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν στους εξής άξονες:

  • Η ΔΕΥΑΠ είναι ένας τεχνικός οργανισμός του Δήμου και όχι ένα ανεξάρτητο κατάστημα η επιχείρηση η πολιτικό όργανο.  Οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο να έχει και την ευθύνη λειτουργίας της.
  • Η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της πόλης μας είναι αρμοδιότητα του Δήμου και το Δημοτικό συμβούλιο μεταφέρει μέρος αυτής της αρμοδιότητας στη ΔΕΥΑΠ. Η ΔΕΥΑΠ με αυτή τη λογική επιβάλλει δημόσια φορολογία που σκοπό έχει την ορθή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της πόλης σύμφωνα με  τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ΔΕΥΑΠ τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να έχει κέρδη. Επιβάλλεται να έχει θετικά ετήσια αποτελέσματα έτσι ώστε συνεχώς να κάνει επενδύσεις στη κατεύθυνση της ορθής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, στην ποιότητα και επάρκεια  των παρεχόμενων υπηρεσιών, και την υγιεινή διαβίωση των κατοίκων. Η ΔΕΥΑΠ επιβάλλει δημοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης σύμφωνα με την κατανάλωση νερού, δεν πουλάει νερό.

 

Με βάση τα παραπάνω προχωρήσαμε σε

  • Δραστικές αλλαγές στη εσωτερική διαχείριση, μηχανοργάνωση έτσι ώστε  να απελευθερωθεί το συνεχώς μειούμενο  προσωπικό και να χρησιμοποιηθεί στις πραγματικές ανάγκες..
  • Θέσπιση του κοινωνικού τιμολογίου που είχε πανελλαδική εφαρμογή.
  • Συνεχής πίεση για είσπραξη των μεγάλων οφειλών  του Δημοσίου αλλά και των ιδιωτών και συγχρόνως  θέσπιση μεγάλης διάρκειας εξόφλησης οφειλών των μικροκαταναλωτών που είχαν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών νερού έτσι ώστε να μην κόβουμε το νερό στους κατοίκους που είχαν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, την εκκλησία, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις.

 

Στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για την Τιμολογιακή πολιτική προτείνεται οριζόντια μείωση στην  καποδιστριακή Πάτρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μείωση εισπράξεων στη ΔΕΥΑΠ κατά 1 εκ € το χρόνο. Παρόλα αυτά φαίνεται να απουσιάζει κάποιο πολιτικό σκεπτικό για την απόδοση αυτού του ποσού πίσω στους πολίτες.

 

Ο τρόπος που προτείνει η Δημοτική αρχή επιφέρει πολύ μικρή μείωση στο λογαριασμό των πολιτών (περίπου 3€ το δίμηνο). Θεωρούμε  ότι αυτή η μείωση εσόδων της ΔΕΥΑΠ για να έχει πραγματικά αποτέλεσμα θα πρέπει να κατευθυνθεί όχι οριζόντια αλλά στοχευμένα στις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη. Είναι πραγματικά μικρή αυτή η μείωση για την τσέπη ενός καταναλωτή που μπορεί να πληρώνει το νερό. Αντίθετα θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η στοχευμένη πολιτική μεγάλων μειώσεων ή σε ορισμένες περιπτώσεις και η δωρεάν παροχή νερού σε αυτόν που έχει πραγματική οικονομική ανάγκη.

 

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κοινωνικό τιμολόγιο και οι κοινωνικές ομάδες που ψηφίσαμε για τα δημοτικά τέλη να μην εφαρμοστούν και στη ΔΕΥΑΠ?

Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρές ανισότητες στα τιμολόγια των πρώην καποδιστριακών Δήμων. Στα δημοτικά τέλη ψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής αρχής για την άρση αυτών των ανισοτήτων. Στη αντίστοιχη πρόταση για την ΔΕΥΑΠ γιατί δεν υπάρχει καμία τέτοια προσέγγιση; Πέρσι καταθέσαμε μια πρόταση εξορθολογισμού των τελών ύδρευσης αποχέτευσης χωρίζοντας τις περιοχές του Δήμου ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ψηφίσαμε καταρχήν μειώσεις σε περιοχές που υπήρχαν αδικίες. Γιατί δεν εφαρμόζεται και κάτι αντίστοιχο τώρα και στην ύδρευση?

 

Για τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να αποσύρει την εισήγησή της και να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση με διορθωμένη εισήγηση.

 

Τέλος η Δημοτική Αρχή οφείλει πολύ σύντομα να φέρει προς συζήτηση 3 θέματα τα οποία αποτελούν βασικά πολιτικά ζητήματα και αφορούν άμεσα την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ

 

  1. Τρόπος αντιμετώπισης της φορολόγησης της ΔΕΥΑΠ. Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο να φορολογηθεί  έμμεσα ο πολίτης για το νερό. Η φορολογία δε του νερού δεν επιφέρει μόνο την άμεση αύξηση των τιμολογίων του νερού αλλά οδηγεί στον ανταγωνισμό και τη ιδιωτικοποίηση. Διότι φορολογία επιβάλλεται για λόγους ελεύθερου ανταγωνισμού. Ρωτάμε αν την διαχείριση των δικτύων νερού την είχε ο Δήμος θα υπήρχε ζήτημα φορολόγησης; Το θέμα λοιπόν είναι επείγον και πρέπει άμεσα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί η πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος.
  2. Τιμολόγηση της ΔΕΗ. Πρέπει να κατευθυνθούμε στη διεκδίκηση ειδικού χαμηλού τιμολογίου της ΔΕΗ για την ύδρευση και αποχέτευση για όλες τις ΔΕΥΑ με σκοπό την μείωση των τιμολογίων του νερού προς τους πολίτες.
  3. Τα αρδευτικά Δίκτυα να μεταφερθούν στη ΔΕΥΑΠ. Έτσι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική η διαχείρισή τους αφού το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΠ είναι υψηλής εξειδικευμένης  κατάρτισης και με εμπειρία."

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις