Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πέρασε κατά πλειοψηφία η εισήγηση για τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης- Αποκλίσεις μέσα στις παρατάξεις

Πάτρα: Πέρασε κατά πλειοψηφία η εισήγηση...

Εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα στο Δημοτικό Συμβούλιο

18.45 Ο καθένας και η γραμμή του στις δημοτικές παρατάξεις για τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία πέρασαν πριν από λίγο κατά πλειοψηφία. Έχουμε λοιπόν και λεμε. Ψήφισαν  ως εξής: Φίλιας αποχή (εκπροσωπώντας την παράταξη), Μπακαλάρος αποχή, Γκοτσόπουλος όχι, Νικολάου όχι, Ξυλιάς όχι, Οικονομόπουλος λευκό, Παναγιωτόπουλος λευκό,  Μπίρμπα λευκό (οι υπόλοιποι της παράταξης όλοι ναι). Όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι  ψηφίσανε "ναι" και η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

16.40 Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Πρώτο θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση είναι τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΠ.

Προβλέπεται μείωση κατά 40% και για τις κλίμακες  1 έως και 4 επί των τιμών που ισχύουν για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος, για τις περιοχές του Δ.Δ. Σαραβαλίου και αύξηση στις κλίμακες  τιμολόγησης 5-8 (για μεγάλες καταναλώσεις)  δηλ. από 134 κ.μ. /τετράμηνο, στις περιοχές των Δήμων  Ρίου, Παραλίας, Μεσσάτιδος και Βραχνείκων προ «Καλλικράτη» κατά 10%  στην κλίμακα 5 και κατά 40% στις κλίμακες 6 έως 8, προτείνεται για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ.

Η  εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα προς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:.

"Κύριοι,

Η Τιμολογιακή Πολιτική διαμορφώνεται σύμφωνα με τους κανόνες και περιορισμούς της Νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ. Στους περιορισμούς  περιλαμβάνεται η υποχρέωση  ότι τα έσοδα Υδρευσης και Αποχέτευσης  να καλύπτουν  το σύνολο  των λειτουργικών δαπανών της Επιχείρησης δηλ. δαπάνες προσωπικού, λειτουργίας και συντήρησης  των δικτύων, απόσβεσης παλιών εγκαταστάσεων και τοκοχρεολυσίων  συναφθέντων δανείων.

Επίσης προβλέπεται ότι τα  έσοδα πρέπει να υπερβαίνουν  το σύνολο των λειτουργικών δαπανών ώστε να δημιουργείται αποθεματικό το οποίο θα χρησιμοποιείται για  την κατασκευή έργων.

Με βάση  τα παραπάνω που αντικειμενικά βάζουν περιορισμούς που προκύπτουν  από την ασκούμενη αντιλαϊκή  πολιτική,  και που ουσιαστικά έχει μετατρέψει  το νερό  σε εμπόρευμα  καταλήξαμε σαν διοίκηση  στην Τιμολογιακή Πολιτική του 2015.

Δεδομένου του Δημόσιου χαρακτήρα  της η ΔΕΥΑΠ  πρέπει να παρέχει  άφθονο και  άριστης ποιότητας νερό στους πολίτες, σε προσιτή τιμή και να επενδύει  στην κατασκευή έργων  ύδρευσης, αποχέτευσης  λυμάτων και ομβρίων  υδάτων. Εργα μεγάλης  έκτασης και κόστους δεν είναι δυνατόν  να κατασκευαστούν μόνο από το αποθεματικό της ΔΕΥΑΠ και γι’αυτό  διεκδικούμε την χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Εργα που κατά προτεραιότητα  έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση είναι:

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

  1. Εργα αποχέτευσης λυμάτων υποζωνών α2.2 και α2.3 (περιοχή Παραλίας Προαστείου-Μποζαϊτικων).
  2. Βασικά έργα αποχέτευσης υποζώνης α3β (Εξω Αγυιά)
  3. Βασικά έργα αποχέτευσης  λυμάτων παραλιακών υποζωνών  α6 και α7 πόλεως Πατρών και συναφείς εργασίες (Αγ. Ανδρέα-Γλαύκο από σιδηροδρομική γραμμή και κάτω)
  4. Αποχέτευση λυμάτων Ακταίου.
  5. Λειτουργικές  επεμβάσεις στο δίκτυο Αποχέτευσης.
  6. Βασικά  έργα αποχέτευσης υποζώνης α2.5 (Περιοχή Αγίου Παντελεήμονα  Αυστραλίας)
  7. Υποστηρικτικές μελέτες.

ΥΔΡΕΥΣΗ

  1. Κατασκευή δεξαμενής καθαρού νερού στις ΕΕΚΝ στην περιοχή Ρηγανόκαμπου.
  2. Επέκταση ΕΕΚΝ.
  3. Αντικατάσταση δικτύου νοτιαονατολικής Πάτρας (2014).
  4. Αντικατάσταση  δικτύου ύδρευσης Ρίου, Ακταίου, Αγ.Βασιλείου.
  5. Υδρόμετρα ΑΜR με εφαρμογή AMΙ.
  6. Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων διαχείρισης  του δικτύου ύδρευσης.

 

 

Με την τιμολογιακή πολιτική  προσπαθούμε και εξαντλούμε ότι περιθώρια έχουμε για να πάρει μια ανάσα και να μειωθεί η τιμή του νερού στο μεγαλύτερο  κομμάτι του Δήμου, επίσης να υπάρχει δίκαιη κατανομή του κόστους και να δημιουργούνται  κίνητρα για οικονομία στο νερό.

Επί πλέον  για την διαμόρφωση της προτεινόμενης τιμολογιακής πολιτικής ελήφθησαν υπόψιν:

 

-         Η δυσμενής κοινωνική-οικονομική κατάσταση  η οποία έχει άμεση επίπτωση στις οικονομικές δυνατότητες  των δημοτών αλλά και η πιθανή μείωση  των εσόδων της ΔΕΥΑΠ, λόγω μείωσης της κατανάλωσης, της δραστικής μείωσης  των νέων συνδέσεων αλλά και της μεγάλης αύξησης  των διακανονισμών των τελών.

-         Τα προβλεπόμενα  στα άρθρα 25 και 26  του Ν.1069/80.

-         Οι επισημάνσεις  τα έκθεσης των Ορκωτών Λογιστών.

-         Τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο 16 /19-8-2010 του Υπουργείου Εσωτερικών περί «Υπολογισμού χρεώσεων ύδρευσης»

-         Τα προβλεπόμενα στο Ν.3852/2010.

-         Τα προβλεπόμενα στο Ν.4071/2012

Τέλος θα θέλαμε να γνωρίζατε ότι η προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική θα μπορούσε να είχε σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης  των λαϊκών στρωμάτων εάν εκτός από αυτά που αναφέραμε παραπάνω δεν είχαμε επιπλέον επιβάρυνση με ΦΠΑ στην παρεχόμενη αξία του νερού και την αύξηση των λειτουργικών δαπανών λόγω της συγκεκριμένης  τιμολογιακής πολιτικής  που ακολουθεί η ΔΕΗ για τις ΔΕΥΑ κατατάσσοντας  τις καταναλώσεις της ΔΕΥΑ στο οικιακό τιμολόγιο και όχι στο βιομηχανικό που όπως γνωρίζετε ακόμα και δωρεά παρέχεται  στις βιομηχανίες.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι  το κόστος για τη ΔΕΗ να αποτελεί το 25% των λειτουργικών εξόδων.

Επί πλέον  από το 2014 η συγκυβέρνηση επιβάλλει  φορολογία στα θετικά αποτέλεσματα των ΔΕΥΑ 26%  ενώ μέχρι τις 31-12-2013 αυτή η φορολογία δεν προβλεπονταν διότι τα  κέρδη  των ΔΕΥΑ αποτελούν αποθεματικό της Επιχείρησης και ανταποδοτικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των έργων.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι θέμα διεκδίκησης  του Δήμου η κατάργηση του ΦΠΑ στην αξία του νερού, της  φορολογίας του 26% και της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με το οικιακό τιμολόγιο.

 

Βασικά σημεία της τιμολογιακής πολιτικής αποτελούν:

  1. Η διατήρηση της τετράμηνης καταμέτρησης των ενδείξεων με έκδοση δίμηνων  έναντι λογαριασμών, οι οποίοι  θα συμψηφίζονται στον εκκαθαριστικό.

 

  1. Μείωση  των τιμολογίων  στην ενότητα  του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πατρέων.

 

 

 

 

Προς τούτο προτείνεται:

α) Η δημιουργία  νέας κλίμακας για καταναλώσεις από  21-40 κ.μ. στην περιοχή  του πρώην Καποδιστριακού  Δήμου Πατρέων  και μείωση κατά ποσοστό 25%  στις δυο πρώτες κλίμακες  τιμολόγησης  (0 και 1) στην περιοχή αυτή, στις οποίες υπάγονται και ωφείλονται 110.000 υδρόμετρα εκ των οποίων 72.000 υδρόμετρα καταναλώνουν έως 40 m3/τετράμηνο με αποτέλεσμα  τη μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ κατά 1.600.000,00€  που επιστρέφει ως όφελος στους Δημότες μας.

β) Αύξηση στις κλίμακες  τιμολόγησης 4-8  (για μεγάλες καταναλώσεις)  δηλ. από 94 κ.μ. και άνω κατά  40% στις οποίες  υπάγονται 10.000 υδρόμετρα.

γ) Μείωση  κατά 40%  (και για τις κλίμακες  1 έως και 4 επί των τιμών που ισχύουν  για τον πρώην Δήμο Μεσσάτιδος) για τις περιοχές  του Δ.Δ. Σαραβαλίου.

δ) Αύξηση στις κλίμακες  τιμολόγησης 5-8 (για μεγάλες καταναλώσεις)  δηλ. από 134 κ.μ. /τετράμηνο  για τις περιοχές  των Δήμων  Ρίου, Παραλίας, Μεσσάτιδος και Βραχνείκων προ «Καλλικράτη» κατά 10%  στην κλίμακα 5 και κατά 40% στις κλίμακες 6 έως 8.   Παραμένουν οι τιμές ως έχουν στις κλίμακες 1 έως 4.

 

  1. Η διεύρυνση   της βάσης των δικαιούχων  του ειδικού τιμολογίου για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων  και θέσπιση  εκπτώσεων  στις χρεώσεις  για τα βυτία λυμάτων και νερού για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Εχουν θεσπιστεί ειδικά τιμολόγια για : α) οικογένειες Πολυτέκνων-Τριτέκνων και Μονογονεικές οικογένειες, β) ΑΜΕΑ  και δικαιούχους  προνοιακών επιδομάτων, και γ) εγγεγραμμένους στην Τράπεζα Τροφίμων  του Δ.Πατρέων και στην δομή παροχής συσσιτίου του Δήμου Πατρέων.
  2. Μείωση  κατά 50% του τέλους  κατανάλωσης με ενιαία τιμή 0,2€/κ.μ. για φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς.
  3. Μείωση των τελών σύνδεσης  ύδρευσης και αποχέτευσης : α) για τις κατοικίες και για τις δυο πρώτες κλίμακες κατά 15% και τις υπόλοιπες 8%, β) για τους επαγγελματικούς χώρους  για όλες τις κλίμακες  κατά 8%, γ) για βιοτεχνικούς-βιομηχανικούς χώρους για όλες τις κλίμακες  κατά 5%.
  4. Η μείωση  της δαπάνης  σύνδεσης (διακλάδωση) για ύδρευση  και αποχέτευση κατά 10%.
  5. Η μείωση του τέλους επανασύνδεσης  κατά 33% ήτοι διαμόρφωσή του στα 12€
  6. Η μείωση  της συμμετοχής κατόπιν αιτήματος επίσπευσης  από 25% σε 10% για 100m δικτύου,  σε 15% για 150m και παραμένει 25% από 150m και μέχρι 250m.
  7. Στο πρόγραμμα της ΔΕΥΑΠ  περιλαμβάνονται  ενέργειες για την παροχή νερού σε πλατείες,  παιδικές χαρές,  και κέντρα συνοικιών με παράλληλη  μέριμνα  εξοικονόμισης νερού και  την τοποθέτηση  κρουνών  ελεγχόμενης  ροής. Αυτά τα μέτρα  θα ληφθούν και για τις βρύσες  των σχολείων.
  8. Θα υπάρξει μέριμνα  για την βελτίωση  της ποιότητας του νερού για τις περιοχές  που δεν τροφοδοτούνται από τα διυλιστήρια στο Ρηγανόκαμπο και Ταραμπούρα των οποίων το νερό είναι ελεγμένα άριστης ποιότητας.

 

Επισυνάπτεται η αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης τιμολογιακής πολιτικής  η οποία θα ισχύει μέχρι τροποποίησης  της ή ανάκλησής της με νεώτερη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις