Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πήραν τα Χριστούγεννα στα χέρια τους!- Στήνουν ένα μικρό απίθανο χωριό πάνω στην πλατεία - Όλη η γειτονιά εν δράσει- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Πήραν τα Χριστούγεννα στα χέρια τ...

Πέρυσι μας άφησαν άφωνους όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες

Υπάρχει μια περιοχή στην Πάτρα, οι κάτοικοι της οποίας δεν  προλαβαίνουν να πάθουν... κατάθλιψη λόγω εορτών. Στη θέση της έχουν βάλει εδώ και καιρό τη λέξη δημιουργία και την πανηγυρίζουν με την συγκολλητική ουσία του "μαζί", που σήμερα αποτελεί ζητούμενο και υπόθεση δυσεύρετη.

Αυτό τον καιρό οι κάτοικοι στο Γηροκομειό, μιλούν με τα χέρια τους. Μεταφέρουν ξύλα, χτίζουν σπιτάκια, τα φωτίζουν με δικής τους έμπνευσης διάκοσμο και δημιουργούν χειροποίητα στολίδια για ένα παζάρι διαφορετικό από τα άλλα που έχει τη ζεστασιά της γειτονιάς και  τον...αέρα ενός μικρού γραφικού χωριού στημένου πάνω στην πλατεία, δημιουργημένου αποκλειστικά από ανθρώπους που εξακολουθούν να απολαμβάνουν την μαγεία της λέξης γείτονας και να νοιάζονται για τον δικό τους μικρό τόπο, το δικό τους "βασίλειο", χωρίς να περιμένουν από κανένα άλλο να τους δώσει αυτό που μόνοι τους μπορούν να κατακτήσουν, τουλάχιστον για μια γιορτή κατεξοχήν την αγάπης και της παρέας, όπως είναι τα Χριστούγεννα

Πολίτες εν δράσει δηλαδή όνομα και πράγμα οι κάτoικοι του Γηροκομειού με μπροστάρηδες τα μέλη του εκπολιτιστικού- μικρασιατικού συλλόγου "Παναγία η Γηροκομίστισσα" και τα μέλη του δραστήριου χορευτικού συλλόγου της περιοχής που αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν είναι σύλλογοι - σφραγίδες. Εδώ και τρεις εβδομάδες όλα στην γειτονιά κινούνται σε ταχύτητες δημιουργίας.

Στην πλατεία Κυδωνιάτη, θα δείτε τα σπιτάκια να στήνονται, τους ερασιτέχνες  ...εργάτες του Γηροκομειού να ανταλλάσουν πειράγματα με χαρούμενες φωνές, να τσιμπολογούν και καμιά νοστημιά στο διάλειμμα, να κρεμάνε φωτάκια, να στήνουν δεντράκια, να χτίζουν  με κέφι το δικό τους χριστογεννιάτικο παζάρι, αλλά και το δικό τους χριστουγεννιάτικο όνειρο.

Και παραπέρα, θα δείτε τους ...καλλιτέχνες της υπόθεσης, αυτούς που...πιάνει το χέρι τους, να δημιουργούν από απλά υλικά που δεν τα πιάνει η φαντασία, ανακυκλώσιμα κυρίως, τα χειροποίητα δώρα που θα έχει το παζάρι, να διαθέσει στους φίλους του που θα το επισκεφθούν. Καραβάκια από ξύλο και κομμάτι πουκάμισου, μέχρι στολίδια από γυαλί και  ...παντελόνι!

Το παζάρι αυτό, το οποίο θα λειτουργήσει στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου, έχει και στόχο, πέραν της χαράς που δίνει σε όσους συμμετέχουν. Τα μισά του έσοδα, θα πάνε όπως και πέρυσι, σε κάποιο Ίδρυμα. Τα άλλα μισά, θα πάνε στον σύλλογο, ο οποίος έχει τον δικό του στόχο: Την αξιοποίηση ενός ακινήτου της περιοχής που θα γίνει το σπίτι του πρόσφυγα, ο χώρος δηλαδή όπου θα συλλεγούν και θα τοποθετηθούν αντικείμενα που θα θυμίζουν τον τόπο καταγωγής των κατοίκων της περιοχής που είναι  από τη Μικρά Ασία, (Σεβντίκιοϊ, Βουρλά, Μενεμένη, Κυδωνιές).

Στο παζάρι πέρα απο τα εκθετήρια των δώρων και των κατασκευών, θα πρσφέρονται δωρεάν καφές, γλυκά και ποτά, ενώ μια ομάδα κοριτσιών θα απασχολήσει τους μικρούς με το παραμύθι "Ο μυλωνάς και ο καλικάτζαρος", με παντομίμα και διαδραστικό παιχνίδι και στον χορό θα μπει και η χορωδία του σχολείου της περιοχής.

Και για όποιον δεν  πιστεύει τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μαζί, δείτε τις φωτογραφίες  από το περυσινό πάζάρι (το πρώτο εγχείρημα) που μας άφησε όλους άφωνους.

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις