Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Πάτρα: Την Παρασκευή τα ...δεύτερα εγκαίνια του RE-culture III

Πάτρα: Την Παρασκευή τα ...δεύτερα εγκαί...

Στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά

Ο πολιτιστικός οργανισμός Art in progress σας προσκαλεί, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, στις 18:30, στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά.

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί το project «Κήποι, πλατείες, αμφιθέατρα: απορίες για την τέχνη και την έρευνα», στα πλαίσια του διεθνούς εικαστικού φεστιβάλ Πάτρας RE-culture III.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια στροφή στα προγράμματα σπουδών των Σχολών Καλών Τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και άλλων συναφών πεδίων της γνώσης.

Οι πανεπιστημιακοί θεσμοί αναγνωρίζουν την «καλλιτεχνική έρευνα» ως αναπόσπαστο τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος, ενός διεπιστημονικού εγχειρήματος ή ερευνητικού κέντρου.

Φοιτητές Καλών Τεχνών καλούνται να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας και να παράξουν κάτι παραπάνω από μια καλλιτεχνική επένδυση ενός πρότζεκτ: να προτείνουν διαδικασίες, επιτελέσεις, επεξεργασίες που ίσως επηρεάσουν την ίδια τη μεθοδολογία της έρευνας, τη παραγωγή αναστοχασμού και γνώσης.

Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αναχθεί απλοϊκά στη τάση του σύγχρονου πανεπιστημίου να συντονιστεί με τις απαιτήσεις ενός γνωσιακού καπιταλισμού αλλά οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, σε χειραφετησιακές τομές και ρήξεις που έλαβαν χώρα εντός της καλλιτεχνικής πρακτικής και θεωρίας εδώ και μισό αιώνα.

Η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην Ελλάδα αποτελεί μοναδική αφορμή για καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών που επιχειρούν να συνομιλήσουν με άλλες κριτικές γλώσσες, να συνεργαστούν με κοινωνικούς, πολιτικούς κ.α. στοχαστές και ερευνητές, να συμμετάσχουν σε ένα πεδίο αμφισβήτησης των κυρίαρχων αφηγήσεων, αναπαραστάσεων, μορφών ζωής. Οι καλλιτέχνιδες της παρούσας έκθεσης είναι απόφοιτοι του ΜΕΤ της ΑΣΚΤ.

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν διαφορετικές διαδικασίες έρευνας, παρέμβασης, αμφισβήτησης του «πλαισίου», παροντοποίησης του πρόσφατου παρελθόντος. Και οι τρεις συμμετοχές της έκθεσης έρχονται αντιμέτωπες με το εθνικό αφήγημα, αποφυσικοποιούν παλιές και σύγχρονες κατασκευές του εθνικού λόγου.

Η έκθεση αποτελεί δραστηριότητα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία συνεργάζεται με το φεστιβάλ RE-culture για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Την επίβλεψη των δραστηριοτήτων  της ΜοΚΕ έχει ο Επίκουρος Καθηγητής στης ΑΣΚΤ, Βασίλης Βλασταράς.

Καλλιτέχνιδες

Βίβιαν Εμμανουηλίδου

Νατάσα Μπιζά

Ηώ Χαβιαρά

Επιμέλεια

Κωστής Σταφυλάκης, θεωρητικός τέχνης και εικαστικός, Εντεταλμένος Διδάσκων για το μάθημα «Τέχνη βασισμένη στην έρευνα» στη ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View