Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Στον "αέρα" οι δίκες -Σε αποχή διαρκείας από σήμερα οι δικηγόροι - "Θα κρατήσουμε κλειστά τα δικαστήρια μέχρι τέλους"

Πάτρα:Στον "αέρα" οι δίκες -Σε...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας μιλά στο thebest.gr για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Οι δικηγόροι της Πάτρας συνεχίζουν την κινητοποίηση και  από σήμερα Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου ξεκινούν αποχή διαρκείας, αντιδρώντας στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος όπως επισημαίνει ο Δικηγορικός κόσμος, διευκολύνει τη διενέργεια πλειστηριασμών εις βάρος των δανειοληπτών, ενώ μετά την εκτέλεσή τους ενισχύονται τα προνόμια των τραπεζών.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε χθες και αποφάσισε ομόφωνα από τη Δευτέρα να ξεκινήσει απεργία διαρκείας. «Θα κρατήσουμε κλειστά τα Δικαστήρια μέχρι τέλους. Ζητάμε να αποσυρθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση» δηλώνει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Νίκος Παπάκος.

Για την αποχή διαρκείας  αλλά και για την «καταδίκη» του Κώδικα αποφάσισε αρνητικά η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων της χώρας , μέσα από τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους. Τα αποτελέσματα στον Δικηγορικό Σύλλογο της Πάτρας έχουν ως εξής: Aπό  τους 720 εγγεγραμμένους ψήφισαν 575. Έγκυρα ψηφοδέλτια 565, Άκυρα 4 και Λευκά 6. ΟΧΙ ψήφισαν 537 ΝΑΙ 38

Υπέρ της αποχής διαρκείας ψήφισαν 312 και υπέρ της στοχευμένης αποχής ή περιορισμένης διάρκειας 173.

«Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αφορά τους πολίτες και όχι τους δικηγόρους. Αντί να κατηγορούμαστε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι συνδικαλιστές θεωρήσαμε προτιμότερο να εκφραστεί επί του θέματος το σύνολο του δικηγορικού κόσμου, μέσω δημοψηφίσματος. Ο κώδικας αφορά κατά κύριο λόγο τους πλειστηριασμούς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα. Φανταστείτε κάποιον να έχει 3-4 δάνεια και να τρέχουν οι τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς και μετά από αυτούς να ευνοούνται περισσότερο οι τράπεζες. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και θεσμικά σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει ο κ. Παπάκος.

Λόγω της αποχής έχουν αναβληθεί και πρόκειται να αναβληθούν οι δίκες ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε να μην χαθούν δικαιώματα των πολιτών, διευκρινίζει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας. «Οι αποχές και οι απεργίες έχουν κόστος και για μας και οικονομικό, αλλά έχουν ηθική υποχρέωση να το κάνουμε».

Αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μετά το πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων – Το πλαίσιο χορήγησης αδειών.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, χαιρέτησε ως νίκη των δημοκρατικών διαδικασιών και των Δικηγόρων, το αποτέλεσμα του Δικηγορικού δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

Ομόθυμα η Ολομέλεια εκτιμά ότι η βούληση των 23.000 Δικηγόρων που προσήλθαν πανελλαδικά στις κάλπες και αποδοκίμασαν με ποσοστό 93% το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκρίνοντας ως μορφή κινητοποίησης την αποχή διαρκείας, είναι σαφής και δεσμευτική για τα όργανα του Δικηγορικού Σώματος.

«Το δημοψήφισμα ένωσε θεσμικά όλους τους Δικηγόρους και τους Δικηγορικούς Συλλόγους», τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας, Βασίλης Αλεξανδρής. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε, «και η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου από το σύνολο των Ελλήνων Δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του ν/σ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Επανέλαβε δε πως η στάση των Δικηγόρων στο ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τη κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ενημέρωσε το Σώμα, ότι η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης είχε το πρωί συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δικηγορικού Σώματος, προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους Δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι το Δικηγορικό Σώμα έχει ήδη εκφράσει από τις 28 Αυγούστου αναλυτικά τις θέσεις του επί του επίμαχου νομοσχεδίου οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, η Ολομέλεια των Προέδρων εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο με βάση τις θέσεις αυτές και να ενημερώσει το Σώμα όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της.

Στη συνεδρίαση τους, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, επαναβεβαίωσαν επίσης το πλαίσιο της χορήγησης των αδειών κατά τη περίοδο
της αποχής. Η αποχή διαρκείας εκκινεί από την προσεχή Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014.

Το πλαίσιο της χορήγησης αδειών έχει ως εξής:

* Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
* Κρατούμενοι (Ποινικά) - Αντιρρήσεις(Διοικητικά)-Αυτόφωρα(κρατούμενιοι)
* Παραγραφές – Προθεσμίες
* Αναστολές πλειστηριασμών
* Αιτήσεις Προσωρινών Διαταγών-Συζήτηση υποθέσεων όπου έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή.
* Κατάθεση αιτήσεων υπερχρεωμένων με τις διατάξεις του νόμου 4161/13
* Για τις ποινικές υποθέσεις στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α” βαθμό και επταετία σε β′ βαθμό .

Δεν απαιτείται άδεια στην κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.

Αναβολές:

Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου».

 

Πρώτη ανάρτηση: 07 - 12 - 2014, 20.22

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις