Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Δύο Πατρινές στο Κατάρ - Δυναμικές επιστημόνισσες στην αναπτυξιακή "μηχανή" της χώρας του Εμίρη

Δύο Πατρινές στο Κατάρ - Δυναμικές επιστ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Μιλούν στο thebest.gr για την εμπειρία σε μια χώρα- συνώνυμο των επενδύσεων

Το  Κατάρ είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια γαργαλάει ευχάριστα τον ουρανίσκο των Ελλήνων με εκείνο το εξωτικό «ρο», που συνοδεύει συνήθως  τις αναφορές στα πετρέλαια αλλά και στον Εμίρη του, κάθε επίσκεψη του οποίου ανάβει τα φλας, ιδίως όταν γίνεται συνοδεία δηλώσεων ή διαρροής πληροφοριών για αγορές νησιών και επενδύσεις. Καταστάσεις, που ανεβάζουν τη λίμπιντο στον ουρανό της χλιδής, σε μια χώρα όπως η δική μας, η οποία ακόμη περιμένει να δει την περίφημη ανάπτυξη που προς στιγμήν είναι επιβιβασμένη στο τρένο των αόριστων προσδοκιών.

Το εμιράτο του Κατάρ, είναι συνώνυμο των επενδύσεων για τον υπόλοιπο κόσμο για αυτό και στέκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά του αναπυξιακού δρόμου, από εμάς. Είναι μέρος των Αραβικών Εμιράτων, αλλά διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κράτη του Περσικού Κόλπου χαράσσοντας μια δική μου πορεία με άρωμα ανατολής και χολυγουντιανή λάμψη.

Το Κατάρ είναι μια ασφαλής χώρα, υπό τον έλεγχο του Εμίρη της δυναστείας Al Thani. Εκεί  τα πάντα μπορεί να συμβούν. Όπως για παράδειγμα ένα τεχνητό νησί, το περίφημο Pearl Island μέσα στον Περσικό Κόλπο.

Παντού κυκλοφορούν πανάκριβα  και τεράστια χλιδάτα αυτοκίνητα, ενώ η βενζίνη, όπως και το diesel πωλούνται πάμφθηνα.

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Άλλωστε μιλάμε για ένα κράτος που στηρίζεται στην ενέργεια με εξασφαλισμένα αποθέματα, το οποίο ωστόσο κάνει δυναμικές κινήσεις εξωστρέφειας σε τομείς όπως η βιομηχανία και ο τουρισμός.

Και βεβαίως το Κατάρ, τρέχει με χίλια για να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το Μουντιάλ του 2020.

Αφανείς ήρωες της ραγδαίας ανάπτυξης, πάνω απο 3.000  Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι βρίσκονται  στο Κατάρ δίνοντας τα ...φώτα τους, αλλά και τα διαπιστευτήρια της χώρας μας στον αραβικό κόσμο, όπου όπως διαβάζουμε κατά καιρούς στα διάφορα ρεπορτάζ η ελληνική κοινότητα είναι όχι μόνο πολύ δημοφιλής αλλά και πολύ υπολογίσιμη στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, την πόλη που ιδρύθηκε με την ονομασία Αλ-Μπίντα το 1825 , στην  ανατολική ακτή της χερσονήσου του Κατάρ και του Περσικού Κόλπου.

Σε αυτή την πόλη το όνομα της οποίας προέρχεται από την αραβική λέξη "ad-dawha" που σημαίνει "το μεγάλο δέντρο", σημείο  αναφοράς της οποίας είναι ένα σπουδαίο δέντρο που βρισκόταν στο μικρό ψαροχώρι το οποίο εξελίχθηκε και έγινε η σημερινή πόλη της Ντόχα, ανάμεσα στους 400.051 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2010, ζουν, εργάζονται δημιουργούν και ονειρεύονται και δύο όμορφες, δραστήριες και πολλά υποσχόμενες Πατρινές επιστημόνισσες.

Η 28χρονη Ελεονόρα Αναγνωστοπούλου και η 30χρονη Δανάη Τζίμα έφτιαξαν τη βαλίτσα τους πριν από λίγα χρόνια και έκαναν «απόβαση» στην Ντόχα, για να διεκδικήσουν έναν άλλο τρόπο ζωής, και επαγγελματικής ανέλιξης, μακριά από μια χώρα που προς στιγμή εξάγει το καλύτερο δυναμικό  της στον κόσμο.

Η Ελεονόρα Αναγνωστοπούλου- Βισίλια, Βιολόγος  Θάλασσας, με σπουδές στο Εδιμβούργο, κόρη της  Λούσης Βισίλια και η Δανάη Τζίμα με σπουδές στην εσωτερική διακόσμηση στη Ρώμη, μιλάνε στο thebest.gr και μας μεταφέρουν σε έναν ...άλλο κόσμο. Απολαύστε τον:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ... ΚΑΤΑΡ

ΕΛΕΟΝΟΡΑ: "Επισκέφθηκα πρώτη φορά το Κατάρ τον Μάρτιο του 2013 μετά από πρόσκληση σε συνέντευξη από εταιρεία  συμβούλων κατασκευής λιβανέζικων συμφερόντων για ένα από τα μεγαλύτερα λιμενικά έργα στη Μέση Ανατολή. Την αίτηση στο τμήμα περιβαλλοντος της εταιρείας την είχα κάνει μερικές εβδομάδες πριν ενώ εργαζόμενουν εθελοντικά για το Υπουργείο περιβάλλοντος  στο Abu Dhabi.

Πλέον εργάζομαι σε άλλο λιμενικό έργο ως επιβλέπουσα τις υποβρύχιες κατασκευές και το Τμήμα Περιβάλοντος και Υγιεινής με την ίδια εταιρεία. Τον ελεύθερο χρονο μου τον περνάω κυρίως  δίπλα στη θάλασσα με φίλους και με τον σκύλο μου.

Ο λόγος για να φύγω στο εξωτερικό ήταν κυρίως οι επαγγελματικές δυσκολίες που αντιμετώπιζα καθώς ο τομέας της θαλάσσιας βιολογίας στην Ελλάδα έχει  μείνει αδρανής χρόνια τώρα. Μια χώρα όλο θάλασσα δεν μπορεί να απορροφήσει μια χούφτα ειδικούς στο θαλάσσιο περιβάλλον! Παράλληλα, ήταν μεγάλη η παρότρυνση του αδελφού μου να μετακομίσω στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 4 χρόνια. Αν και η ζωή εκτός των ελληνικών συνόρων, δεν μου ήταν άγνωστη, άλλωστε έχω σπουδάσει στο Εδιμβούργο, η παρουσία του και η υποστήριξή του με βοήθησαν να νιώσω άνετα σε αυτό το νέο και αν μη τι άλλο ιδιαίτερο περιβάλλον.

Αργότερα, η μετάβαση στο Κατάρ δεν μου ήταν δύσκολη, αφού ακολουθεί την νοοτροπία ζωής των γειτονικών Εμιράτων. Η παρουσία των δυτικών και των Ελλήνων στη χώρα είναι σημαντική και αυτό εμπλουτίζει συνεχώς την τοπική κοινωνία. Εδώ με υποδέχθηκαν οικογενειακοί φίλοι από την Πάτρα, η Δανάη και ο Γιώργος και με βοήθησαν να δημιουργήσω τους πρώτους μου κύκλους και να ξεπεράσω πρακτικές δυσκολίες στη νέα μου ζωή."

ΔΑΝΑΗ: "Ακολούθησα τον σύζυγό μου όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο. Ειναι μηχανικός και ήταν ήδη στο Κατάρ αρκετά χρόνια πριν έρθω εδώ. Δουλεύω σε κατασκευαστική εταιρεία στο τμήμα εσωτερικής διακόσμησης. Από τα 18 μου χρόνια ζούσα στο εξωτερικό, αρχικά για σπουδές, επομένως δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ. Εχω συνηθίσει να ζω εκτός Ελλάδας.

Όσον αφορά το Κατάρ, θεωρώ ότι ορισμένοι έχουν διαστρεβλωμένη εντύπωση. Έχουμε πολλά κοινά, ίσως περισσότερα απ΄ότι έχουμε με τους Ευρωπαίους. Το φαγητό, η διασκέδαση, η ζεστασιά των ανθρώπων. Οσοι διαφωνούν δεν έχουν παρά να κάνουν μια επίσκεψη εδώ.


Η ΕΛΕΟΝΟΤΡΑ (ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ) ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Η ΕΛΕΟΝΟΤΡΑ  (ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ) ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Η ΕΛΕΟΝΟΤΡΑ (ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ) ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Η ΔΑΝΑΗ ΤΖΙΜΑ

Η ΔΑΝΑΗ ΤΖΙΜΑ

Η ΔΑΝΑΗ ΤΖΙΜΑ

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΤΗΣ...ΑΝΑΤΟΛΗΣ

ΕΛΕΟΝΟΡΑ: Η προσαρμογή μου στον ανατολικό τρόπο ζωής αλλά και το νέο εργασιακό περιβάλλον πήρε αρκετούς μήνες αλλά ήταν σχετικά εύκολη.

Γνώριζα εξαρχής πως οι διαφορές μας στην κουλτούρα και την παιδεία δεν μπορούν ούτε να αλλάξουν ούτε να αμβλυνθούν από τη μια μέρα στην άλλη και ο μόνος τρόπος για να προσαρμοστώ ήταν να σεβαστώ τη διαφορετικότητα που καλούμαι να αντιμετωπίσω.

Ένα απο τα σημαντικότερα θέματα που με απασχόλησαν  όμως είναι οι κοινωνικές συμπεριφορές και σχέσεις οι οποίες εντός και εκτός του ιδιωτικού χώρου διέπονται από κανόνες και νόμους που δεν υπάρχουν στον δυτικό κόσμο και σε συνδιασμό με τη θέση της γυναίκας στην αραβική κουλτούρα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει, δημιουργεί αρχικά ένα αίσθημα περιορισμού.

Πρακτικά έχω αλλάξει μόνο λεπτομέρειες στην συμπεριφορά μου και στα δύο χρονια που βρίσκομαι στο Κατάρ, ως ανύπανδρη νέα γυναίκα δεν χρειάστηκε ποτέ να καλύψω τα μαλλιά μου όπως πολλοί με είχαν προειδοποιήσει ενώ η επικοινωνία και η συναναστριοφή με τους ντόπιους γείτονες, φίλους και συναδέλφους είναι άψογες αφού έχουν αρκετό χιούμορ και κατανόηση.

ΔΑΝΑΗ: "Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να προσαρμοστώ. Ίσα ισα που βοηθήθηκα αρκετά. Βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο σύζυγός μου ζούσε εδώ αρκετά χρόνια πρίν έλθω και είχα πολύ υποστήριξη σε όλους τους τομείς

Στο Κατάρ έχουμε παροχές και δυνατότητες που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να έχει στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τι δουλειά κάνει και πόσο δουλεύει, δυστυχώς…."

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ....ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΕΛΕΟΝΟΡΑ: Το θρησκευτικό αίσθημα είναι αρκετά έντονο εδώ και οι ντόπιοι, φίλοι και γείτονες, προσεύχονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το κάλεσμα για προσευχή γίνεται από τα μεγάφωνα των τζαμιών που βρίσκονται σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.  Αυτό κατα συνέπεια σημαίνει εγερτήριο νωρίς τα ξημερώματα και αρκετές στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η οδήγηση επίσης είναι εμπειρία ζωής. Τα περισσότερα  αυτοκίνητα είναι μεγάλου κυβισμού και οι οδηγοί ανυπόμονοι τόσο που κορνάρουν γιατί το φανάρι είναι κόκκινο."

ΤΑ ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΑ

"Οι κοινωνικές συναναστροφές των νέων ελέγχονται αυστηρά και η διαδικασία ανεύρεσης συντρόφου στις νεώτερες ηλικίες γίνεται πλέον με πιο ευφάνταστους τρόπους από το κλασικό συνοικέσιο. Τα νεαρά αγόρια  ή κορίστια μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους και βολτάρουν ανάμελα σε παραθαλάσσιες περιοχές με κυκλικές διαδρομές.

Τα φιμέ παράθυρα κατεβαίνουν μέχρι τη μέση ώστε να  επιτρέπουν την διακριτική επικοινωνία με τα μάτια. Εάν ένα κορίτσι ενδιαφέρεται θα επιτρέψει στον οδηγό του διερχόμενου αυτοκινήτου να πετάξει ένα χαρτάκι με το νούμερό του στο δικό της αυτοκίνητο.

ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΛΕΟΝΟΡΑ: "Αντίστοιχα, εμείς, οι μη Καταριανοί ναι μεν μπορούμε να βρισκόμαστε με τους  φίλους μας, αλλά οι προγαμιαίες σχέσεις διώκονται ποινικά και με άμεση απομάκρυνση από τη χώρα."

Η ΔΑΝΑΗ

Η ΔΑΝΑΗ

Η ΔΑΝΑΗ

ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΛΕΟΝΟΡΑ, ΞΑΝΑ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΛΕΟΝΟΡΑ, ΞΑΝΑ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΛΕΟΝΟΡΑ, ΞΑΝΑ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

ΡΗΛΑΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΟΝΟΡΑ

ΡΗΛΑΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΟΝΟΡΑ

ΡΗΛΑΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΟΝΟΡΑ

Η αποδειξη της βενζίνης στο αμάξι της Ελεονόρας- Έβαλε 129 λίτρα και πλήρωσε 26 ευρώ!!!!

Η αποδειξη της βενζίνης στο αμάξι της Ελ...

Η αποδειξη της βενζίνης στο αμάξι της Ελεονόρας- Έβαλε 129 λίτρα και πλήρωσε 26 ευρώ!!!!

ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

ΔΑΝΑΗ:  ΣΥΝ- "Πολύ όμορφη και καθαρή πόλη. Είναι μια χώρα που εξελίσσεται συνεχώς σε όλους τους τομείς. Υπάρχει αξιοκρατία και αναγνωρίζονται τα ουσιαστικά προσόντα.

ΠΛΗΝ- "Οι νόμοι του Κατάρ είναι αυστηροί. Λάθη δεν επιτρέπονται. Δεν ισχύει η χαλαρότητα της Ευρώπης όμως τους σεβόμαστε γιατί αυτή η χώρα μας φιλοξενεί και μας δίνει πολλές ευκαιρίες. Η κίνηση στους δρόμους- Τα κλιματιστικά δουλεύουν 24 ωρες το 24ωρο όλο το χρόνο.

ΕΛΕΟΝΟΡΑ: ΤΑ ΣΥΝ- "Το κλιματικά δεδομένα εδώ είναι πολύ διαφορετικά. Ο καιρός "φτιάχνει" όταν πλέον η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 40 βαθμούς, ενώ ο χειμώνας κρατάει μόνο μερικές εβδομάδες. Η βροχή γινεται θέμα συζήτησης όταν  «έρχεται».

Το Κατάρ είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα με μεγάλα σχέδια για το μέλλον σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, ο αθλητισμός και οιι επιστήμες.

Οι  υποδομές προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Και οι ευκαιρίες για εξέλιξη είναι πολλές και με πολύ ενδιαφέρον.

H ζωή χαρακτηρίζεται από μεγάλη ασφάλεια. Οι κλοπές είναι πολύ σπάνιο γεγονός και δύσκολα θα ανησυχήσουμκε για το πορτοφόλι ή την τσάντα που αφήσαμε σε κοινή θέα.

ΚΑΛΗ Η ΕΞΩΤΙΚΗ  Shawarma  ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΥΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...

ΤΑ ΠΛΗΝ: "Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει αμμόλοφους, αμμουδιές και σκόνη. Το πράσινο είναι ελάχιστο, κυρίως τεχνητό ενώ ο ουρανός σπανίως έχει εκείνο το έντονο μπλε που μάθαμε να αγαπάμε.

Η γραφειοκρατία αποκτά άλλο νόημα εδώ με τον Insh’allah, το δικό μας "Θεού επιτρέποντος" να είναι  βασικός παράγοντας.

Καλή  η εξωτική  Shawarma αλλά σαν την πίτα γύρο δεν είναι."

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

ΔΑΝΑΗ: "Το Κατάρ έχει πληθυσμό 1.8 εκ με το 80% να είναι ξένοι. Οι Ελληνες είναι αρκετοί και αυξάνονται συνεχώς  ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight