Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καιρός πιά να γίνει Ίδρυμα ο ναός του Πολιούχου Αγ. Ανδρέα- Πάντα επίκαιρο το αίτημα της πόλης

Καιρός πιά να γίνει Ίδρυμα  ο ναός του Π...

Ένα Ίδρυμα – προσκύνημα κατά τα πρότυπα των άλλων Προσκυνημάτων

Του Νίκου Στεφανόπουλου αναδημοσίευση απότην εφημερίδα "ΓΕΓΟΝΟΤΑ"

Εν όψει των εορτών του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα και της άφιξης στην Πάτρα, χιλιάδων προσκυνητών, επίκαιρο για άλλη μια φορά, γίνεται το αίτημα της πόλης – από το… 1990 – για την Ιδρυματοποίηση του ναού, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνηματικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Ένα Ίδρυμα – προσκύνημα κατά τα πρότυπα των άλλων Προσκυνημάτων, όπως είναι της Παναγίας της Τήνου, της Παναγίας Σουμελά, Μυρτιδιώτισσας κ.ά, τα χρήματα των οποίων έχουν απόλυτη διαφάνεια και αξιοποιούνται από ειδικές επιτροπές για την κάλυψη αναγκών κοινωνικού και πνευματικού χαρακτήρα. Σε αντίθεση βέβαια με τον ναό του Αγ. Ανδρέα, τα έσοδα του οποίου διαχειρίζεται ένα τυπικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Οι πρώτες… κρούσεις έγιναν παλαιότερα από την Επιτροπή πόλης αλλά και την Πολυτεκνική Οργάνωση Πάτρας με πρόεδρο το γνωστό συμπολίτη δικηγόρο κ. Λεωνίδα Μαργαρίτη, ο οποίος μάλιστα είχε αποκαλύψει τα εξής:

«Οφείλω να υπενθυμίσω, ότι στο παρελθόν η Επιτροπή Αγώνα Άνω Πόλεως και η Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών υπό την προεδρεία μου, είχε διατυπώσει από 20 Σεπτεμβρίου 1990 με υπόμνημά της το αίτημα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσει προς συζήτηση, το θέμα της Ιδρυματοποιήσεως του Ιερού Ναού του Πολιούχου μας κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου, αφού όπως σημειώναμε, «με τη λειτουργία του ναού ως Ιδρύματος και με σώφρονα και συνεπή διαχείριση των πόρων του, θα είναι δυνατή η βοήθεια των πασχόντων συμπολιτών μας και των άπορων πολυτέκνων».

Το αίτημα εκείνο ποτέ δεν συζητήθηκε».

Όμως τότε, για το θέμα είχαν ενδιαφερθεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώρ. Παπανδρέου, ο πρώην Νομάρχης κ. Δημ. Κατσικόπουλος, κάποιοι βουλευτές Αχαΐας και ο αείμνηστος δ/ντής Γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Ιω. Χατζηφώτης.

Μάλιστα ο κ. Γ. Παπανδρέου, είχε αποστείλει και έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο, με το οποίο επανέφερε το θέμα της μετατροπής του ναού σε Ίδρυμα κατά το πρότυπο της Παναγίας της Τήνου. Ενώ ο πατραϊκός Τύπος έγραφε ότι… «οι ναοί όπως είναι ο Άγιος Ανδρέας, δεν μπορεί να διοικούνται από ένα απλό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο».

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας «περίπου πέντε εκ. ευρώ το χρόνο, διαχειρίζεται το Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου… όπως προκύπτει από τον ετήσιο απολογισμό στον οποίο έχει πρόσβαση κάθε πιστός…».

Και όπως είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Βαγγέλης Γκίζης, όλα ακολουθούν ένα τελετουργικό που διασφαλίζει τη διαφάνεια. Το άνοιγμα των παγκαριών, γίνεται παρουσία της Αστυνομίας, κατοίκων της Τήνου και των εκπροσώπων των υποκαταστημάτων. Υπάρχουν τρία κλειδιά για κάθε παγκάρι, τα οποία έχουν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, ο ταμίας, ο αντιπρόεδρος και ο εκάστοτε προϊστάμενος Εφορίας. Ανάλογη διαδικασία γίνεται και για κάθε δαπάνη του Ιδρύματος, τη λειτουργία Γηροκομείου, Σχολών καλών τεχνών, ενίσχυσης ατόμων με ανάγκες κ.ά.

Εδώ… τι γίνεται από όλα αυτά;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις