Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν δίπλα στο "πτώμα" ενός έρωτα, φιγουράρει το "πτώμα" ενός πορτοφολιού- Η κρίση έχει... έμπνευση στο θέμα των διαζυγίων στην Πάτρα

Όταν δίπλα στο "πτώμα" ενός έρ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ιστορίες καθημερινής τρέλας, που συναγωνίζονται βραβευμένους με όσκαρ σεναριογράφους

Η κρίση έχει έμπνευση στο θέμα των διαζυγίων στην Πάτρα, όπου καταγράφονται ιστορίες μιας πρώην ... μικρής φτωχής αγάπης, τα δύο μέρη  της οποίας  αναζητούν τρόπο επιβίωσης όταν έρθει η ημερομηνία λήξης της και δίπλα στο ...πτώμα ενός έρωτα φιγουράρει και το...πτώμα ενός πορτοφολιού. Τι συμβαίνει όταν δυο σύζυγοι αποφασίζουν να χωρίσουν αλλά έχουν παιδιά και δεν έχουν δυνατότητα να συντηρήσουν όχι δύο σπίτια, αλλά ούτε ένα μικρό δυάρι και οι δυο μαζί;

Και τι συμβαίνει όταν δυο σύζυγοι τα πάνε μια χαρά αλλά η επισημοποοίηση της αγάπης τους αποδεικνύεται τελικά ...επιζήμια για το εισόδημα, καθώς συνεπάγεται απώλεια ελαφρύνσεων και επιδομάτων που θα τους συνόδευαν  ως ανύπαντρους;

Εδώ είναι που  πιάνει δουλειά η φαντασία η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη και ξεπηδούν ανάμεσά μας ιστορίες καθημερινής τρέλας, που συναγωνίζονται βραβευμένους με όσκαρ σεναριογράφους.

Τα δύο καλύτερα σενάρια...ζωής που καταγράφει το thebest.gr στην καθημερινότητα των ζευγαριών της κρίσης στην πόλη της ανεργίας, είναι τα εξής:

Α΄ ΧΩΡΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑ... ΧΩΡΙΑ

Το φαινόμενο αποκτά όλο και περισσότερους πιστούς κερδίζει δε συνεχώς έδαφος στα νέα ζευγάρια με παιδιά. Πρόκειται για περιπτώσεις που οι δύο σύζυγοι αφού περάσουν την  απαραίτητη  φάση του καυγά και του εκσφενδονισμού ύβρεων έως και αντικειμένων, τελικά αποφασίζουν ότι ο ένας μπορεί να ανέχεται τον άλλο ως απλό συγκάτοικο, ζώντας στο ίδιο σπίτι, μαζί με τα παιδιά, αλλά σε ξεχωριστά δωμάτια με εντελώς ξεχωριστές προσωπικές ζωές. Ο λόγος; Προφανής. Μοιράζονται τα έξοδα επειδή στερούνται εσόδων.

Σε κάποιες εκ των περιπτώσεων το ζευγάρι παίρνει διαζύγιο και στα χαρτιά, εφόσον υπάρχει λόγος, ή υπάρχει χρήμα για τους δικηγόρους. Σε κάποιες άλλες, δεν βγάζουν καν διαζύγιο μέχρι να...χρειαστεί, αν χρειαστεί.

Εννοείται ότι στη συγκατοίκηση δεν επικρατεί πάντα ρόδινη ψυχραιμία.

 

Β' "ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟ;"

Το δεύτερο φαινόμενο που γέννησε η κρίση είναι τα εικονικά διαζύγια ζευγαριών που δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην σχέση τους αλλά έχουν μεγάλο πρόβλημα στην τσέπη τους.

Μορφή...επιδημίας παίρνουν λόγω κρίσης  τα εικονικά  διαζύγια μεταξύ όσων προσπάθούν δι αυτής της οδού να γλιτώσουν από χρέη στις εφορίες, να χωρίσουν τα ΦΠΑ τους, να πάρουν μετατάξεις, να πάρουν μόρια για διορισμό και επιδόματα που είναι για... singles.

Ακολουθεί ένα συναινετικό διαζύγιο, το οποίο δεν φτάνει μέχρι το... κρεβάτι του ζευγαριού που χαριτολογώντας λέει: Ας περάσει η κρίση και μετά σε ξαναπαντρεύομαι.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ

Όπως λέει στο thebest.gr η Πατρινή δικηγόρος Όλγα Καραμπέρη τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των διαζυγίων κάτι που δεν συναρτάται απόλυτα από την οικονομική κρίση, αλλά σίγουρα επηρρεάζεται άμεσα από αυτήν. "Δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο" μου λέει. "Πάντα προκύπτει κάποια αντιδικία, ακόμη και στα συναινετικά".

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, μονο το 2013 εκδόθηκαν στην Πάτρα  περί τις 133 αποφάσεις διαζυγίων εκ των οποίων οι 14 με ισχυρό κλονισμό γάμου, δηλαδή έντονη αντιδικία. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το 2014, με τα συναινετικά να έχουν τη μερίδα του λέοντος.

 

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ

Και τι συμβαίνει όταν είσαι άπορος και δεν έχεις τη δυνατότητα ούτε να χωρίσεις; Ή όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να διεκδικήσεις νομικά τη διατροφή;

Η Όλγα Καραμπέρη μου εξηγεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθείς στον θεσμό της νομικής βοήθειας, όπου με την προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών τα οποία καταδεικνύουν την οικονομική κατάσταση, αναλαμβάνουν δωρεάν τα διαζύγια οι δικηγόροι που βρίσκονται στη λίστα της παροχής νομικής βοήθειας.

Η επαφή γίνεται μέσω του δικηγορικού συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα θέματα που φτάνουν στη νομική βοήθεια, αφορούν  διαζύγια και διατροφές, θέματα δηλαδή οικογενειακού δικαίου, παρά το γεγονός ότι η νομική βοήθεια παρέχεται για πάρα πολλές υποθέσεις και όχι βεβαίως μόνο για αυτές.

Η κ. Καραμπέρη μου αναφέρει ότι σε ημερίδα που έγινε πρόσφατα στην Πάτρα εκφράστηκε τόσο απο τη δικαστή όσο και απο την παιδοψυχολόγο που συμμετείχαν σε αυτήν,  η αναγκαιότητα της θέσπισης του οικογενειακού δικαστή, ενώ για πρώτη φορά άρχισε να γίνεται συζήτηση γύρω από τον όρο συνεπιμέλεια του παιδιού, που για να γίνει πράξη στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχει ακόμη, όπως είπαν και οι δύο ομιλήτριες, μεγάλος δρόμος καθώς δεν έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό οι σχέσεις μεταξύ των ζευγαριών και οι αντιδικίες και οι συγκρούσεις είναι ακόμη αναπόσπαστο μέρος ενός κλασικού διαζυγίου.

To διαζύγιο λέει η κ. Καραμπέρη δεν έχει ηλικία. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που χωρίζουν στα 18 ή και στα 70 ωστόσο η πιο συνηθισμένη ηλικία είναι από 45- 65. Επίσης δεν έχουν κοινωνική τάξη, ή μορφωτικό επίπεδο. Η κρίση έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια της και έχει γίνει και κρίση των σχέσεων.

Δείτε έναν  πίνακα για τη "γεωγραφία" των διαζυγίων  από την εφημερίδα Καθημερινή για το χρονικό δικάστημα 2003 έως 2012.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις