Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Συνεργασία Δήμου και Φεστιβάλ Ολυμπίας - Αυλαία προβολών με την ταινία "Το Αγόρι και ο Κόσμος"

Πάτρα: Συνεργασία Δήμου και Φεστιβάλ Ολυ...

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων εγκαινιάζει από φέτος τη συνεργασία τους με το Φεστιβάλ της Ολυμπίας, που έχει χαρακτηριστεί το σημαντικότερο φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου στην Ευρώπη, με μια σειρά προβολών που θα γίνονται καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

Η αυλαία των προβολών ανοίγει με την πολυβραβευμένη ταινία «Το Αγόρι και ο Κόσμος» του Alê Abreu από την Βραζιλία, ένα κινούμενο σχέδιο χωρίς λόγια για όλες τις ηλικίες, την προσεχή Κυριακή (30/11) στις 11:00 πμ στο STER VESO MARE.

Η εναρκτήρια προβολή της προσεχούς Κυριακής, αλλά και όλες οι επόμενες, είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου Πατρέων. Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να συνεισφέρουν προαιρετικά τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα διατεθούν, μέσω των κοινωνικών δομών του δήμου που λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Άλλωστε η ίδια η ταινία κάνει το δικό της σχόλιο πάνω στην φτώχεια, μέσα από την  ιστορία ενός αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Στην Πάτρα, όπως και σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, η ταινία κάνει πανελλήνια πρεμιέρα την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 11:00  (STER VESO MARE). Η είσοδος θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας που θα παραλαμβάνονται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων (Ακτή Δυμαίων 50, τηλ. 2610390937) από την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη και της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, από όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να παραλαμβάνουν δελτία προτεραιότητας: Εμπορικό Κέντρο Κόλλα (Γραφείο 13), Πλατεία Γεωργίου, κατά τις εξής ημέρες και ώρες: Πέμπτη 10:00-13:00, Παρασκευή 18:00-21:00 και Σάββατο 11:00-13:00.

Το Αγόρι και ο Κόσμος

Η ταινία «Το Αγόρι και ο Κόσμος» είναι ένα κινούμενο σχέδιο που συναρπάζει με τα πρωτοποριακά σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική του. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής «L’ Express». Από το 2013 που κυκλοφόρησε, η ταινία  έχει διαγράψει μια ξέφρενη πορεία σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ, όπου έχει αποσπάσει 27 βραβεία και διακρίσεις και έχει δεχτεί την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού.

Κατά τον Luis Bolognezi του γαλλικού Φεστιβάλ Annecy (κορυφαίου φεστιβάλ animation στον κόσμο, όπου η ταινία πήρε το 1ο βραβείο και ψηφίστηκε και από το κοινό ως η καλύτερη ταινία), «το animation της Βραζιλίας είναι σήμερα το κινηματογραφικό αντίστοιχο του φαινόμενου της Bossa Nova των αρχών της δεκαετίας του ‘60».

 

 

Πρωτότυπος τίτλος: O Menino e o Mundo. Σκηνοθεσία: Ale Abreu. Μουσική: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat. Διάρκεια: 81΄.

Φωτογραφίες και περισσότερα υλικά για την ταινία στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://neanikoplano.wordpress.com

 

Μουσική

  • Στο εξαιρετικό σάουντρακ της ταινίας συμμετέχει ο ζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής Nana Vasconselos, βραβευμένος επί σειρά ετών ως «ο καλύτερος λάτιν τζαζ κρουστός της χρονιάς».
  • Επίσης παίρνουν μέρος άλλοι κορυφαίοι μουσικοί και συγκροτήματα της Βραζιλίας, όπως οι Barbatugues και ο Πειραματικός Μουσικός Όμιλος.

 

Βραβεία (επιλογή)

  • Annecy International Animated Film Festival 2014
  • Cuiabá Film and Video Festival 2014
  • Mill Valley Film Festival 2014
  • Seattle International Film Festival 2014
  • Shanghai International Film Festival 2014
  • São Paulo International Film Festival 2013
  • Armenian Animation Festival ReAnimania 2014

Κριτική (επιλογή από τον γαλλικό τύπο)

  • Ένα μικρό θαύμα: αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Βραζιλία σταματάει το χρόνο. Είναι η απόλυτη ευτυχία. Ο σκηνοθέτης επιλέγει να ζωγραφίσει «παιδικά», συνδυάζοντας κάθε πιθανή τεχνική: λάδι, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, στυλό διαρκείας, ζωγραφική και κολάζ. Επιπλέον κάνει μια τολμηρή και ποιητική επιλογή: δε φοβάται το λευκό! Κάθε σχέδιο είναι μία έκπληξη. Ένα θαύμα. Και η ταινία είναι χωρίς διαλόγους – ή μάλλον, έχει μόνο κάποιες ατάκες σε μία κατασκευασμένη γλώσσα – βραζιλιάνικα ανάποδα! Έχει όμως και μια μουσική πανταχού παρούσα που ξεσηκώνει.

Guillemette Odicino

  • Μέσα σ’ έναν παράδεισο από ζωηρά χρώματα και μαγευτικούς ήχους, ο θεατής ακολουθεί ένα αγοράκι, γεμάτο περιέργεια και όρεξη για περιπέτεια, που αποφασίζει να πάει να βρει τον πατέρα του και ανακαλύπτει τον κόσμο. Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του παιδιού είναι εμφανές στοιχείο σ’ αυτή την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων, που οφείλει την ονειρική της πλευρά σ’ αυτό ακριβώς το αθώο βλέμμα, που είναι ανοιχτό στον κόσμο αλλά χωρίς υπερβολική αφέλεια. Ο σκηνοθέτης Αλέ Αμπρέ παρακινεί τον θεατή να ξαναδεί την ιστορία της οικονομικής δόμησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να χάνει ταυτόχρονα την παγκοσμιότητα της ταινίας.

Είναι μια εντυπωσιακή περιπέτεια στα χρώματα και στους ήχους, που όμως δεν παύει να πατά σταθερά στον πραγματικό κόσμο.

www.avoir-alire.com

  • Είναι η πιο όμορφη έκπληξη του Οκτώβρη. Είναι η πιο όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, και έρχεται από τη Βραζιλία. Μία ταινία χωρίς λόγια, για να μην λερωθεί αυτό το κόσμημα με αχρείαστες λέξεις. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, που έχει σαρώσει τα βραβεία.

www.lexpress.fr

  • Ο σκηνοθέτης στρέφεται στην αισθητική διάσταση. Επιλέγει να στηριχθεί στις διάφορες υφές και στον υπέροχο ήχο του για να διηγηθεί, με τον πιο κατανοητό τρόπο, το σύγχρονο και λυπητερό του παραμύθι για την αθωότητα απέναντι στην σκληρότητα του κόσμου, και τη δύναμη των αναμνήσεων όταν ο κόσμος αλλάζει.

www.cinemateaser.com

  • Είναι δύσκολο, με λέξεις, να περιγράψει κανείς τον πλούτο της ταινίας, τον πλούτο της μουσικής και των γραφικών. [...] Είναι συγκινητική, είναι εντυπωσιακή.

Bernard Génin, Positif

  • Μία φιλόδοξη ταινία, που επιχειρεί να δείξει ταυτόχρονα την ευαισθησία ενός μικρού αγοριού και την πολυπλοκότητα της ιστορίας της Βραζιλίας.

Raphaëlle Pireyre, Critikat.com

  • Το πιο ενθουσιώδες και δημιουργικό κινούμενο σχέδιο, χαρά για τα μάτια και τα αυτιά. Η ταινία ενώνει κάθε είδους κοινό, καταφέρνοντας να ευχαριστήσει τους πάντες. Η ταινία είναι επίσης ένα οπτικό μπαλέτο χρωμάτων, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος, αλλά και σε ένα αστικό περιβάλλον, συνδυασμένο με πρωτότυπες συνθέσεις που παραπέμπουν στην βραζιλιάνικη μουσική του ’60 και του ’70, αλλά και στη σύγχρονη μουσική της χώρας. Από πολλές απόψεις, είναι η πιο σημαντική και η πιο ξεσηκωτική ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture