Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Avokiddo: Η εφαρμογή που εκπαιδεύει τα παιδιά όλου του κόσμου – Τη δημιούργησαν τρεις νέοι ΠΑΤΡΙΝΟΙ – Μιλάει στο thebest.gr o Δ. Βούλγαρης

Avokiddo: Η εφαρμογή που εκπαιδεύει τα π...

«Μια καλή ιδέα από μόνη της δεν αρκεί»

Του Θάνου Χριστακόπουλου

Μια καλή ιδέα, η αγάπη τους για τα παιδιά και πολύ δουλειά είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας για τρεις νέους ανθρώπους, που με βάση την Πάτρα, φτιάχνουν εκπαιδευτικές εφαρμογές για τα παιδιά όλου του κόσμου. Η Avokiddo δημιουργήθηκε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια από τους συμπολίτες, Ελπίδα Βούλγαρη, Βαγγέλη Κατσαντώνη και Διονύση Βούλγαρη.

Οι τρεις Πατρινοί έχουν καταφέρει, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καθιερωθούν, στο χώρο και πλέον η Avokiddo να θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα στο χώρο. Οι εφαρμογές που δημιουργούν απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά.

Οι ίδιοι δε, δηλώνουν υπερήφανοι που το Avokiddo Emotions χρησιμοποιείται συστηματικά στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα σε παιδιά με αυτισμό.

 

 

Μιλήσαμε με τον έναν εκ των συνιδρυτών της Avokiddo, το Διονύση Βούλγαρη, ο οποίος μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα παιχνίδια που έχουν δημιουργήσει, την πηγή της έμπνευσής τους καθώς και τις δυνατότητες-ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

 

 

-Πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για την Avokiddo για να σας γνωρίσει και ο κόσμος. Σε ποιους απευθύνεται; Ποίοι είναι οι χρήστες του;

Η Avokiddo είναι μια εταιρία παραγωγής παιδικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητά και ταμπλέτες (iOS και android). Δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια από τους Βαγγέλη Κατσαντώνη, Ελπίδα Βούλγαρη και Διονύση Βούλγαρη με έδρα την Πάτρα.

Απευθυνόμαστε κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά. Απευθυνόμαστε επίσης στους γονείς καθώς και σε εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία ως μέσο εκμάθησης και επιμόρφωσης. Οι εφαρμογές μας έχουν διπλό στόχο.

Αφενός να ψυχαγωγήσουν, αφετέρου δε και διαμέσου της ψυχαγωγίας να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν και να διευρύνουν τις ικανότητες τους μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον και με εφαρμογές ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες, τις ικανότητες και τις επιθυμίες τους.

 

-Ποιες εφαρμογές της Avokiddo είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες; Πώς μπορούν να τις κατεβάσουν όσοι ενδιαφέρονται;

Η πιο πρόσφατη εφαρμογή μας λέγεται “Thinkrolls” και είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι λογικής με πρωταγωνιστές 18 ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες τους οποίους το παιδί καθοδηγεί μέσα από μία σειρά λαβυρίνθων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από γρίφους τους οποίους για να επιλύσει πρέπει να επιστρατεύσει τη λογική, την παρατηρητικότητα και τη μνήμη του.

Το “Avokiddo Emotions”, είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που στοχεύει στο να εξοικειώσει τα παιδιά με ένα πλήθος βασικών συναισθημάτων. Το παιδί αφήνεται ελεύθερο να αλληλεπιδράσει με τρία αξιαγάπητα ζωάκια με ξεχωριστές προσωπικότητες έχοντας στη διάθεση του ένα πλήθος από αντικείμενα όπως καπέλα, γυαλιά, μουστάκια, φαγητά, μουσικά όργανα και πολλά άλλα.

Το “Beck and Bo”, το οποίο ήταν και η πρώτη μας εφαρμογή, είναι ένα διαδραστικό παζλ εικόνων, τις οποίες το παιδί καλείται να συνθέσει κομμάτι κομμάτι χρησιμοποιώντας τη λογική αλλά και τη δημιουργική του φαντασία. Έτσι σε ένα αρχικά άδειο σκηνικό ξετυλίγονται σταδιακά συναρπαστικές  ιστορίες καθώς το παιδί εμπλουτίζει την εικόνα με αντικείμενα και χαρακτήρες.

Τέλος το “Avokiddo ABC Ride” είναι μια πρωτότυπη εφαρμογή που έχει ως κύριο στόχο την εκμάθηση του αγγλικού αλφαβήτου. Το παιδί εδώ παίζει και μαθαίνει ακολουθώντας τους ήρωες μας σε μια συναρπαστική βόλτα με το ποδήλατο ανάμεσα από μια σειρά διασκεδαστικών σκηνών, κάθε μια από τις οποίες προσφέρει σαν ανταμοιβή το ‘ξεκλείδωμα’ ενός γράμματος.

Και οι τέσσερεις εφαρμογές μας είναι διαθέσιμες και μπορούν να τις κατεβάσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους κινητά ή ταμπλέτες με λογισμικό android ή iOS από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα (Google Play ή Apple Store)

 

-Πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε την Avokiddo; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Ζώντας τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και των υπολογιστών, και όντας και οι τρεις μας νέοι γονείς, αναγνωρίσαμε τις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει το πάντρεμα αυτής της τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνολογίας των κινητών με την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών.

Μας ενθουσίασε η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις γνώσεις και τις ιδέες μας δημιουργώντας ξεχωριστές ψηφιακές εμπειρίες μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους ενώ διασκεδάζουν. Πηγή έμπνευσης μας είναι τα ίδια τα παιδιά και όλες μας οι εφαρμογές είναι προσαρμοσμένες πάνω στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.

Ταυτόχρονα γνωρίζοντας πως απευθυνόμαστε σε μικρά παιδιά είμαστε πολύ αυστηροί και επιλεκτικοί σε ότι αφορά το περιεχόμενο και την ποιότητα των εφαρμογών μας, προσπαθώντας πάντα να προσεγγίζουμε την παιδική ψυχή με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και ευαισθησία.

 

 

-Μπορούν τα παιδιά όλου του κόσμου να παίξουν και να μάθουν με τα ίδια «παιχνίδια»;

Τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης καθώς και παρόμοιες ανάγκες και επιθυμίες. Η παιδικές ψυχές είναι αγνές και επηρεάζονται ελάχιστα από φυλετικές διαφορές. Η ανάγκη για παιχνίδι και επιμόρφωση είναι κοινή γι’ αυτό και οι εφαρμογές μας απευθύνονται σε όλα τα παιδιά, οπουδήποτε στο κόσμο.

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί και το πιο απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς μας είναι ο τρόπος που θα προσεγγίσουμε με το καλύτερο τρόπο τα παιδιά, προσπαθώντας διαρκώς να σκεφτόμαστε με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

Τελικά η επιτυχία των εφαρμογών μας καθορίζεται σε μέγιστο βαθμό από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

 

-Είναι οι ευκαιρίες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες απεριόριστες;

Για μας αυτό που είναι σημαντικό και μας αφορά άμεσα είναι οι ευκαιρίες που δίνει η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Το γεγονός πως κάποιες από τις εφαρμογές μας έχουν αποκτηθεί και χρησιμοποιούνται ήδη από σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι ένδειξη ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το εξωτερικό, η τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αποτελεί για παράδειγμα ιδιαίτερη χαρά για μας το γεγονός ότι το Avokiddo Emotions χρησιμοποιείται συστηματικά στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα σε παιδιά με αυτισμό, βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Επίσης το Avokiddo ABC Ride χρησιμοποιείται σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία της Αμερικής ως συνοδευτικό εργαλείο στην εκμάθηση της αλφαβήτου και στην εξάσκηση του συλλαβισμού.

Η τεχνολογία συγκεκριμένα των ταμπλετών μπορεί και συνδυάζει χαμηλό κόστος, μικρό μέγεθος και οθόνες αφής ενώ συνοδεύονται από ένα πλήθος εκπαιδευτικών εφαρμογών που μπορούν και καλύπτουν πολλές και διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μετατρέψουν τις ταμπλέτες σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο φέρνοντας τα παιδιά σε αλληλεπίδραση με ένα τεράστιο κόσμο πληροφορίας και γνώσης τον οποίο δε θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε τέτοιο βαθμό ακλουθώντας τις συμβατικές εκπαιδευτικές τεχνικές.

 

-Πώς προκύπτει μια καλή ιδέα που μπορεί να «πιάσει» στην αγορά;

Δεν υπάρχει συνταγή που να καθορίζει μια καλή ιδέα, όπως και δεν υπάρχει κανόνας που να εξασφαλίζει την επιτυχία της. Είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, συνθηκών και συγκυριών. Σίγουρα μια καλή ιδέα από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται αρκετή σκέψη, προετοιμασία, έρευνα, συνεχής δουλειά και προσπάθεια.

Σε ότι αφορά την Avokiddo, η ιδέα της παραγωγής παιδικών εφαρμογών δεν ήταν κάτι το καινούργιο καθώς όταν ξεκινήσαμε ήδη στο χώρο δραστηριοποιούνταν ξένες εταιρίες με μεγάλη προϊστορία και τεράστια κεφάλαια.

Σε αυτό εμείς αντιπαραθέσαμε το πάθος μας, την πίστη μας σε αυτό που κάνουμε, την όρεξη μας για δουλειά καθώς και την τεράστια σημασία που δίνουμε στην υψηλή ποιότητα.

Σαν αποτέλεσμα έχουμε καταφέρει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να καθιερωθούμε στο χώρο και πλέον η Avokiddo να θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα στο χώρο.

 

-Το γεγονός ότι προέρχεστε από την Ελλάδα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για την διάδοσή των εφαρμογών σας στο εξωτερικό;

Σε ότι αφορά τη διάθεση των εφαρμογών μας αυτή γίνεται διαμέσου των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Apple, της Google και της Amazon.

Τα καταστήματα αυτά έχουν παγκόσμια εμβέλεια, οπότε και οι εφαρμογές μας είναι προσβάσιμες από τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για την προώθηση και διαφήμιση των εφαρμογών μας καθώς αυτή γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου.

 

 

ΒΙΟΓΑΦΙΚΑ

Βαγγέλης Κατσαντώνης: ξεκίνησε την καριέρα του ως αρχιτέκτονας παίρνοντας πτυχίο από το Oxford Brookes University (BA in Architecture). Το μεταπτυχιακό με διάκριση στην Εικονική Πραγματικότητα από το University College London τον μύησε στις νέες τεχνολογίες (MSc in Virtual Environments UCL, Distinction). Λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο UCL, δίδαξε προγραμματισμό σε C++ και τεχνολογίες Εικονικής Πραγματικότητας. Εργάστηκε σε πολυεθνικές στη Βρετανία και τη Μαλαισία και το 2002 ίδρυσε μαζί με την Ελπίδα Βούλγαρη την εταιρεία νέων τεχνολογιών react-IN, όπου δημιούργησε το inviDESK, το πρώτο παγκοσμίως διαδραστικό τραπέζι το 2006.

 

 

Ελπίδα Βούλγαρη: Αρχιτέκτονας, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2001 έλαβε με διάκριση τον τίτλο Master of Science in Virtual Environments από το UCL του Λονδίνου. Εργάστηκε σε πολυεθνική της Βρετανικής πρωτεύουσας πάνω σε καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης χρηματιστηριακών δεδομένων μέσα από τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας.

 

 

 

Διονύσης Βούλγαρης: Πήρε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού και αεροναυπηγού από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Συνέχισε για τρία χρόνια ως ερευνητής στο τομέα της Εμβιομηχανικής, ενώ το 2002 έλαβε με διάκριση τον μεταπτυχιακό τίτλο MSc in Computer Studies από το Πανεπιστήμιο του Εσεξ. Ασχολείται ενεργά πάνω από 10 χρόνια με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με εμπειρία στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη λογισμικού για μεγάλα τηλεπικοινωνιακά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

 

 

Πηγή βιογραφικών: newmoney.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις