Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάτρα: To AIDS είναι εδώ – Η εξέλιξη της νόσου - "Κάλπασε" ο ιός στα χρόνια της κρίσης

Πάτρα: To AIDS είναι εδώ – Η εξέλιξη της...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Το θέμα θα απασχολήσει ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου

Το aids παραμένει εδώ και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν γίνει πολλές εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται, με διαφορετικούς ωστόσο ρυθμούς κάθε χρονιά.Μετά την μεγάλη αύξηση των νέων φορέων το 2011 και το 2012 , πανελλαδικά, φέτος παρατηρείται μείωση, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, κάτι που αντανακλάται αντιστοίχως και στην περιοχή, όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Γιάννης Δετοράκης,, τ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος .

«Φέτος παρατηρείται μια μικρή πτώση στον αριθμό των νέων φορέων του ιού του aids πανελλαδικά, ωστόσο τα τελευταία 3 χρόνια είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση των νέων φορέων» αναφέρει ο κ. Δετοράκης.

Ο αριθμός των φορέων στην περιοχή δεν είναι για εφησυχασμό επισημαίνει στο thebest.gr η υπεύθυνη του  Κέντρου Αναφοράς HIV/AIDS, Νοτιοδυτικής Ελλάδος Παρθενόπη Τσέλιου.

Ωστόσο ο κ. Δετοράκης υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των νέων φορέων, καθώς κάποιος μπορεί να φέρει τον ιό και να το αγνοεί,ι να περάσουν και 10 χρόνια μέχρι την εμφάνιση της νόσου και στο ενδιάμεσα να μεταδίδει τον ιό.

Από την πελυράς της η υπεύθυνη του  Κέντρου Αναφοράς HIV/AIDS, Νοτιοδυτικής Ελλάδος Παρθενόπη Τσέλιου τονίζει την ανάγκη της συνεχούς και σωστής ενημέρωσης, ενώ υπενθυμίζει ότι  ο παράνομος αγοραίος έρωτας, κυρίως από αλλοδαπές, που έχουν τις "πιάτσες" τους και στην Πάτρα, αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του aids.

 

Η εξέλιξη της νόσου τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα

Από το 1982 έως το 1986 τα ποσοστά των φορέων ήταν μικρά, ωστόσο από εκεί και μετά και ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2010 παρατηρήθηκε πανελλαδικά σταθερή άνοδος των νέων φορέων, ώσπου το 2011, 2012 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, δηλώνει ο κ. Δετοράκης.

Στους παράγοντες της αύξησης έχουν καταγραφεί,  η κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συριγγών λόγω οικονομικής κρίσης, η πορνεία και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο hivaids.gr, από το 1984 ως τις 31/10/2014, διαγνώστηκαν στην Ελλάδα 14.288 άτομα με HIV (82,3% είναι άνδρες).

Η εικόνα για το 2014

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το πρώτο δεκάμηνο του 2014 διαγνώστηκαν με HIV: 281 άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, 175 άτομα αγνώστου πηγής μόλυνσης, 114 άτομα που είχαν ετεροφυλόφιλες σεξουαλικές επαφές (κατά δήλωσή τους) και 84 άτομα που έκαναν κοινή χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Έναντι του πρώτου δεκάμηνου του 2013, φέτος παρατηρήθηκε μείωση κατά 64% των νέων διαγνώσεων σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ


http://www.hivaids.gr/pliroforisi/Epidimiologiko_10-2014.pdf

Ημερίδα στην Πάτρα

Στην Πάτρα  την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα κατά του aids, στις 6:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγίων Αποστόλων Μπεγουλακίου, Επιστημονική – Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα “Η πορεία του HIV/AIDSλοίμωξης, Μετά από 30 χρονιά”

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής :

 

Συντονιστής

κ. Θεοδωροπουλος Παναγιώτης, Ιατρός

τ. Διευθυντής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

 

Ομιλητής

1. Παραμένει το AIDS επίκαιρο

Δρ. Τσέλιου Παρθενόπη, Διευθύντρια Βιοπαθολόγος Επισ. Υπευθ. Κέντρου Αναφοράς HIV/AIDS, Νότιο Δυτικής Ελλάδος

2. Συμβουλευτική Διαδικασία σχετικά με την ανίχνευση τηςHIV-λοίμωξης

Βανταράκη Δώρα, Τεχνολόγος

Κέντρου ΑναφοράςHIV/AIDS Νότιο Δυτικής Ελλάδος

3. Γνώση, Στάση, Συμπεριφορά για το AIDS μετά από 30 χρονιά

Γαιτάνος Κωνσταντίνος, Σπουδαστής

Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος

4. Τι νεότερα για το AIDS

Δετοράκης Ιωάννης, PhD Υγιεινής

τ. Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος

5. Ερωτήσεις – Συζήτηση

6. Αγωγή Υγείας του HIV/AIDS

Πλώτας Παναγιώτης, Ιατρός

Διδάκτωρ Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών

 

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων “Πέτρου & Παύλου” Μπεγουλακίου,

Τα διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Προστασίας του Κέντρου Υγείας & Περιβάλλοντος της Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας,

και η Υπόσχεση Σωματείο για το HIV/AIDS.


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being