Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σαν σήμερα, πριν από 1 χρόνο έφυγε από τη ζωή ο "κυρ-Ανδρέας", ο "ιμπρεσάριος" του πολιτισμού στην Πάτρα

Σαν σήμερα, πριν από 1 χρόνο έφυγε από τ...

Ο Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος έσβησε πέρυσι σε ηλικία 86 ετών, λίγες μέρες πριν από την ονομαστική του εορτή

Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα 27 Νοεμβρίου 2014 από την ημέρα που έσβησε σκορπίζοντας την θλίψη, ο αποκαλούμενος και «ιμπρεσάριος» του πολιτισμού στην Πάτρα, ο Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος σε ηλικία 86 ετών, ένας άνθρωπος που αν και επιστήμων οινολόγος στο επάγγελμα και με σπουδές στο Παρίσι, λάτρευε βαθιά τον πολιτισμό και είχε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με προσωπικότητες όπως η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη που μάλιστα κάποτε του είχε προτείνει και ένα σημαντικό πόστο στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο αλησμόνητος Νίκος Κούρκουλος.

Πριν από σχεδόν 33 χρόνια, στη  «άνυδρη» πολιτιστικά Πάτρα των αρχών του ’80, πριν ακόμη δημιουργηθεί το περίφημο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου δια χειρός του Θάνου Μικρούτσικου και φορείς όπως το ΔΗΠΕΘΕ, ο Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος έφτιαχνε το Φεστιβάλ Πάτρας και τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων φέρνοντας στην Πάτρα και στην Αχαία μέσα στον Αύγουστο του ’81 ολόκληρο το κλιμάκιο του Εθνικού μας Θεάτρου με επικεφαλής την σπουδαία Μαίρη Αρώνη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Παντελή Ζερβό για να παρουσιάσουν στο Αρχαίο Ωδείο τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.

Ακολούθησαν στα κατοπινά χρόνια εκπληκτικά μπαλέτα από την πρώην Σοβιετική Ένωση, πολλές αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις με το Εθνικό, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και πολλά ΔΗΠΕΘΕ να δίνουν σταθερά το παρών στην διοργάνωση που έμελλε να μετονομαστεί σε Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο γιος του εκλιπόντος, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος κατάφερε να οργανώσει με μοναδική επιτυχία το 33ο Επετειακό Φεστιβάλ Πάτρας που ήταν αφιερωμένο και στην μνήμη και προσφορά του πατέρα του και συνέβη το πολύ συγκινητικό, η προσέλευση να είναι μεγάλη και αμείωτη ακόμη και σε μία – δύο παραστάσεις που είναι αλήθεια πως απογοήτευσαν καλλιτεχνικά.

Μάλιστα δεν έλειψε και το απαραίτητο, γεμάτο συναίσθημα και μνήμες αφιέρωμα στον ιδρυτή και θεμελιωτή του Φεστιβάλ Πάτρας, λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο στην βραδιά της επίσημης πρεμιέρας του Φεστιβάλ και λίγο πριν την έναρξη της παράστασης του Εθνικού, «Βάτραχοι» με τον Αιγιώτη Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Τριάντα τρία τριαντάφυλλα όσα και τα χρόνια του Φεστιβάλ Πάτρας αφέθηκαν από τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο και τους εθελοντές και μέλη της διοίκησης του ΟΚΠΕ στην θέση όπου καθόταν πάντα ο «κυρ-Ανδρέας», στην πρώτη σειρά των κερκίδων του Αρχαίου Ρωμαικού Ωδείου της Πάτρας.

Ο Ανδρέας Ανδριόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 10.30 το πρωί, στις 27 Νοεμβρίου 2013 στο σπίτι του, στην οδό Κολοκοτρώνη, λίγες μόλις μέρες πριν την ονομαστική του εορτή.

Τα προβλήματα υγείας του ακάματου αυτού εργάτη και λάτρη του πολιτισμού ήταν έντονα και τον είχαν καταβάλλει από τα τέλη του 2012 ενώ μία πτώση μέσα στο σπίτι που είχε ως συνέπεια να σπάσει το πόδι του τρεις μήνες πριν το τέλος, χειροτέρεψε τα πράγματα μιας και λόγω του γήρατος και της βεβαρημένης υγείας του ήταν αδύνατον να χειρουργηθεί.

Ο εκλιπών που είχε χάσει την αγαπημένη του σύζυγο Ευγενία πριν από δέκα χρόνια, άφησε πίσω του, τους δύο γιους του, τον Ανδρέα που επάξια συνεχίζει το έργο του στο Φεστιβάλ Πάτρας που έφτασε αισίως στην 33η διοργάνωση, η οποία σημειωτέον θα κορυφωθεί με μία παράσταση με εξαίρετους Ρώσους σολίστ μπαλέτου στις 15 Δεκεμβρίου 2014 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Μάριο Ανδριόπουλο επιχειρηματία, ο οποίος παντρεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο πολιτισμός ήταν η μεγάλη αγάπη και μεράκι του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου και ο ίδιος διακρινόταν από μία διάθεση προσφοράς στην πόλη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε στους δημοσιογράφους και επαναλάμβανε πάντα με έμφαση για να μην το ξεχνάμε και να το τονίζουμε ολοένα, το Φεστιβάλ Πάτρας ήταν ο καλλιτεχνικός «αιμοδότης» της Αχαικής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ανδρέας Ανδριόπουλος είχε γεννηθεί το 1927 και είχε σπουδάσει οινολόγος στην Γαλλία. Για πολλά χρόνια είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών.

Η κηδεία του είχε τελεστεί στον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας την Παρασκευή 29/11/2013 στις 15.00 το απόγευμα.

Το πιο πιθανό είναι την επόμενη Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του σε ιερό ναό της Πάτρας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture