Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Κινούμενες βόμβες" τα οχήματα που κυκλοφορούν με λιωμένα ελαστικά, λόγω κρίσης

Πάτρα: "Κινούμενες βόμβες" τα ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Κίνδυνος για τους οδηγούς σε συνδυασμό με τους κακούς δρόμους της Πάτρας

Σοκάρει έρευνα που καταδεικνύει ένα ακόμη φαινόμενο των καιρών -της κρίσης. Πάνω από το 28% των οδηγών δεν αλλάζουν τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων τους. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει για τα καλά και αυτό τον τομέα, οπου καταγράφεται σημαντική πτώση στις πωλήσεις.

Τα τροχαία που οφείλονται σε κακή εκτίμηση του οδηγού σε συνδυασμό με την ολίσθηση των φθαρμένων ελαστικών στο επίσης κακό οδόστρωμα, είναι πολλά και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για αντικατάσταστη τουλάχιστον των ελαστικών του οχήματος. Ωστε να προσφέρουν καλό κράτημα, παρά τον συντελεστή δυσκολίας που δημιουργούν οι δρόμοι και στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Όπως λένε στο thebest.gr επαγγελματίες στον χώρο των ελαστικών, το βασικότερο όλων είναι η ασφάλεια των επιβατών. «Το ανεπαρκές βάθος πέλματος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόστασης φρεναρίσματος κυρίως στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Η χαμηλή πίεση προκαλεί προβλήματα στο χειρισμό του αυτοκινήτου, τους ελιγμούς και το φρενάρισμα. Από εκεί και πέρα τα φθαρμένα ελαστικά ή όσα έχουν ζημιά ενδέχεται να κλατάρουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Επίσης τα ελαστικά με πίεση χαμηλότερη από το κανονικό, φθείρονται γρηγορότερα από αυτά που φέρουν τη σωστή πίεση αέρα».

«Ενα είναι σίγουρο, ότι οι οδηγοί δεν αλλάζουν τα ελαστικά των αυτοκινήτων τους στην ώρα τους», αναφέρει επαγγελματίας στο χώρο των ελαστικών από την Πάτρα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια στα I.X. Μάλιστα αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός  ότι το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, είναι θανάσιμος
Οι πελάτες δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τα ελαστικά και αυτό είναι μεγάλο λάθος».

Από την πλευρά του, άλλος επαγγελματίας του χώρου διευκρινίζει ότι πλέον όσοι αντικαθιστούν τα ελαστικά των αυτοκινήτων τους, επιλέγουν να τοποθετήσουν μεταχειρισμένα ελαστικά για να αποφύγουν λίγες δεκάδες ευρώ. «Η ζήτηση καινούργιων ελαστικών είναι περιορισμένη, σήμερα οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να τοποθετούν μεταχειρισμένα ελαστικά, καθώς είναι πολύ φθηνότερα συγκριτικά με τα καινούργια.

Παράλληλα πλέον εξαιτίας την κρίσης οι περισσότεροι επαγγελματίες πληρώνονται τοις μετρητοίς και γι’ αυτό έχει περιοριστεί η κίνηση», καταλήγει ο ίδιος επαγγελματίας.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ
Πρέπει να μπορούν να μας παρέχουν την μέγιστη ασφάλεια την στιγμή που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε έναν απότομο χειρισμό ώστε να αποφύγουμε κάποιο εμπόδιο (…πεζό, ποδηλάτη κλπ.) η να στρίψουμε επιπλέον στην τυφλή στροφή που δεν υπολογίσαμε σωστά.Επίσης να μας εμπνέουν εμπιστοσύνη όταν ταξιδεύουμε με υψηλές ταχύτητες και να ανταποκριθούν άμεσα καθώς επιχειρούμε γρήγορα να αλλάξουμε λωρίδα η σε μια αναγκαία απότομη επιβράδυνση ( φρενάρισμα ).

Καθότι λοιπόν κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις εάν συμβούν με φθαρμένα ελαστικά μπορεί να φέρουν δυσάρεστα αποτελέσματα πρέπει ο οδηγός κατά την κρίση του να προνοεί ώστε να τα αντικαθιστά προληπτικά και ασχέτως εποχής.
Για τις συνθήκες της χώρας μας και για την πλειονότητα των ιδιωτικής χρήσεως επιβατικών αυτοκινήτων η διάρκεια ζωής των ελαστικών βρίσκετε στα 3,5 με 4 χρόνια από την ημέρα τοποθέτησης ( και όχι από την ημέρα παραγωγής ) η για χρήση περίπου 40,000 χιλιομέτρων, και δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες η εποχές.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μεγέθη αυτά μπορεί να αυξομειωθούν ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης, συντήρησης κλπ, αλλά γι΄ αυτό αρμόδιοι είναι να κρίνουν και να σας συμβουλέψουν οι έμπειροι τεχνικοί στα καταστήματα ελαστικών.

Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι το συχνότερο λάθος που κάνουν οι οδηγοί με ήδη φθαρμένα, προς αντικατάσταση ελαστικά, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι το να προγραμματίζουν την αλλαγή για μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, κι αυτό διότι γενικά επικρατεί η άποψη πως θα φθαρούν γρηγορότερα με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ
Λόγω κρίσης οι περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων αδυνατούν να αλλάξουν τα ελαστικά ή απλά περιμένουν να το κάνουν όταν αυτά... λιώσουν τελείως. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις συνέπειες όχι μόνο ενός φθαρμένου ελαστικού αλλά και από την κακή χρήση όπως, λανθασμένη πίεση αέρα, ζημιές, ανομοιόμορφη φθορά κ.ά.

Όσον αφορά τα ελαστικά που δεν έχουν την κατάλληλη πίεση αέρα, αυξάνουν κατακόρυφα την κατανάλωση καυσίμου. Επίσης τα ελαστικά με πίεση χαμηλότερη από το κανονικό, φθείρονται γρηγορότερα από αυτά που φέρουν την σωστή πίεση το αέρα, καθώς σπάνε στα πλαινά σημεία αφού η παραμόρφωση τους κατα την κίνηση του οχήματος είναι μεγάλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις