Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συνεχίζεται το αφιέρωμα της Χριστίνας Κόκκοτα στον Τσέχωφ - Την Τετάρτη επίκεντρο θα είναι ο "Βυσσινόκηπος"

Συνεχίζεται το αφιέρωμα της Χριστίνας Κό...

Στο θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας

«Γλάρος», «Θείος Βάνιας», «Οι Τρεις Αδελφές», «Βυσσινόκηπος». Αυτά είναι ορισμένα από τα αριστουργήματα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ, του πολύ σημαντικού αυτού Ρώσου ιατρού, δραματουργού και συγγραφέα, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 29 Ιανουαρίου 1860 στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία και απεβίωσε τον Ιούλιο του 1904.

Η Πατρινή καθηγήτρια φιλόλογος και θεατρολόγος – θεατρική κριτικός Χριστίνα Κόκκοτα – Παναγοπούλου είπε φέτος με δική της πρωτοβουλία να οργανώσει ένα θεματικό αφιέρωμα στον Τσέχωφ που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις – εκδηλώσεις. Γι’ αυτή την Τετάρτη 26/11/2014 έχει προγραμματιστεί στις 20.30 το βράδυ, στον χώρο του Λιθογραφείον στην οδό Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων, η 3η συνάντηση που θα επικεντρωθεί στο κύκνειο άσμα του Τσέχωφ, τον «Βυσσινόκηπο», έργο που είχε ανεβάσει στο ελληνικό θέατρο η αξέχαστη Τζένη Καρέζη αλλά και η Μπέτυ Αρβανίτη με τον Γιάννη Φέρτη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει εισήγηση της Χριστίνας Κόκκοτα ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Βυσσινόκηπος», παραγωγής του 1999 που είχε γυριστεί στην γειτονική Βουλγαρία και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα, την τελευταία δηλαδή κινηματογραφική δημιουργία του Ελληνοκύπριου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη (Αλέξης Ζορμπάς). Στην ταινία είχαν πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων η Σάρλοτ Ράμπλινγκ και ο Άλαν Μπέιτς.

Η τρίτη συνομιλία με τον Τσέχωφ λοιπόν θα έχει ως βασική αναφορά το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ, τον «Βυσσινόκηπο» (1903). Το έργο παρακολουθεί, μέσα από τη ζωή των ηρώων του, το τέλος μιας εποχής για την προεπαναστατική Ρωσία και την μετάβαση από την παλαιά αριστοκρατία της γης στη νέα τάξη των δυνατών του χρήματος.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συναντήσεις – εκδηλώσεις, την Τετάρτη 3/12/2014 με θεματικό άξονα τον «Γλάρο» όπου θα κάνει εισήγηση η Έλενα Αλεξανδράκη, θεατρολόγος και θα προβληθεί η ταινία «Γλάρος» του Σαμψών Σαμψώνωφ και την Τετάρτη 10/12/2014 με επίκεντρο τις «Τρεις Αδελφές» όπου θα κάνει εισήγηση η Ακριβή Μάνου, ειδική παιδαγωγός-θεατρολόγος. Θα προβληθεί και η ταινία «Τρεις Αδελφές» του Λώρενς Ολίβιε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Χριστίνα Κόκοτα, επί πολλά χρόνια καθηγήτρια στο άλλοτε Κλασικό Λύκειο Πατρών και στο Πρότυπο Λύκειο, ετοίμασε στο μεταξύ και το νέο της βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Οδός Πανός και αφορά αυτή τη φορά Κριτικές θεατρικές της προσεγγίσεις – σημειώματα για παραστάσεις νεοελληνικών έργων που έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο. Πρόκειται για το 2ο βιβλίο της άτυπης τριλογίας της θεατρολόγου Χριστίνας Κόκκοτα, η οποία έχει αποφοιτήσει από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρώτο βιβλίο είχε κριτικά της σημειώματα για παραστάσεις αρχαίου δράματος ενώ  στο μέλλον σκοπεύει να γράψει και να κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο για το ευρωπαικό θέατρο.

*Στην κεντρική φωτ. σκηνή από τα γυρίσματα του "Βυσσινόκηπου" του Μιχάλη Κακογιάννη.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture