Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δέλεαρ για τους Πατρινούς θεατρόφιλους "Ο Γάμος" με την Άννα Βαγενά, απόψε στο Πάνθεον

Δέλεαρ για τους Πατρινούς θεατρόφιλους &...

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κείμενο που είχε ξαναπαρουσιάσει η ηθοποιός και πριν από 20 χρόνια, τότε σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου

Δέλεαρ για τους Πατρινούς θεατρόφιλους αποτελεί αναμφίβολα η παράσταση «Ο Γάμος» με την σπουδαία Θεσσαλή στην καταγωγή ηθοποιό Άννα Βαγενά που παρουσιάζεται για 2η βραδιά, σήμερα Τρίτη 25/11/2014, στις 21.30, στο θέατρο Πάνθεον, στην Λεωφόρο Δημητρίου Γούναρη και Κανακάρη.

Χθες Δευτέρα δόθηκε με επιτυχία η πρώτη παράσταση, την οποία και παρακολούθησαν αρκετοί θεατές ενώ απόψε στις 21.30 έχει προγραμματιστεί η δεύτερη.

Η Άννα Βαγενά αγαπά πολύ την Πάτρα και εκτιμά το κοινό της. Η τελευταία φορά που το κοινό είχε χαρεί δουλειά της ήταν την περασμένη άνοιξη όταν είχε έρθει στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και είχε παρουσιάσει το συγκινητικό θεατρικό έργο «Η Ζωή Μπροστά σου» του Ρομάν Γκαρί στις 17 και 18 Μαρτίου 2014. Σε εκείνη την παράσταση είχε υποδυθεί, σε δική της σκηνοθεσία μία ηλικιωμένη γυναίκα την μαντάμ Ρόζα που μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί (Ιμπραήμ Χασάν), που το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του.

Όσο για τον «Γάμο», πρόκειται για μία αξιόλογη και συγκινητική παράσταση βασισμένη στο κείμενο της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη. Η Άννα Βαγενά πρωταγωνιστεί αλλά και υπογράφει την θεατρική διασκευή και την σκηνοθεσία.

Στο Πάνθεον η Άννα Βαγενά έχει ξαναπαίξει και πάντα με επιτυχία. Έχει παρουσιάσει το δραματικό έργο «Το Γάλα» αλλά και την «Άλωση της Κωνσταντίας» μαζί με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Ηλείο στην καταγωγή ηθοποιό Βασίλη Παλαιολόγο. Ακόμα έχει παίξει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας έναν άλλο συγκλονιστικό ρόλο της – μονόλογο, την «Αγγέλα Παπάζογλου».

«Ο Γάμος» θεωρείται μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής περιόδου της Αθήνας (παρουσιάζεται στο θέατρο Μεταξουργείον).

«Ο Γάμος» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο και γνώρισε τεράστια επιτυχία σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Στην τωρινή παράσταση παρουσιάζεται με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

Το συγκεκριμένο έργο «Ο Γάμος» είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας (η Άννα Βαγενά που την θυμόμαστε και από την κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το προξενιό της Άννας» το 1972, κατάγεται από την Θεσσαλία) μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δεχόταν εύκολα την αναπηρία.

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί)  και 10 ευρώ (σύλλογοι και κάτοχοι κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ).

Ισχύουν και εισιτήρια ΟΓΑ.

Προπώληση εισιτηρίων στο Θέατρο “ΠΑΝΘΕΟΝ”, τηλ: 2610-325778.

Αποσπάσµατα κριτικών που έχουν γραφτεί για την παράσταση του «Γάµου» σε σκηνοθεσία & θεατρική προσαρµογή Κώστα Τσιάνου, Θεσσαλικό Θέατρο 1994, Θέατρο Μεταξουργείο 2000.

Κώστας Γεωργουσόπουλος «Τα Νέα»

Η ιστορία της Λενάκης είναι η ιστορία χιλιάδων γυναικών, συζύγων και µητέρων αυτού του έρµου τόπου. Απλή, τραγική, τρυφερή, αποτρόπαια, απελπισµένη και αισιόδοξη µαζί. Όπως η ζωή η ίδια.

[...] Όµως η συνταρακτική ερµηνεία της Άννας Βαγενά σφραγίζει αυτό το µικρό θαύµα. Η καλή ηθοποιός ώριµη, κυρία των µέσων της, αυθεντική, πλήρης, κάτοχος µιας συγκινησιακής δεξαµενής αρτεσιανών υδάτων, πλάθει µνηµείο ρόλου, αξέχαστη στιγµή.

Ο φίλος υπουργός Παιδείας πρέπει να δει την παράσταση και να την καταστήσει κτήµα εσαεί του σχολικού προγράµµατος. Υποκαθιστά ώρες ιστορικής, κοινωνικής, λογοτεχνικής και λαογραφικής ύλης.

Μηνάς Χρηστίδης «Ελευθεροτυπία»

Η Βαγενά του «Γάµου» είναι -µε λίγα λόγια- συνταρακτική. Καταλαβαίνω την ηχηρότητα της λέξης, αλλά δεν την παίρνω πίσω. Δηµιούργησε ένα πρόσωπο. Μέσα σε δύο ώρες είδαµε τη µακριά ζωή µιας γυναίκας -η Λενάκη υπήρχε, πραγµατική, εκεί, στη σκηνή.

Με λιτή, αλλά ακριβέστατη κίνηση, µε λόγο καθαρό, στηριζόµενο και πλήρη. Με αποχρώσεις χωρίς χάσµατα και άλµατα. Και, κυρίως, µε συγκίνηση που ερχόταν από ερεθισµούς µιας προσωπικής µνήµης, τωρινής, χθεσινής και αρχαίας.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture