Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πρωτοκλήτεια 2014 - Δέκα συλλεκτικά γραμματόσημα αλλά και ένα λεύκωμα για τα "Βήματα του Αποστόλου Ανδρέου" - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πρωτοκλήτεια 2014 - Δέκα συλλεκτικά γραμ...

Η σχετική έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 26/11/2014 στην αίθουσα Αίγλη στην Βέσο Μάρε και θα έχει διάρκεια μία εβδομάδα

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 στις 19.00 το απόγευμα, θα εγκαινιαστεί στην αίθουσα Αίγλη, στον πολυχώρο της Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων, η έκθεση γραμματοσήμων με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Ανδρέου» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014.

Στην έκθεση θα μπορεί να δει και να θαυμάσει κάποιος τα 10 συλλεκτικά γραμματόσημα που εκδόθηκαν ειδικά για την διοργάνωση και έχουν για θέμα τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κάδρα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον θέλουν να αγοράσουν το λεύκωμα «Στα βήματα του Αποστόλου Ανδρέου» που επιμελήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, προιστάμενος του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών, το οποίο περιέχει κείμενα για τον βίο του Αγίου Ανδρέα από την πόλη της Βησθαιδά όπου είχε γεννηθεί και ήταν ψαράς, πριν ακολουθήσει τον Ιησού Χριστού και γίνει μαθητής του μέχρι τις περιοχές που ο Άγιος Ανδρέας επισκέφθηκε και κήρυξε τον λόγο του ευαγγελίου όπως η Κύπρος, η χερσόνησος της Κριμαίας, η Ρουμανία και αλλού.

Η Πάτρα ως γνωστό έμελλε να είναι ο τόπος όπου ο άγιος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνοντας σημαντικά θαύματα, όπου και τελειώθηκε το επίγειο έργο του και μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο, σε χιαστό σταυρό, το 66 μ. Χ., όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Στα κείμενα που έγραψε για το λεύκωμα ο αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Τσιμιτσός σε συνεργασία με τον φοιτητή στο τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καχριμάνη, υπάρχει αναφορά και στο Λεόντειο Αχαίας όπου έχει απομείνει και φυλάσσεται το «χνάρι» του Αγίου Ανδρέου.

Η τιμή του επιμελημένου και καλαίσθητου λευκώματος είναι 30 ευρώ ενώ για όσους το προμηθευτούν (έχουν βγει περίπου 250 αντίτυπα) θα υπάρχει η δυνατότητα να μπουν σε μία κλήρωση για ένα δωρεάν ταξίδι στους Αγίους Τόπους όπου έζησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός, στο σημερινό Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει και φωτογραφίες από απεικονίσεις του Αγίου Ανδρέου αλλά και από τις χώρες και περιοχές όπου κήρυξε τον Λόγο του Ιησού Χριστού καθώς και τα 10 συλλεκτικά γραμματόσημα που θα συνοδεύονται από αναμνηστική σφραγίδα και φάκελο με ημερομηνία 26/11/2014.

Σε ένα από τα γραμματόσημα απεικονίζεται και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ ασπάζεται τον μεγάλο ιερό θησαυρό της Αποστολικής Μητροπόλεως της Πάτρας, την Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα από τα γραμματόσημα δείχνει μία ωραία ζωγραφιά για τον Άγιο Ανδρέα που έφτιαξε ένας μαθητής του 7ου Γυμνασίου της Πάτρας. Η συγκεκριμένη ζωγραφιά ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες 32 σε διαγωνισμό που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Πατρών και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαίας. Ο νικητής ήταν ο μαθητής της Β’ τάξης του γυμνασίου, Στέφανος Φαρδέλας.

Η όλη προετοιμασία της έκθεσης και του λευκώματος πήρε κοντά στους 2,5 μήνες.

Αυτή είναι η 3η φορά επί αρχιερατείας του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στην Πάτρα που διοργανώνεται μία έκθεση θρησκευτικού γραμματοσήμου. Όπως μας θύμισε ο π. Κωνσταντίνος, οι δύο προηγούμενες φορές ήταν το 2008 που θέμα ήταν τα 100 χρόνια από την θεμελίωση του νέου ναού του Αγίου Ανδρέου Πατρών και το 2012 που θέμα ήταν δέκα ιστορικοί ιεροί ναοί – μνημεία της Πάτρας.

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από τότε που η Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου επεστράφη στην πόλη του μαρτυρίου του, την Πάτρα επί Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών Κωνσταντίνου.

*Στα εγκαίνια θα γίνει αγιασμός και προσφώνηση από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο ενώ έχουν προγραμματιστεί και χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον Χρυσόστομο Βεργή, Περιφερειακό διευθυντή των ΕΛΤΑ Δυτικής Ελλάδος, τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος και τον Σωτήρη Στασινόπουλο – Πρόεδρο της Φιλοτελικής Εταιρείας της Πάτρας.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από το κοινό τις ώρες 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 8.30 το βράδυ.

Οι φωτό είναι του Χρήστου Κοσμά.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture