Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου

Ποιοι θα ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τον πρώην πρωθυπουργό, που ετοιμάζει νέο κόμμα

Οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να προκαλούν πολιτικές συζητήσεις και να απασχολούν την επικαιρότητα. Όπως αναφέρει το protothema.grε χωριστούς κόσμους, χωρίς κανένα σημείο επαφής κινούνται μέρα με τη μέρα οι δύο βασικοί πυλώνες, που καθορίζουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον φανερό ότι ετοιμάζει ολοκληρωτική επιστροφή, δρομολογώντας ουσιαστικά την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που αποφεύγει να εμπλακεί προσωπικά στη σύγκρουση, τον κατηγορεί ως υπονομευτή της κυβερνητικής προσπάθειας και τον προειδοποιεί ότι δεν θα του επιτρέψει να προκαλέσει προβλήματα στην παράταξη και τη χώρα – διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να τον διαγράψει.

 

Από τη μια πλευρά συγκεντρώνονται διαρκώς δυνάμεις γύρω από τον κ. Παπανδρέου: Νυν βουλευτές που δηλώνουν την υποστήριξή τους (Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης εκδηλώθηκαν ήδη), πρώην βουλευτές και στελέχη κάνουν το ίδιο (κορυφαίο παράδειγμα ο Γιάννης Ραγκούσης που μιλά ευθέως για νέο κόμμα), οργανώσεις που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης (Αχαΐα, Κέρκυρα).

Από την άλλη η οργισμένη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επιφύλασσε φαρμακερά σχόλια και καταγγελτική στάση στην όλη κινητικότητα. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούν για «επιστροφή της παρέας που μας έβαλε στο μνημόνιο το 2010» και των «κηπουρών του Γιώργου». Κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για υπονόμευση της παράταξης και της κυβερνητικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ότι επιχειρεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε παράγοντα αστάθειας.

Οι κινήσεις του Γιώργου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει με επιμέλεια τις επόμενες κινήσεις του.Συνομιλεί διαρκώς με στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ εντός του Δεκεμβρίου σχεδιάζει να παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη τύπου, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους και από το εξωτερικό! Σε αυτή τη συνέντευξη προτίθεται να μιλήσει για όλα: Για τη χρεοκοπημένη χώρα που ανέλαβε από τον Κώστα Καραμανλή, την σκληρή αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος συναίνεσης, που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, για το πώς «υπονομεύτηκε» και τελικά έπεσε η κυβέρνησή του, από εσωτερικά και διεθνή κέντρα, ενώ θα αναφερθεί, λένε συνομιλητές του, για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτικά στη «μαύρη νύχτα» των Καννών και το ρόλο των Μέρκελ και Σαρκοζί.

Βαριές καταγγελίες κατά Γιώργου

Προς το παρόν πάντως πρέπει να αντιμετωπίσει την επιχειρηματολογία της Χαριλάου Τρικούπη. Στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ηγεσία του Κινήματος, υπάρχει καταιγισμός βολών και κατηγοριών για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου:  

«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» σημειώνεται με έμφαση… Δεν θα αφήσουμε λοιπόν κανέναν να διαταράξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Παράταξη και κυρίως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Και δεν θα παρακολουθήσουμε κανέναν στους προσωπικούς του σχεδιασμούς και στην έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει».

Μάλιστα χαρακτηρίζεται πλαστό το δίλλημα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη: «Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή στρατηγική συμμαχιών μέσα στο νέο τοπίο, το οποίο είναι πολύπλοκο, με νέους παράγοντες. Η  απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Αυτό είναι βλαπτικό και για την παράταξη και για τη χώρα. Στα όργανα του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με ευρεία πλειοψηφία, υπέρ ενός ανοικτού προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, με κορμό πάντα το ΠΑΣΟΚ και τις οργανώσεις του, αλλά με ανοίγματα στην κοινωνία των πολιτών, σε άλλα κόμματα, σε άλλες κινήσεις, σε άλλα πρόσωπα, ώστε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση».

Όπως διευκρινίζουν κορυφαία στελέχη κοντά στον κ. Βενιζέλο «στις επόμενες εκλογές θα κατέλθουμε ως ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, άρα δεν χάνεται, ούτε αντικαθίσταται το Κίνημα και προφανώς η ένταση που εγείρεται είναι προσχηματική».   

Στο σημείωμα χαρακτηρίζονται «αθλιότητες» όσα έγιναν στην εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου την 1ηΣεπτεμβρίου στο Ζάππειο, σε αντίθεση με τις ενωτικές κινήσεις του κ. Βενιζέλου. Κατηγορούνται δε οι παπανδρεϊκοί ότι υπονόμευσαν τη μάχη των ευρωεκλογών: «Ήταν προφανές ότι κάποιοι στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε. Και αυτό ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν αφομοιώθηκαν τα διδάγματα αυτά πλήρως» αναφέρεται με νόημα.

Για την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η χώρα και η κυβέρνηση αναφέρεται: «Δεν θα ανεχθούμε επίσης την εκμηδένιση των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας και των στελεχών μας. Όλη αυτή την καθημερινή συμβολή στην κυβέρνηση και στη Βουλή που γίνεται προκειμένου να αποτραπούν λάθη, να γίνουν οι σωστές επιλογές, να προχωρήσουμε σε ζητήματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κοινωνικής προστασίας και αποκατάστασης των αδικιών, όλη αυτή η τεράστια δουλειά η οποία είναι καταγεγραμμένη, δεν μπορεί να αμφισβητείται. Δεν μπορεί να εκμηδενίζεται και να ευτελίζεται και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, αντί να εμφανίζεται τώρα ως το κόμμα και η ομάδα ανθρώπων που έχουν στην πραγματικότητα το βάρος της παρακολούθησης των ισορροπιών της διαπραγμάτευσης και του στρατηγικού προσανατολισμού της διαπραγμάτευσης, να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν. Αυτό είναι βαρειά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις