Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το σχέδιο Αθηνά, το ΤΕΙ και η αναστολή λειτουργίας Τμημάτων στην Αμαλιάδα

Το σχέδιο Αθηνά, το ΤΕΙ και η αναστολή λ...

Tης Αγγελικής Καυγά Επίκουρης Καθηγήτριας του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Παίρνοντας αφορμή από το  αφιέρωμα στον κ. Ζαφειρόπουλο "Ο Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός που κρέμασε το πτυχίο του και εκθρέφει πρόβατα σε σύγχρονη μονάδα" θα ήθελα σε σχέση με την παράγραφο που διάβασα ....παράλληλα διαβάζει συνεχώς για τα ζώα, την φυσιολογία τους και τις ανάγκες τους, ενώ ετοιμάζεται να δώσει κατατακτήριες στην σχολή γεωπονίας του ΤΕΙ Αμαλιάδας.... θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν το εν λόγω τμήμα:

Πρώτον δεν μιλάμε για το ΤΕΙ Αμαλιάδας αλλά για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (πρώην τμήμα ΘΕΚΑ του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου) με τρεις κατευθύνσεις Φυτική παραγωγή, Ζωική παραγωγή και Αγροτική οικονομία να έχει έδρα την Αμαλιάδα ή αλλιώς Καλιφόρνια όπως χαρακτηρίζεται από τους τοπικούς παράγοντες!

Δεύτερον είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια και η ενασχόληση του κ. Ζαφειρόπουλου με την κτηνοτροφία αλλά λυπάμαι που θα τον στενοχωρήσω διότι σήμερα που μιλάμε, στο εν λόγω τμήμα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας οι δύο εκ των τριών κατευθύνσεων και πιο συγκεκριμένα η Ζωική παραγωγή και η Αγροτική οικονομία και συνεπώς δεν μπορεί να δώσει κατατακτήριες – και σε απλά ελληνικά- δεν μπορεί να παρακολουθήσει καμία κατεύθυνση Ζωικής παραγωγής που υποθέτω ότι τον ενδιαφέρει.

Αυτή η αναστολή  έγινε λόγω  έλλειψης κτηριακών και εργαστηριακών υποδομών (λίαν απαραίτητες στην Ζωική παραγωγή), ειδικού τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, διοικητικού προσωπικού και βεβαίως καθηγητών (μέλη ΕΠ). Τα δέκα (10) μέλη Ε.Π. του Τμήματος  (επτά εκ των οποίων είναι γεωπόνοι, δύο βιολόγοι και ένας οικονομολόγος), καλύπτουν ένα πρόγραμμα σπουδών με αντικείμενο την Φυτική Παραγωγή και σε καμία περίπτωση  δεν δύνανται  υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα σπουδών που  συμπεριλαμβάνει επιπλέον τα γνωστικά αντικείμενα της Ζωικής Παραγωγής και της Αγροτικής Οικονομίας.

Οι υπάρχοντες φοιτητές που εισερχόμενοι στο εν λόγω τμήμα και θέλουν να παρακολουθήσουν την Ζωική παραγωγή (γιαυτό άλλωστε και το επέλεξαν) βρίσκονται σε αναμονή προεδρικού διατάγματος που θα τους επιτρέπει την μεταγραφή τους σε αντίστοιχα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων (πχ Λάρισα, Θεσσαλονίκη) που οι αντίστοιχες κατευθύνσεις Ζωικής παραγωγής λειτουργούν κανονικά διότι προϋπήρχαν ως τμήματα και στα πλαίσια του σχεδίου ΑΘΗΝΑ συγχωνεύτηκαν με όμορα τμήματα και έγιναν κατευθύνσεις των αντίστοιχων εκεί τμημάτων Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Και τρίτον το παραπάνω επίτευγμα οφείλεται στην ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ που είχε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ το οποίο θεωρητικά ήρθε να θεραπεύσει την κατασπατάληση οικονομικών πόρων που οφειλόταν στον διασκορπισμό  τμημάτων (κυρίων τμημάτων των ΤΕΙ), με συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων και να οδηγήσει στην δημιουργία ισχυρών τμημάτων με ακαδημαϊκή ταυτότητα, ερευνητική και επιστημονική συνέργεια και μειωμένο λειτουργικό κόστος.

Έτσι λοιπόν και στα πλαίσια πάντα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ ένα τμήμα  το οποίο στο πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου  ακαδημαϊκά, ερευνητικά και λειτουργικά ήταν σε πάρα πολύ καλή πορεία (σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης αποτελούμενη από Καθηγητές Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Κύπρου, η οποία συνεκλήθη μετά από πρόσκληση της ΑΔΙΠ το 2012) μετακινήθηκε -για να το πω καλύτερα ξεριζώθηκε- και οδηγήθηκε στην Αμαλιάδα σε ένα περιβάλλον ακαδημαϊκής απομόνωσης χωρίς άλλα τμήματα συγγενικού γνωστικού αντικειμένου, με ελλειπή εργαστηριακή υποδομή, χωρίς άλλη υποδομή υποστήριξης (βιβλιοθήκη, διαδικτυακή υποστήριξη, γυμναστήριο, φοιτητικές εστίες, εστιατόριο, συγκοινωνία κλπ) κάτω από την πίεση πολιτικών και τοπικών παραγόντων (δώσε και σε μένα μπάρμπα!!).  Χαρακτηριστικά από την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της ΑΔΙΠ, μεταξύ άλλων αναφέρονται: ‘’η επιτροπή αξιολόγησης εντυπωσιάστηκε από τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές του τμήματος (αίθουσες, εργαστηριακούς χώρους, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κλπ.), καθώς και από τις προσφερόμενες υποδομές του ΤΕΙ σε διαδικτυακές υπηρεσίες και βιβλιοθήκες. Επίσης παρατηρεί ότι οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του τμήματος μέσα από την οικοδόμηση μια ιδιαίτερα θετικής σχέσης με τους φοιτητές, προσπαθούν με ιδιαίτερο ζήλο να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση διεξάγοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου έρευνα ‘’.

Σήμερα που μιλάμε το έτερο τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών που μαζί με το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων συνιστούν την Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής μεταξύ των οποίων η συνέργεια ήταν εφικτή και δεδομένη, παρέμεινε στο Μεσολόγγι όπως επίσης στο Μεσολόγγι παρέμεινε και η διοίκηση της σχολής δηλαδή η Κοσμητεία και ο Κοσμήτορας. Τα μέλη ΕΠ του τμήματος πηγαινοέρχονται στο τρίγωνο Αμαλιάδα-Πάτρα-Μεσολόγγι για να καλύπτουν εκπαιδευτικές, διοικητικές, τεχνικές και πάσης φύσεως ανάγκες που υπάρχουν όπως τα αναλώσιμα είδη υγιεινής που πρέπει να μεταφέρονται από την Πάτρα στην Αμαλιάδα.

Η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αφενός μεν μέσω της απαξίωσης-αχρήστευσης υποδομών πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Μεσολόγγι και αφετέρου μέσω της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων ιδιαίτερα υψηλού κόστους στην Αμαλιάδα σε συνδυασμό με την απαξίωση των σπουδών των φοιτητών είναι η μεγάλη πραγματικότητα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο τμήμα αν και επίσημα από το υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωριστεί ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ απέτυχε εντελώς σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχε.

θα μπορούσα να πω αυτά και άλλα πολλά που καθημερινά ως ανθρώπους και ως καθηγητές στο εν λόγω τμήμα μας πληγώνουν, μας ταλαιπωρούν και μας οδηγούν σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό μαρασμό και στο τέλος θα μας χρεώσουν και το μάρμαρο! Δυστυχώς στην σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και της Ελληνικής παιδείας που αποτυπώνεται πεντακάθαρα στην μικρογραφία ενός τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων κάπου στην Αμαλιάδα "πρώτα σε παρασύρουν μετά σε σύρουν και στο τέλος σε διασύρουν"

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις