Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Επιστολή σε Χαρδούβελη και Βορίδη από τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας για την κραυγαλέα μείωση των κονδυλίων για την υγεία

Επιστολή σε Χαρδούβελη και Βορίδη από το...

Μείωση της τάξεως του 21,8%, περιλαμβάνει για το 2015, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ

Επιστολή όπου υπογραμμίζουν και εκφράζουν την απογοήτευση και αγωνία τους για την κραυγαλέα μείωση στον προϋπολογισμό του 2015 για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρουν, απέστειλαν τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, με σημερινή ημερομηνία, 24 Νοεμβρίου 2014 προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον  Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας Μαυρουδή Βορίδη και τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Η συγκεκριμένη επιστολή κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές των Ελλήνων και στους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Ακολουθεί η επιστολή, αναλυτικά,

"Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την προβλεπόμενη περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Νοσηλευτική περίθαλψη – που ήδη κινούνται σε πολύ οριακά επίπεδα για τις ανάγκες κάλυψης ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών – όπως αυτή προκύπτει από το καταρτισθέν σχέδιο προϋπολογισμού του 2015.

Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η πρόβλεψη για κάλυψη των παροχών ασθένειας, περιορίζεται στα 1,27 δις από 1,62 του τρέχοντος έτους, μείωση της τάξεως του 21,8%.

Σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση για τα νοσοκομεία προβλέπονται 1,118 δις σε σχέση με τα 1,450 δις του 2014, δηλαδή μείωση της τάξεως του 22,8%.

Ερωτηματικό επίσης προκαλεί το εάν η κρατική επιχορήγηση των 92 εκατ ευρώ επαρκεί για τις ανάγκες του ΠΕΔΥ για δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όταν η εκτιμώμενη δαπάνη για τη λειτουργία των πολυϊατρείων και των κέντρων Υγείας, κυμαίνεται στα 150 εκατ.

Εκ του θεσμικού ρόλου μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική περιορισμού των δαπανών υγείας, χωρίς την αντίστοιχη υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, επισύρει σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία, καθώς δυνητικά μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αύξηση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού, με αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Απολύτως αναμενόμενη θεωρείται τελικά η εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών υγείας του πληθυσμού, σε βαθμό πολλαπλάσιο των περικοπών, λόγω της προβλεπόμενης υποβάθμισης και του κατακερματισμού της ΠΦΥ και της νοσηλευτικής περίθαλψης.

Επιμένουμε επιτακτικά στο πάγιο αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας υγείας".

*Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών είναι η Άννα Μαστοράκου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις