Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι μαθητές του Γυμνασίου του Αρσακείου Πατρών θα κάνουν αφιέρωμα στον σπουδαίο συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη

Οι μαθητές του Γυμνασίου του Αρσακείου Π...

Ο Σαμαράκης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Πατρέων και επίτιμος Διδάκτωρ του εδώ Πανεπιστημίου

Ο σπουδαίος συγγραφέας μας Αντώνης Σαμαράκης που έφυγε από τη ζωή το 2003 σε ηλικία 84 ετών, για όσους ίσως δεν το θυμούνται, είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Πατρέων κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, επί Δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, σε μία συγκινητική τελετή που είχε λάβει χώρα στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου.

Από τους καλούς του φίλους στην Πάτρα και συνομιλητές του υπήρξε ο συμπολίτης καθηγητής και λογοτέχνης Αντώνης Σκιαθάς, ο οποίος και ως βιογράφος του, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Αντώνη Σαμαράκη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την επόμενη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 στις 19.30 στο Επίκεντρο+, με την διοργανωτική πρωτοβουλία και σφραγίδα του Αρσακείου  Γυμνασίου Πατρών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός, τη UNICEF και το Επίκεντρο +.

Η εκδήλωση θα αποτελέσει ένα αφιέρωμα στον αποκαλούμενο πεζογράφο της κοινωνικής συνείδησης και μεγάλο ανθρωπιστή, τον "έφηβο" της Ελληνικής λογοτεχνίας, Αντώνη Σαμαράκη. Τίτλος της, "Εν ονόματι της Ελπίδας" και εκτός από τον Αντώνη Σκιαθά που είχε επανειλημμένα γράψει για τον Σαμαράκη όταν έβγαζε το Πατρινό λογοτεχνικό περιοδικό Ελίτροχος, θα μιλήσει  και ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ηλίας Λυμπέρης.

Οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου του Αρσακείου της Πάτρας θα παρουσιάσουν τέσσερα από τα βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη, "Το Λάθος", "Αρνούμαι" , "Το Διαβατήριο" και "Ζητείται ελπίς" και θα δραματοποιήσουν αποσπάσματα από τα 4 βιβλία. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τραγούδια  για την ελπίδα από τη χορωδία των Β' και Γ' τάξεων του Γυμνασίου.

Ο Αντώνης Σαμαράκης  (1919-2003) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δούλεψε για πολλά χρόνια στο υπουργείο Εργασίας, από όπου παραιτήθηκε το 1963. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής, για κοινωνικά θέματα. Εμφανίστηκε στην πεζογραφία το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται Ελπίς», από τα πλέον αγαπημένα και κλασικά αναγνώσματα  που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω από 114 ξένες εκδόσεις.

Για τη συλλογή διηγημάτων «Αρνούμαι» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και για το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» με δύο λογοτεχνικά βραβεία: στην Ελλάδα, το Βραβείο των «12», και στη Γαλλία, το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπάλια.

Υπήρξε επίτιμος Διδάκτωρ των Τμημάτων Φιλολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων ενώ τα έργα του διδάσκονται στη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση καθώς και σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης σε 40 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή παράσημα και διακρίσεις, όπως με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ κ.ά. Το 1989, η UNICEF Νέας Υόρκης τον ονόμασε πρώτο Έλληνα Πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου. Το όνομά του έχουν πάρει σχολεία, δρόμοι και πνευματικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το τελευταίο μυθιστόρημα που άφησε ο Αντώνης Σαμαράκης με τίτλο «ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ». Ο Αντώνης Σαμαράκης καταγράφει την αγωνία που ταλανίζει την ψυχή του για όλα όσα απατηλά «Εν Ονόματι» υπάρχουν στη ζωή μας και την δυναστεύουν, αλλοιώνοντας ή  καταργώντας τις προσωπικές μας αποφάσεις, τις αντιδράσεις και τις εκτιμήσεις μας.

Το κείμενό του μοιάζει να είναι, περισσότερο από ποτέ, επίκαιρο σήμερα, τώρα που οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής έχουν διαμορφωθεί με έναν τρόπο που ευτελίζει την ανθρώπινη υπόσταση και αποδυναμώνει τις συνειδήσεις, όπως χαρακτηριστικά έγραψε το σάιτ culturenow.gr.

Το «Εν ονόματι» που ήταν το τελευταίο μυθιστόρημα που μας χάρισε ο Αντώνης Σαμαράκης, θα μπορούσε να τοιχοκολληθεί στις γειτονιές της μεγαλούπολης ή να βρεθεί στις λεωφόρους, ριγμένο από ένα παιδί που μέτρησε δεκάξι χρόνια στον βρόγχο ασυνάρτητων εν ονόματι και αποφάσισε ότι είναι καιρός να ελευθερωθεί.

Αιώνιος κατήγορος της αλλοτρίωσης και της καταδυνάστευσης του ανθρώπου από κάθε είδους εξουσιαστική αρχή, ο Αντώνης Σαμαράκης καταγγέλλει, σε αυτό το σφριγηλό και όλο νιάτα μυθιστόρημα (που αξίζει μέσα από αυτή τη νεότερη έκδοση να ανακαλύψουν οι νεότερες γενιές), εκείνες τις αφηρημένες ιδέες, και ιδεοληψίες, εν ονόματι των οποίων εξατμίζεται από την ίδια τη ζωή μας κάθε αυθεντικό νόημα.

Το θρόισμα των προκηρύξεων που ρίχνει ο ήρωας μέσα στη νύχτα, όπως το θρόισμα των σελίδων που διαβάζουμε και όπως το θρόισμα των φύλλων που συνθέτουν την ελεγεία τους, δυναμώνει από έναν αέρα ελευθερίας, τον ίδιο που ενεργοποιεί τη «Σαμαρακική» αφήγηση και τον ίδιο που καλείται να ακολουθήσει ο αναγνώστης.

Εδώ, ο προορισμός ταυτίζεται με την περιπέτεια της εξέγερσης και το ύψιστο διακύβευμα είναι, ακριβώς, το μόνο που έχει σημασία για τον άνθρωπο, η ελευθερία να ζει αληθινά.

*Στην κεντρική φωτό από το σάιτ του "Διαπολιτισμού", ο Αντώνης Σκιαθάς και ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιάννης Παππάς με τον Αντώνη Σαμαράκη στο σπίτι του στο Κολωνάκι, στην Αθήνα το 1993.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture