Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάτρα: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έχουν 60ευρα για επίσκεψη στους ψυχιάτρους;

Πάτρα: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έχο...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η Ψυχική ασθένεια δεν μπορεί να περιμένει και δυστυχώς τα ραντεβού κλείνονται μετά από- τουλάχιστον- μήνα- Ελπίδα ο ΣΟΨΥ και οι δομές του

Η κρίση χτυπάει κατευθείαν ...καρδιά. Και το τελευταίο χρόνο, χτυπάει ανελέητα και στην  Πάτρα με τα κρούσματα της κατάθλιψης να αυξάνονται με θεαματικό ρυθμό κυρίως στις μέσες ηλικίες, αποτελώντας συνάρτηση της οικονομικής ανέχειας, της ανεργίας και της παραίτησης που αυτή φέρνει μαζί της. Οι ψυχές πάσχουν, όπως και οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα μηνιαία εισοδήματα.

Για την ακρίβεια, όσο πάσχει το ένα, πάσχει και το άλλο σε ένα φαύλο κύκλο που κυκλώνει όλο και περισσότερους Πατρινούς.

Περίπου 4-5 άτομα ημερησίως απευθύνονται στον ΣΟΨΥ Πάτρας και ζητούν υποστήριξη, αριθμός που αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος και προκαλεί συναγερμό.

Μια επίσκεψη όμως σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο, κοστίζει κατά μέσο όρο 50 με 60 ευρώ είτε πρόκειται για απλή επίσκεψη ιατρείου για τη χορήγηση αγωγής είτε για ψυχοθεραπεία.

Πόσοι έχουν σήμερα αυτή τη δυνατότητα των επαναλαμβανόμενων εβδομαδιαίων επισκέψεων που απαιτεί η ψυχική νόσος; Ελάχιστοι. Κάποιοι μάλιστα δεν έχουν καν τη δυνατότητα του να καλύψουν την πρώτη επίσκεψη, την  διαγνωστική.

Το thebest.gr αναζήτησε και κατέγραψε τις υπηρεσίες και τους συλλόγους στους οποίους μπορούν να απευθύνονται όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ψυχική νόσο και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να την πολεμήσουν και να την νικήσουν.

Οι δωρεάν υπηρεσίες έχουν να κάνουν με τέσσερις προορισμούς, ωστόσο κοινή συνισταμένη των τριών (εποπτευόμενων από το υπουργείο και τα δύο νοσοκομεία της πόλης) είναι ότι τα ραντεβού για κάποιον που νοσεί, αργούν, από ένα έως δύο μήνες σε μερικές περιπτώσεις και δυστυχώς η ψυχική νόσος δεν μπορεί να μπει στην αναμονή.

Ο τέταρτος, αφορά τη μεγάλη οικογένεια του ΣΟΨΥ η οποία με ένα αμιγώς εθελοντικό δίκτυο καταφέρνει να κάνει άλματα δίνοντας ανάσα στους πάσχοντες αλλά και μια μεγάλη οικογένεια για να στηριχθούν, κάνοντας την Πάτρα πρωτοπόρο στον τομέα μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για την ψυχική υγεία, καθώς δεν πρόκειται μόνο για παροχή υπηρεσιών υγείας, με εχεμύθεια, αλλά για ένα σπίτι που ενώνει δημιουργικά όλα τα μέλη του.

Τα τελευταία χρόνια το κράτος κάνει ότι μπορεί για να διαλύσει τις δομές παροχής υγείας με έλλειψη προσωπικού και ελλείψεις όλων των ειδών. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει δυσκινησία στον τομέα της ψυχικής υγείας και οι γιατροί να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τις κρατήσουν ανοικτές.

ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΟ ΤΟΥ ΡΙΟΥ

Όσοι αντιληφθούν ότι πάσχουν από μια ψυχική νόσο μπορούν να απευθυνθούν δωρεάν στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των περιστατικών, καθώς στα ιατρεία αυτά παρακολουθούνται και ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί και επανέρχονται για έλεγχο σε τακτά διαστήματα, για να κλείσεις ραντεβού πρέπει να περιμένεις σε μια λίστα αναμονής με χρονικό περιθώριο από έναν έως δύο μήνες. Επίσης δεν μπορεί να γίνει ψυχοθεραπεία καθώς δεν δικαιολογείται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών βρίσκεται στην πλατεία Παπανδρέου. Είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Υγείας.  Παρέχει: Υπηρεσία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Συμβουλευτικό-Ψυχιατρικό τμήμα Ενηλίκων, Μονάδα Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας, Υπηρεσία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης. Ούτε εδώ παρέχεται ατομική ψυχοθεραπεία. Στα μειονεκτήματα είναι επίσης η πάροδος διαστήματος ενός περίπου μήνα για το πρώτο ραντεβού.

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Το κέντρο βρίκεται στην οδό Επιδαύρου 8 (πίσω από το Ξενοδοχείο «Δελφίνι») στην  Τερψιθέα και είναι εποπτευόμενο από το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Στις υπηρεσίες του Κέντρου συμπεριλαμβάνονται:Τακτικό εξωτερικό Ιατρείο, συμβουλευτικές - υποστηρικτικές υπηρεσίες, θεραπευτική ομάδα παρέμβασης σε σπίτι, αγωγή κοινότητας, νοσοκομείο ημέρας, αγωγή κοινότητας, θεραπευτική ομάδα εξωτερικών ασθενών, ομάδα υποτήριξης οικογενειών, εκπαίδευση και κλινική έρευνα. Τα ραντεβού έχουν αναμονή περί τις 20 ημέρες με ένα μήνα, μερικές φορές και περισσότερο.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΤΟΥ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ

Η Πάτρα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ενός Συλλόγου -πρότυπου ανά τη Ελλάδα ο οποίος, με ένα μεγάλο δίκτυο  εθελοντών έχει καταφέρει να γίνει κυριολεκτικά το "σπίτι" όσων πάσχουν από οποιαδήποτε ψυχική νόσο. Ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες δομές δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη να απευθυνθεί όλες τις ώρες της ημέρας και να έχει άμεση πρόσβαση σε ψυχιατρική ή άλλη υποστήριξη

Αξιοποιώντας αποκλειστικά επιστήμονες και εθελοντές, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα τα περιστατικά στο κτίριό του στην οδό Σισίνη 6 στο κέντρο της πόλης ενώ όπως λένε οι πληροφορίες τα 400 περίπου μέλη του ετοιμάζονται να στεγαστούν και σε νέο κτίριο καθώς οι ανάγκες συνεχώς πολλαπλασιάζονται και οι χώροι δεν επαρκούν.

Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Παιδοψυχίατροι, έχουν τεθεί στην υπηρεσια της Ψυχικής Υγείας στο πλευρό του ΣΟΨΥ και παρέχουν άμεση και δωρεάν υποστήριξη καθώς και ατομικές ψυχοθεπαπείες σε άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Η πρώτη συνάντηση  γίνεται κατευθείαν με κοινωνική λειτουργό που παίρνει το ιστορικό και αμέσως παραπέμπεται ο ασθενής  σε ψυχίατρο προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης καθώς η ψυχική ασθένεια δεν έχει το προνόμιο να περιμένει.

Μετά την αξιολόγηση έχεις στη διάθεσή σου να διαλέξεις ανάμεσα σε 30 ομάδες εβδομαδιαίως που κάνουν ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση, αλλά και σε ομάδες για την υπεράσπιση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, αλληλοβοήθεια, κοινωνικοποίηση επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη, ανάπτυξη δεξιοτήτων, επαγγελματικό προσανατολισμό.

Όλα αυτά χωρίς καμία επιχορήγηση, με 3 ψυχιάτρους 22 ψυχολόγους και 30 κοινωνικούς λειτουργούς, όλοι εθελοντές.

Το μήνυμα του ΣΟΨΥ προς τους ψυχικά πάσχοντες είναι "Μην μένεις μόνος, έλα μαζί μας" και προς τις οικογένειες "Μην κρύβεις το πρόβλημα κάτω απο το χαλί". Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, τόσο πιο ταχεία είναι η ίασή του.

Στον ΣΟΨΥ γίνονται συνεχώς εσωτερικά σεμινάρια κατάρτισης και  εκπαίδευσης ενώ σε λίγες μέρες όπως λένε οι πληροφορίες του thebest.gr θα ανακοινωθεί και μια σημαντική δομή για τα παιδιά. Μην ξεχνάμε, μου λέει η Πρόεδρος του ΣΟΨΥ Αγγέλα Τριανταφύλλου, ότι όταν πάσχει ο γονιός χρειάζονται υποστήριξη και τα παιδιά, ότι όταν πάσχει ένα παιδί χρειάζεται υποστήριξη και το αδελφάκι του και η οικογένεια. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα παρατηρείται έξαψη κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες, απόρροια της δυσλειτουργίας της οικογένειας που  πλήττεται και υποφέρει." προσθέτει.

Ο ΣΟΨΥ χρειάζεται την υποστήριξη φορέων και αυτοδιοίκησης για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την οικογένειά του.

 

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ) είναι ένα σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας από το 1994, με έδρα την Πάτρα.

Τα μέλη του είναι ειδικοί ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας κλπ) που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

Αυτή την περίοδο το Κέντρο υλοποιεί το πρόγραμμα «ΗΩΣ» για παιδιά και εφήβους με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Νιάρχου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2613017106, 2613603630

 

ΠΕΔΥ (Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής)

Το ΠΕΔΥ (Κεντρο Παιδοψυχικης Υγιεινης) στο ΙΚΑ Αγίου Αλεξίους, προσφέρει υπηρεσίες για παιδιά μικρής ηλικίας  που παρουσιάζουν πρόβλημα συμπεριφοράς.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2610316889

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being